Veronika, toho roku v apríli si strávila so svojou rodinou 2 týždne na Srí lanke. Čo ťa tam doviedlo a ako sa ti páčilo?
Bol to ajurvédny pobyt cez jednu moju známu, ktorá ich organizuje vo veľkom prostredníctvom stránky ayurveda-kingdom.sk. Započula som o tom a okamžite sa mi tá myšlienka zapáčila. Zlákala som nielen sestru, ale aj mojich rodičov.Pobyt spočíval v upravenej strave a ajurvédnych procedúrach. Hneď v prvý deň nás diagnostikoval certifikovaný lekár, ktorý sa o nás staral celý pobyt. Zmeral nám tep, tlak, pozrel oči, jazyk - jednoducho klasické ajurvédne vyšetrenie. Každému naordinoval procedúry na jednotlivé dni - rôzne masáže, parné kúpele, zábaly. Okrem toho sme mali bezmäsitú stravu, naozaj ľahkú - prvé tri dni len polievky, ovocie, zelenina a trošku ryže. Každé ráno sme cvičili ozdravnú jógu.
Boli to neskutočné dva týždne, človek sa prečistí, nič naokolo tam veľmi nie je, internet tiež funguje, skôr na dobré slovo, a tak si naozaj oddýchnete. V našom prípade sme každý večer hrali spoločne karty a o desiatej išli spať. Prekvapilo ma, ako dobre sa človek cíti po jednoduchých úpravách stravy, aj ako presne vedel ajurvédny lekár odhadnúť a diagnostikovať človeka a jeho problémy. Naučila som sa, ako by mal vyzerať môj denný režim aj jedálniček. Na ajurvéde je krásne, že veľmi berie do úvahy individualitu človeka. Určite si to zopakujem opäť.
Všimli sme si, že mäsu sa skôr vyhýbaš, si striktným vegetariánom, či dokonca vegánom?
Určite nie som striktným vegánom ani vegetariánom, aj keď je pravda, že mäso jem úplne minimálne. Ak si dám, tak radšej tuniaka, alebo inú rybu, prípadne raz za čas slepačí vývar. Mliečnym výrobkom sa snažím vyhýbať tiež, občas si ale dám cottage syr, prípadne fetu či bryndzu. Skôr sa snažím uprednostňovať kozí alebo ovčí syr pred kravským. To mi poradil aj ajurvédny lekár na moju konštitúciu.
Vajíčka ale napríklad jem normálne a mám ich veľmi rada.
Ako vyzerá tvoj bežný jedálniček?
Na raňajky pohánková kaša s ovocím, ľanovými semienkami, škoricou a mandľovým maslom. Na obed zeleninová polievka a zväčša naturálna ryža buď s tofu alebo zeleninou, prípadne nejaké obilniny. Večera závisí od toho kde - buď podobná ako obed, alebo ak som u rodičov, quinoa prípadne ryba.
Pomedzi to si dám nejaké mandle, nevyprážané čipsy či relatívne “zdravú” tyčinku, aj keď by som už medzi hlavnými jedlami nemala nič jesť. No som „slaboch“ a stále to robím. :-)Inak, moje úplne top jedlo na ktorýkoľvek čas dňa je ražný chlieb s avokádom a čili korením, prípadne so sójovou nátierkou a paprikou.
Uprednostňuješ skôr vlastnú kuchyňu, či si radšej jedlo objednávaš? A čo tvoj manžel Matej, stravuje sa rovnako ako ty?
Maťo sa stravuje podobne ako ja, keď sme spolu, a veľmi nepodobne ako ja, keď spolu nie sme. :-) Uvedomujem si, že vlastná kuchyňa je najlepšia, no bohužiaľ, aj pre divoký pracovný čas, veľa jedla konzumujeme z reštaurácií. To sa musí zmeniť! Ak objednávame, tak sushi.
