Koláče z krehkého cesta mám spojené s mojou babičkou. Keď som bola malá, pripravovala nám ich veľmi často. My so sestrou sme ich jedli ešte teplé z plechu. Keďže som si chcela babičku pripomenúť, rozhodla som sa trošku pretvoriť jej recept. Nakoľko je môj priateľ celiatik, nemôžem v receptoch používať klasickú múku. A tak vznikla táto bezlepková podoba koláčika.
Ako na to?
1
Všetky ingrediencie na cesto vymiešame do pevného cesta rukou alebo v kuchynskom robote.
2
Hotové cesto dáme odpočívať do chladničky na 20 min.
3
Medzitým nakrájame jablká na malé kúsky a vložíme do malého hrnca.
4
Pridáme med a pomaly privedieme k varu.
5
Prilejeme rum a citrónovú šťavu.
6
Plnku necháme variť na nízkom plameni, kým sa rum neodparí.
7
Potom pridáme škoricu a zázvor. Povaríme ešte chvíľku a necháme úplne vychladnúť.
8
Ďalej pripravíme mrveničku tak, že rukou pomaly spájame strúhanku, cukor a studené maslo.
9
Maslo sa pod teplom ruky prispôsobí a spojí so strúhankou. Mrveničku necháme tiež chvíľu odpočívať v chladničke.
10
Na koniec spojíme všetky časti do jedného koláča nasledovne. Vychladené cesto vyvaľkáme do kruhu a vložíme do formy s priemerom 27 cm.
11
Cesto popicháme vidličkou, aby sa pri pečení uvoľnila para a cesto sa nenafúklo. Dáme ho na 10 minút zapiecť do rúry na 170 °C.
12
Na upečené cesto pridáme jablkovú plnku a rovnomerne ju rozotrieme po celom povrchu cesta.
13
Na vrch posypeme mrveničku. Koláč pečieme 30 minút pri 170°C.
Výživové hodnoty na 1 ks:
383 kcal
1610 kJ
T:
21 g
B:
4 g
S:
40 g
V:
2 g
Po upečení tohto chutného a voňavého koláčika ti stačí vydržať, kým vychladne a potom si na ňom pochutnať. Príjemné mlsanie. ;-)
Kopec skvelých receptov na fit sladkosti nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 3:
Som Nika, šéfredaktorka Fitshaker blogu. Milujem turistiku, dobré jedlo, prechádzky a západy slnka pri mori. Najväčšou láskou je však pre mňa moja rodina. Ak práve nebehám za svojou dcérkou, pravdepodobne plánujem ďalší výlet do prírody s batohom plným dobrôt!