Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Vynikajúci krehký jablkový koláč ako od babičky, navyše úplne bez lepku

29. Júl 2018
80 min
12 porcií
jablkový koláč

Potrebujeme: 

  • Na cesto:
  • 100 g hl. pohánkovej múky
  • 150 g hl. kukuričnej múky
  • 2 lyžice domáceho medu
  • 3 žĺtka
  • 170 g ghee masla
  • Na plnku:
  • 5 červených jabĺk
  • 3 lyžice domáceho medu
  • 1 štamprlík rumu (voliteľné)
  • šťavu z 1/2 citrónu
  • 1 lyžicu mletej škorice (napr. Ceylon)
  • 1 cm nastrúhaného zázvoru
  • Na mrveničku:
  • 150 g kukuričnej strúhanky
  • 50 g studeného ghee masla
  • 25 g kokosového cukru
jablkový koláč

Koláče z krehkého cesta mám spojené s mojou babičkou. Keď som bola malá, pripravovala nám ich veľmi často. My so sestrou sme ich jedli ešte teplé z plechu. Keďže som si chcela babičku pripomenúť, rozhodla som sa trošku pretvoriť jej recept. Nakoľko je môj priateľ celiatik, nemôžem v receptoch používať klasickú múku. A tak vznikla táto bezlepková podoba koláčika.

Ako na to?

1

Všetky ingrediencie na cesto vymiešame do pevného cesta rukou alebo v kuchynskom robote.

2

Hotové cesto dáme odpočívať do chladničky na 20 min.

3

Medzitým nakrájame jablká na malé kúsky a vložíme do malého hrnca.

4

Pridáme med a pomaly privedieme k varu.

5

Prilejeme rum a citrónovú šťavu.

6

Plnku necháme variť na nízkom plameni, kým sa rum neodparí.

7

Potom pridáme škoricu a zázvor. Povaríme ešte chvíľku a necháme úplne vychladnúť.

8

Ďalej pripravíme mrveničku tak, že rukou pomaly spájame strúhanku, cukor a studené maslo.

9

Maslo sa pod teplom ruky prispôsobí a spojí so strúhankou. Mrveničku necháme tiež chvíľu odpočívať v chladničke.

10

Na koniec spojíme všetky časti do jedného koláča nasledovne. Vychladené cesto vyvaľkáme do kruhu a vložíme do formy s priemerom 27 cm.

11

Cesto popicháme vidličkou, aby sa pri pečení uvoľnila para a cesto sa nenafúklo. Dáme ho na 10 minút zapiecť do rúry na 170 °C.

12

Na upečené cesto pridáme jablkovú plnku a rovnomerne ju rozotrieme po celom povrchu cesta.

13

Na vrch posypeme mrveničku. Koláč pečieme 30 minút pri 170°C.

Výživové hodnoty na 1 ks:

383 kcal

1610 kJ

T:

21 g

B:

4 g

S:

40 g

V:

2 g

krehký jablkový koláč
jablkový koláč

Po upečení tohto chutného a voňavého koláčika ti stačí vydržať, kým vychladne a potom si na ňom pochutnať. Príjemné mlsanie. ;-)

Kopec skvelých receptov na fit sladkosti nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 3:

zdrave sladkosti
Fotka autora
Nika Klasko
Šéfredaktorka vo Fitshaker

Som Nika, šéfredaktorka Fitshaker blogu. Milujem turistiku, dobré jedlo, prechádzky a západy slnka pri mori. Najväčšou láskou je však pre mňa moja rodina. Ak práve nebehám za svojou dcérkou, pravdepodobne plánujem ďalší výlet do prírody s batohom plným dobrôt!

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.