Počet porcií: 6 - 8 porcií
Doba prípravy: cca 2,5 hodiny
Čo budeme potrebovať na 5 litrový hrniec?
- 1 šálku hnedej šošovice
- 2 lyžice olivového oleja (alebo Ghee masla)
- 1 cibuľu
- 2 veľké sladké zemiaky
- 4 väčšie mrkvy
- 2 petržleny
- 1 väčšiu červenú papriku
- 6 strúčikov cesnaku (nakrájané alebo nastrúhané)
- asi 3 litre vody
- morskú/himalájsku soľ (množstvo podľa chuti)
- 2 lyžičky rasce
- 2 lyžičky kurkumy alebo karí
- ½ lyžičky mletej škorice
- ½ lyžičky mletej papriky
- čili (podľa vlastnej chuti)
- 2 – 3 hrste čerstvého špenátu
- citrónovú šťavu z ½ citróna
Ako budeme postupovať?
2. Zeleninu očistíme a nakrájame na kocky.
3. Vo veľkom 5 litrovom hrnci opražíme na oleji cibuľku, potom k nej pridáme nakrájanú zeleninu, cesnak a namočenú šošovicu, zalejeme vodou.
4. Varíme na miernom ohni minimálne 2 hodiny. Tým, že ju tak dlho varíme, uvoľnia sa zdravé zložky zo surovín a zvýrazní sa samotná chuť polievky.
5. Ak je všetko uvarené, polovicu zeleniny rozmixujeme na kašu a dáme naspäť do polievky, varíme ešte 30 minút.
6. Ochutíme soľou a korením, nakoniec pridáme listy špenátu a polievku odstavíme. Môžeme pokvapkať citrónovou šťavou podľa chuti.
7. Podávame s bielym jogurtom, kyslou smotanou alebo čerstvými bylinkami.
Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 400 ml):
Kalorické hodnoty | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
798 kJ 190 kcal | 1 g | 35 g | 9 g | 5 g |
Zdravá partia korenín, ktorá nám pomáha čistiť telo:
- Cesnak: Je jednou z najstarších liečivých potravín na našej planéte. Cesnak znižuje hladinu cholesterolu. Ak chceš schudnúť, mala by si cesnak zaradiť do svojho jedálnička. Najväčší účinok má pomletý alebo nakrájaný cesnak, pridaný k nejakému jedlu. Konzumácia čerstvého cesnaku môže dráždiť žalúdok.
- Škorica: Má schopnosť znižovať hladinu cukru v krvi a je silným antioxidantom a pôsobí antibakteriálne. Škorica je pre našu tráviacu sústavu naozaj prospešná. Funguje ako liek proti nadúvaniu, zmierňuje nevoľnosť a oslabuje chuť na jedlo.
- Kurkuma: Pôsobí protizápalovo, znižuje hladinu cholesterolu, má silné antioxidačné vlastnosti. Kurkuma obsahuje látku (kurkumin), ktorá bojuje proti škodlivým oxidačným látkam, ktoré zapríčiňujú starnutie organizmu. Má vynikajúcu chuť a krásnu farbu, navyše výborne chutí. Hodí sa k očistným detoxikačným kúram.
- Rasca: Chuť rasce je veľmi špecifická a nie každému ulahodí. Okrem toho, že zvýrazňuje chuť jedla, zlepšuje naše trávenie, nevoľnosť, nadúvanie. Pomáha pri znižovaní cholesterolu a pozitívne vplýva na hladinu cukru v krvi.
Ďalšie zaujímavé recepty nielen na polievky nájdeš v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz