Jablká sa dajú upraviť na milión spôsobov, ale možno mi dáš za pravdu, že najlepšie sú z nich koláče. Vôňa jabĺk a škorice je neodolateľná. A keď ešte pridáš trošku masla, tak si určite náramne pochutíš. Ja som sa pri pečení trošku hrala a koláč som vyzdobila. Nielenže bude chutiť, ale bude sa ti aj páčiť. :-)
Ako na to?
1
Zmäknuté maslo nakrájame na menšie kocky, vložíme do misy a pridáme múku, kyslú smotanu a vajíčko.
2
V mixéri rozomelieme trstinový cukor a pridáme k múke.
3
Všetko spolu vypracujeme na hladké cesto, ktoré vložíme na 30 minút do chladničky.
4
Zatiaľ umyjeme jablká a nakrájame na mesiačiky.
5
Vložíme ich do misy a pokvapkáme šťavou z jedného pomaranča.
6
Cesto vyberieme z chladničky a jednu tetinu odložíme.
7
Druhú časť cesta rozvaľkáme a opatrne preložíme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy o priemere 27 cm, pričom výška formy sú 3 cm.
8
Kraje začistíme do kruhu a cesto pokvapkáme rozpusteným maslom.
9
Na cesto poukladáme nakrájané jablká, ktoré posypeme škoricovým cukrom, trstinovým cukrom a prelejeme maslom.
10
Nakoniec rozvaľkáme zvyšok cesta, do ktorého formičkou vykrojíme ozdoby, položíme na jablká a potrieme rozšľahaným vajíčkom.
11
Takto pripravený koláč vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a pečieme cca 30 minút.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
294 kcal
1235 kJ
T:
14 g
B:
4 g
S:
34 g
Prajem príjemné prežitie chvíľ pri vychutnávaní si tohto koláčika! :-)
Kopec chutných sladkostí, ktoré neublížia tvojej postave nájdeš aj v knihe Z fitka do kuchyne 3:
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.