Marinovaný tuniak s cuketovo-paradajkovou prílohou

Tuniak sa zaraďuje medzi najkvalitnejšie druhy rýb. Je nabitý prospešnými tukmi a živinami. Bohužiaľ však patrí medzi tie drahšie ryby. Verím však tomu, že z času na čas náš rozpočet nezruinuje. Zamilujú si ho aj tí, ktorí rybám veľmi neholdujú. Môžeš mi veriť, ja som ten prípad a aj mne chutil výborne. Vyberaj však vždy tuniaka čerstvého, nie mrazeného, a vo vyššej kvalite.

Doba prípravy: 2 hodiny marinovanie, 10 minút opekanie

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?

  • 400 g filetu z tuniaka
  • 2 lyžice olivového oleja

Na marinádu:

  • 3 lyžice domáceho medu
  • 2 lyžice sójovej omáčky (napr. Tamari)
  • 1 lyžice worchesterovej omáčky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • mleté čierne korenie
  • čerstvý tymian a oregano

Na prílohu:

  • 1 väčšiu cuketu
  • cca 10 ks cherry paradajok
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
  • 2 lyžice olivového oleja

Ako budeme postupovať?

1. Všetky suroviny na marinádu spolu dobre zmiešame v miske, do ktorej vložíme tuniaka. Dobre ho namarinujeme a vložíme na 2 hodiny do chladničky.

2. Po odležaní rozohrejeme na panvici olivový olej a tuniaka opekáme z každej strany cca 3-5 minút. Záleží na tom, akú máme hrubú filetu.

3. Ako prílohu môžeme pripraviť na rezance nakrájanú cuketu opečenú na olivovom oleji spolu s cherry paradajkami, ktorú dochutíme soľou a čiernym korením.

 

Tip: Ak je to nutné, tuniaka dochucujeme soľou až po upečení, aby sme ho nepresolili.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu (aj s prílohou):

Kalorické hodnoty Tuky Bielkoviny Sacharidy Vláknina
589 kcal

2 476 kJ

28 g 49 g 33 g 2 g

marinovany tuniak

 

cuketa

Dobrú chuť!

 

Tipy na fantastické recepty po tréningu sme pre teba pripravili aj v knihe Z fitka do kuchyne 1:

zdrave recepty z fitka do kuchyne 1

 

Na rybkách si môžeš pochutiť aj, ak si pripravíš niektorý z týchto receptov:

Bylinkový losos a kaša z červenej šošovice

Halibut na bylinkách so špenátovým pyré

Chrumkavý kapor na mandliach s tekvicovým pyré

Júlia Rašlová

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 22/09/2017 a zaradený do kategórie: Jedlá z rýbPotréningovéRecepty   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre