Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Vitamín D: Prečo ho väčšina z nás nemá dosť a ako ho doplniť?

vitamín D

Vedela si, že vitamín D je považovaný za vitamín desaťročia? ☀️

Hoci je známy najmä pre svoj význam pri zdraví kostí, jeho úloha v organizme je omnoho širšia. Podieľa sa na správnom vstrebávaní vápnika, podporuje imunitný systém, metabolizmus, chráni srdce a dokonca aj bunky organizmu pred poškodením.Problémom však je, že až 60 – 70 % populácie na Slovensku trpí jeho nedostatkom. Prečo je to tak a ako ho môžeme efektívne dopĺňať? To všetko sa dozvieš v tomto článku.

Čo sa stane, ak máš nedostatok vitamínu D?

Vitamín D je pre náš organizmus nevyhnutný, no napriek tomu ho má veľká časť populácie nedostatok. Odhaduje sa, že až 60 – 70 % ľudí na Slovensku nemá dostatok tohto dôležitého vitamínu.

Prečo je to tak? 

Hlavným dôvodom je náš životný štýl. Vitamín D totiž získavame primárne zo slnečného žiarenia. Okrem toho zohráva úlohu aj zemepisná šírka Slovenska – potrebné slnečné lúče nás dostatočne vyhrievajú iba od apríla do septembra. Dlhodobý nedostatok vitamínu D sa spája s rôznymi zdravotnými problémami, medzi ktoré patria:

  • Autoimunitné ochorenia (Crohnova choroba, reuma)
  • Srdcovocievne ochorenia
  • Cukrovka, vrátane juvenilnej cukrovky u detí
  • Vyššie riziko vzniku onkologických ochorení

Ako získavame vitamín D?

Existujú dva hlavné spôsoby:

Zo slnka ☀️ – približne 90 % vitamínu D si telo vytvorí samo pri kontakte pokožky so slnečnými lúčmi. Najlepší čas je okolo obeda, keď je tieň kratší ako výška tela. Bez ochranných krémov sa vtedy v spodnej vrstve pokožky premieňa cholesterol na vitamín D.

Zo stravy 🍽️ – iba 10 % vitamínu D vieme prijať z potravy, pričom jeho najlepšie zdroje sú:

  • Morské ryby (losos, tuniak, makrela) 🐟
  • Mäso, vajcia, mliečne výrobky 🥚🥛
  • Rastlinné zdroje – huby, avokádo, kokos, datle (ale len v malom množstve) 🥑🥥
  • Niektoré potraviny sú navyše fortifikované, čo znamená, že obsahujú pridaný syntetický vitamín D.

Vitamín D zlučuje niekoľko chemicky príbuzných látok.

Najdôležitejším z nich je:

  • vitamín D3 (cholekalciferol, ktorý vzniká za normálnych okolností v koži pôsobením slnečného žiarenia,
  • vitamín D2 (ergokalciferol), ktorý prevažuje v rastlinných zdrojoch potravín.

Vitamín D3 (cholekalciferol) prijímame zvyčajne v neaktívnej forme – jeho aktívna fungujúca forma vzniká až premenou v našej pečeni a obličkách. Ak ho prijímame vo forme vitamínového doplnku, tabletke, tak ideálne spolu s jedlom. Ak vo forme tekutej, potom ideálne je zamiešať do jogurtu alebo jedla, ktoré obsahuje tuk – vitamín D sa totiž vstrebáva spolu s tukovými čiastočkami, keďže ide o vitamín rozpustný v tukoch. Rozhodne nemá zmysel zjesť ho nalačno a zapiť vodou.

Nadbytok vitamínu D sa však nedá vylúčiť, preto je potrebné dávať pozor na jeho vysoký príjem. V našej oblasti, na Slovensku,  sa však skôr stretávame s nedostatkom vitamínu D a to takmer počas celého roka. Vitamín D je preto skutočne vhodné suplementovať, a ešte predtým si dať vyšetriť jeho množstvo v krvi, aby sa nastavilo správne dávkovanie. Medzi výživovými doplnkami vo Fitshakeri nájdeš už aj vitamín D3 a to rovno synergickej kombinácii s vitamínom K2. Oba vitamíny sa tak navzájom skvele dopĺňajú a spolupracujú.

D3 + K2 vegan vitamíny

Oplatí sa udržiavať optimálnu váhu!

Vedela si, že naše tukové tkanivo pohlcuje vitamín D a nepustí ho ani v prípade potreby? Zistilo sa, že na každých 10 kíl nadváhy potrebujeme navýšiť denný prísun vitamínu D o 15 − 20 %.

💊 Novinka na Fitshakeri! Objav naše nové vitamíny, ktoré podporia tvoje zdravie, energiu a vitalitu.

🌿 Vyber si ten správny pre svoje telo a dopraj mu kvalitnú výživu. 🛍️

Nájdeš ich exkluzívne na našom e-shope! 💚✨

vitaminy fitshaker

ZDROJE:

https://fitshaker.sk/poznas-vsetky-prirodne-zdroje-kde-sa-nachadza-vitamin-c

https://fitshaker.sk/vitamin-d-nielen-zo-slniecka-ale-aj-zo-stravy

Judit Suli et al._Zloženie potravín a potravinových surovín_2019

P. Chlebo, J. Keresteš et al._Zdravie a výživa ľudí_ SPU Nitra_2020

Habán, Habánová_Úprava potravín a spracovanie_SPU Nitra_2016

https://www.kurzyatac.sk (Prednášky a skriptá)

https://online.winstitut.sk ((Prednášky a skriptá)

KOLEKTÍV AUTOROV – 2024. Fitshaker.v kuchyni. ISBN 978-80-89938-22-3

Fotka autora
Baja Amarante
Redaktorka vo Fitshakeri

Som maminou 2 malých drobcov a aj popri starostlivosti o nich je cvičenie a zdravý životný štýl mojou najväčšou láskou. Aj z tohto dôvodu som absolvovala trénersky kurz- Fitnes tréner pre I. kvalifikačný stupeň a zároveň špecializovaný kurz ako poradca pre výživu v športe a klinickú dietetiku, zameraný okrem iného aj na tvorbu a návrhy stravovacích jedálničkov :-). Milujem kvalitné domáce potraviny a zo všetkého najradšej rada varím polievky, pripravujem smoothies, zdravé koláče a domáce limonády :-).

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.