Máš nejaké vlastné zvyky pri jedle, každodenné rituály, alebo si skôr za nejakú nárazovú jarnú či jesennú očistu tela?
Ráno začínam, ako už asi polovica nášho obyvateľstva ?, pohárom vlažnej vody s citrónom a probiotikami. Tiež si dám dvanásť pozdravov slnku. Potom sa len snažím jesť pravidelne, a podľa možnosti nie úplné hlúposti.
Detox som prvýkrát držala tento rok - počas obdobia pôstu, zavŕšený pobytom na Srí Lanke. V zásade ale nič drastické. Len žiadne vínko a väčší pozor na to, čo jem. Určite sa na to chystám aj tento rok.
Taktiež je o tebe známe, že si veľmi pohybovo nadaná, akým športom sa venuješ a pri čom dokážeš úplne vypnúť?
To, či som pohybovo nadaná, neviem, ale venujem sa jóge - avšak skôr nárazovo než pravidelne (okrem tých dvanástich pozdravov slnku každé ráno). Tiež máme po novom doma bežiaci pás, takže to je moja momentálna vychytávka, keďže sa prispôsobuje on mne a nie ja jemu.
Pred érou bežiaceho pásu to boli rôzne cvičenia z telefónu, ktoré sa dali robiť kdekoľvek a kedykoľvek. Pri mojom momentálnom pomerne nabitom a najmä chaotickom pracovnom rozvrhu totiž nestíham chodiť na nejaké konkrétne tréningy v konkrétny čas. Čo ma samozrejme škrie, lebo by som naozaj chcela. Plánujem boxovať, plávať, ach jaj….
A na záver nám prezraď, kto je tvojou inšpiráciou, čo sa týka životného štýlu a nastavenia?
Fúúúú…. Asi každý, kto sa svojmu telu a vnútru venuje. Ja som taký typ, že mňa dokáže “nakopnúť” všeličo. Môj muž, ktorý sa rád hýbe, nejaké bloggerky na instagrame (napríklad @melissawoodhealth), ale najčastejšie pohľad do zrkadla. :-D Vtedy si poviem, Veri, rob so sebou niečo, lebo už to bude len horšie. :-)
Čo sa mentálneho nastavenia týka, vzorom mi je každý, kto je usmiaty, vnútorne disciplinovaný a pokorný - z ľudí väčšinou cítiť v akej harmónii so sebou i svetom sú. Všetkých takých obdivujem!
Veronike veľmi pekne ďakujeme za rozhovor a prajeme jej, nech sa jej naďalej darí plniť si svoje sny. :-)
Ak máš tiež nabitý program a potrebuješ si ho stále niekde značiť a navyše ťa zaujíma zdravý životný štýl, neprehliadni Fitness diár 2018, ktorý ti môže byť v novom roku verným pomocníkom:
Zdroj fotiek: Instagram profil Veroniky Ostrihoňovej a osobný archív
K ďalším zaujímavým rozhovorom patria aj tieto:
Ako to vyzerá u PYCA v kuchyni?
Ako si správne vybrať orechové maslo? Radí odborník Dušan Plichta
Mojou životnou filozofiou je žiť v harmónii mysle, tela a duše. Som absolútnym milovníkom jedla, ktoré by malo byť z môjho pohľadu vždy vyvážené, nutrične bohaté a z tých najkvalitnejších surovín. Vysoká kvalita neznamená vždy aj vysokú cenu, rovnako ako vysoká cena nezaručuje kvalitu. Pohyb je mojím prostriedkom ako vypnúť. Fascinuje ma, čo telo všetko dokáže, koľko sily v sebe skrýva. Čo dáte, to sa vám vráti, a u vášho tela to platí dvojnásobne. Verím, že moje články vám budú pomáhať pri hľadaní svojich vlastných odpovedí a moje recepty obohatia vašu kuchyňu. Ak máš radšej instagram, môžeš ma sledovať ako @foodistheroot