![raňajky PYCA](https://d2c9wzes5ckfvo.cloudfront.net/blog/pyco_rozhovor-medium.jpg)
Ahoj Pyco, v tvojej najnovšej kuchárskej knihe Moje jedlo: 4 ročné obdobia máš jedlá, ktorých kombinácie sú menej tradičné. Napríklad melón s olivovým pestom či grilované marhule so syrom. Ako vznikajú takéto nápady? Inšpiruje ťa niektorá zahraničná kuchyňa, alebo sú to čisto tvoje výmysly?
![styri rocne obdobia moje jedlo 3](https://d2c9wzes5ckfvo.cloudfront.net/blog/styri-rocne-obdobia.jpg)
Ako vznikajú nápady na nové recepty? Vidíš surovinu a už máš predstavu, čo z nej skúsiť vykúzliť?
Keď varíš niečo nové, vieš si vopred v hlave predstaviť ako to bude chutiť?
![skorica](https://d2c9wzes5ckfvo.cloudfront.net/blog/koreniny.jpg)
Foto: Eduard Daniš
Kde zvykneš nakupovať potraviny?
Čo zvykneš pripravovať svojím hosťom, keď k tebe prídu na návštevu? Sú to nejaké špecialitky, alebo máš radšej klasiku ako mozarella s rajčinami?
![martin pyco rausch](https://d2c9wzes5ckfvo.cloudfront.net/blog/moje-jedlo.jpg)
Foto: Eduard Daniš
Zapájaš do prípravy pohostenia aj hostí?
Ak sú medzi tvojimi hosťami aj deti, zvykneš im pripraviť niečo špeciálne?
![pyco](https://d2c9wzes5ckfvo.cloudfront.net/blog/rozhovor-pyco.jpg)
Foto: Branislav Simončík
Aké je tvoje obľúbené jedlo/nápoj/recept v tomto letnom období?
Aké korenie či iné pochutiny nesmú chýbať u teba doma? A prečo?
Okrem toho, že si ovo-lacto-vegetarián, prešiel si si aj nejakými inými spôsobmi stravovania? Ak áno, čo ti dali?
Čoraz viac ma však zaujíma hra rôznych enzýmov a zložiek, ktoré pri tepelnom spracovaní či za studena, vytvárajú skvelú prevenciu a posilňujú telo. S obdivom nasávam informácie tohto druhu z blogu Terapia jedlom. Silvia Horecká je pre mňa nekonečnou inšpiráciou, aj preto som ju do tretej knihy pozval ako odborného hosťa.
![polievka z kukurice kukurica](https://d2c9wzes5ckfvo.cloudfront.net/blog/kukuricna-polievka.jpg)
Je niečo, okrem mäsa, čomu si zatiaľ neprišiel na chuť?
V jednom rozhovore si uviedol, že bez raňajok z domu neodídeš. Čo také zvykneš raňajkovať?
Na to mám vždy celkom inú odpoveď, pretože aj v priebehu roka sa moje stravovacie návyky menia. Momentálne ráno spájam skôr s ovocným šalátom a vajíčkami s kurkumou a čili. Ale čo sa nemení nikdy, je veľká dávka čierneho čaju s medom. Tak je tomu už dlhé roky.
![mandle ranajky](https://d2c9wzes5ckfvo.cloudfront.net/blog/ranajky-2.jpg)
Vieme o tebe, že rád športuješ. Ktoré športy máš najradšej a čo zvykneš pred ich vykonávaním jesť?
Sú to presne tri roky odkedy som mal vážne problémy s chrbticou, takže žiadny šport nepraktizujem intenzívne, ale keď sa lepšie cítim tak plávam, uprednostňujem chôdzu a minimálne 2x denne cvičím zostavu McKenzie, ktorá ma vrátila k mobilite. Jedlo tomu veľmi nepodmieňujem.
Keby si mal poradiť našim Fitshakeráčkam niečo jednoduché, rýchle a výživné, čo by to bolo?
Ešte stále je dostatok chutných melónov, skúste napríklad melónovú tortu s tvarohom!
Doba prípravy: 25 minút
Čo budeme potrebovať na 6 porcií?
- 200 g čerešní
- 100 ml vody
- 1 drievko škorice
- 2 lyžice trstinového cukru (príp. kokosového)
- 1 menší červený melón
- 250 g jemného plnotučného tvarohu
Ako na to?
1
Čerešne dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou. Niekoľko kúskov odložíme bokom na ozdobu.
2
Zvyšné vykôstkujeme a v menšom hrnci povaríme 10 minút s vodou a škoricovým drievkom. Občas premiešame.
3
Po 10 minútach pridáme cukor a varíme ešte ďalších 5 minút, kým zredukovaná šťava nezačne hustnúť.
4
Premiestnime do studenej nádoby a necháme celkom vychladnúť.
5
Zo stredovej časti vychladnutého melóna odkrojíme plát s hrúbkou cca 3-4 cm.
6
Tvaroh vyšľaháme metličkou a rovnomerne nanesieme na plát melóna.
7
Navrch pomocou lyžice poukladáme prevarené čerešne so zvyškom šťavy, pridáme čerstvé čerešne na ozdobu a ihneď podávame.
TIP: Prevarenú šťavu z čerešní môžeme zašľahať priamo do tvarohu, čím získame krásnu ružovú penu.
![ceresne a melon torta z melonu](https://d2c9wzes5ckfvo.cloudfront.net/blog/melonova-torta.jpg)
A ešte posledná otázka na záver, plánuješ ďalšiu knihu? :-)
Mám v zálohe jeden koncept, ktorý si vyžaduje niekoľkoročnú prípravu ale neviem kedy sa do neho pustím. Knihy si vydávam sám a na vlastnú päsť. Je to moje hobby a aby malo pre mňa zmysel, musím ho robiť s radosťou, takže keď príde opäť ten správny čas, pustím sa do toho naplno a dočasne vypustím zo života televíziu, inak sa to nedá všetko stihnúť. Pomaly som vždy zašiel ďalej. :-)
![portret](https://d2c9wzes5ckfvo.cloudfront.net/blog/pyco-1.jpg)
Foto: Branislav Simončík
Ďakujeme Ti krásne za rozhovor. Prajeme ti veľa úspechov, inšpirácií pri tvorení a skalných aj nových fanúšikov, ktorí si obľúbia tvoje recepty. :-)
Máš rada rozhovory? Potom nevynechaj ani:
Moje telo je to jediné, s kým musím prežiť celý život. Nie je to len klišé fráza, ale niečo, podľa čoho sa snažím žiť. Rada objavujem nové zdravé recepty, obklopujem sa pozitívnymi vecami a zbožňujem pohyb. Táto trojkombinácia je pre mňa dôvod, prečo som aj ja súčasťou Fitshakera :-)