Ahoj Pyco, v tvojej najnovšej kuchárskej knihe Moje jedlo: 4 ročné obdobia máš jedlá, ktorých kombinácie sú menej tradičné. Napríklad melón s olivovým pestom či grilované marhule so syrom. Ako vznikajú takéto nápady? Inšpiruje ťa niektorá zahraničná kuchyňa, alebo sú to čisto tvoje výmysly?
Ako vznikajú nápady na nové recepty? Vidíš surovinu a už máš predstavu, čo z nej skúsiť vykúzliť?
Keď varíš niečo nové, vieš si vopred v hlave predstaviť ako to bude chutiť?
Foto: Eduard Daniš
Kde zvykneš nakupovať potraviny?
Čo zvykneš pripravovať svojím hosťom, keď k tebe prídu na návštevu? Sú to nejaké špecialitky, alebo máš radšej klasiku ako mozarella s rajčinami?
Foto: Eduard Daniš
Zapájaš do prípravy pohostenia aj hostí?
Ak sú medzi tvojimi hosťami aj deti, zvykneš im pripraviť niečo špeciálne?
Foto: Branislav Simončík
Aké je tvoje obľúbené jedlo/nápoj/recept v tomto letnom období?
Aké korenie či iné pochutiny nesmú chýbať u teba doma? A prečo?
Okrem toho, že si ovo-lacto-vegetarián, prešiel si si aj nejakými inými spôsobmi stravovania? Ak áno, čo ti dali?
Čoraz viac ma však zaujíma hra rôznych enzýmov a zložiek, ktoré pri tepelnom spracovaní či za studena, vytvárajú skvelú prevenciu a posilňujú telo. S obdivom nasávam informácie tohto druhu z blogu Terapia jedlom. Silvia Horecká je pre mňa nekonečnou inšpiráciou, aj preto som ju do tretej knihy pozval ako odborného hosťa.
Je niečo, okrem mäsa, čomu si zatiaľ neprišiel na chuť?
V jednom rozhovore si uviedol, že bez raňajok z domu neodídeš. Čo také zvykneš raňajkovať?
Na to mám vždy celkom inú odpoveď, pretože aj v priebehu roka sa moje stravovacie návyky menia. Momentálne ráno spájam skôr s ovocným šalátom a vajíčkami s kurkumou a čili. Ale čo sa nemení nikdy, je veľká dávka čierneho čaju s medom. Tak je tomu už dlhé roky.
Vieme o tebe, že rád športuješ. Ktoré športy máš najradšej a čo zvykneš pred ich vykonávaním jesť?
Sú to presne tri roky odkedy som mal vážne problémy s chrbticou, takže žiadny šport nepraktizujem intenzívne, ale keď sa lepšie cítim tak plávam, uprednostňujem chôdzu a minimálne 2x denne cvičím zostavu McKenzie, ktorá ma vrátila k mobilite. Jedlo tomu veľmi nepodmieňujem.
Keby si mal poradiť našim Fitshakeráčkam niečo jednoduché, rýchle a výživné, čo by to bolo?
Ešte stále je dostatok chutných melónov, skúste napríklad melónovú tortu s tvarohom!
Doba prípravy: 25 minút
Čo budeme potrebovať na 6 porcií?
- 200 g čerešní
- 100 ml vody
- 1 drievko škorice
- 2 lyžice trstinového cukru (príp. kokosového)
- 1 menší červený melón
- 250 g jemného plnotučného tvarohu
Ako na to?
1
Čerešne dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou. Niekoľko kúskov odložíme bokom na ozdobu.
2
Zvyšné vykôstkujeme a v menšom hrnci povaríme 10 minút s vodou a škoricovým drievkom. Občas premiešame.
3
Po 10 minútach pridáme cukor a varíme ešte ďalších 5 minút, kým zredukovaná šťava nezačne hustnúť.
4
Premiestnime do studenej nádoby a necháme celkom vychladnúť.
5
Zo stredovej časti vychladnutého melóna odkrojíme plát s hrúbkou cca 3-4 cm.
6
Tvaroh vyšľaháme metličkou a rovnomerne nanesieme na plát melóna.
7
Navrch pomocou lyžice poukladáme prevarené čerešne so zvyškom šťavy, pridáme čerstvé čerešne na ozdobu a ihneď podávame.
TIP: Prevarenú šťavu z čerešní môžeme zašľahať priamo do tvarohu, čím získame krásnu ružovú penu.
A ešte posledná otázka na záver, plánuješ ďalšiu knihu? :-)
Mám v zálohe jeden koncept, ktorý si vyžaduje niekoľkoročnú prípravu ale neviem kedy sa do neho pustím. Knihy si vydávam sám a na vlastnú päsť. Je to moje hobby a aby malo pre mňa zmysel, musím ho robiť s radosťou, takže keď príde opäť ten správny čas, pustím sa do toho naplno a dočasne vypustím zo života televíziu, inak sa to nedá všetko stihnúť. Pomaly som vždy zašiel ďalej. :-)
Foto: Branislav Simončík
Ďakujeme Ti krásne za rozhovor. Prajeme ti veľa úspechov, inšpirácií pri tvorení a skalných aj nových fanúšikov, ktorí si obľúbia tvoje recepty. :-)
Máš rada rozhovory? Potom nevynechaj ani:
Moje telo je to jediné, s kým musím prežiť celý život. Nie je to len klišé fráza, ale niečo, podľa čoho sa snažím žiť. Rada objavujem nové zdravé recepty, obklopujem sa pozitívnymi vecami a zbožňujem pohyb. Táto trojkombinácia je pre mňa dôvod, prečo som aj ja súčasťou Fitshakera :-)