Marinovaný tuniak s cuketovo-paradajkovou prílohou
Tuniak sa zaraďuje medzi najkvalitnejšie druhy rýb. Je nabitý prospešnými tukmi a živinami. Bohužiaľ však patrí medzi tie drahšie ryby. Verím však tomu, že z času na čas náš rozpočet nezruinuje. Zamilujú si ho aj tí, ktorí rybám veľmi neholdujú. Môžeš mi veriť, ja som ten prípad a aj mne chutil výborne. Vyberaj však vždy tuniaka čerstvého, nie mrazeného, a vo vyššej kvalite.
Doba prípravy: 2 hodiny marinovanie, 10 minút opekanie
Čo budeme potrebovať na 2 porcie?
- 400 g filetu z tuniaka
- 2 lyžice olivového oleja
Na marinádu:
- 3 lyžice domáceho medu
- 2 lyžice sójovej omáčky (napr. Tamari)
- 1 lyžice worchesterovej omáčky
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- mleté čierne korenie
- čerstvý tymian a oregano
Na prílohu:
- 1 väčšiu cuketu
- cca 10 ks cherry paradajok
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie
- 2 lyžice olivového oleja
Ako budeme postupovať?
1. Všetky suroviny na marinádu spolu dobre zmiešame v miske, do ktorej vložíme tuniaka. Dobre ho namarinujeme a vložíme na 2 hodiny do chladničky.
2. Po odležaní rozohrejeme na panvici olivový olej a tuniaka opekáme z každej strany cca 3-5 minút. Záleží na tom, akú máme hrubú filetu.
3. Ako prílohu môžeme pripraviť na rezance nakrájanú cuketu opečenú na olivovom oleji spolu s cherry paradajkami, ktorú dochutíme soľou a čiernym korením.
Tip: Ak je to nutné, tuniaka dochucujeme soľou až po upečení, aby sme ho nepresolili.
Výživové hodnoty na 1 porciu (aj s prílohou):
Kalorické hodnoty | Tuky | Bielkoviny | Sacharidy | Vláknina |
589 kcal
2 476 kJ |
28 g | 49 g | 33 g | 2 g |
Dobrú chuť!
Tipy na fantastické recepty po tréningu sme pre teba pripravili aj v knihe Z fitka do kuchyne 1:
Na rybkách si môžeš pochutiť aj, ak si pripravíš niektorý z týchto receptov:
Bylinkový losos a kaša z červenej šošovice
Halibut na bylinkách so špenátovým pyré
Chrumkavý kapor na mandliach s tekvicovým pyré
- Rýchly jogurtovo-smotanový dezert do pohára s ovocím a horkou čokoládou - 27. februára 2021
- Jednoduchá nepečená torta s orieškami a čokoládovou plnkou, ktorú pripravíš do 30 minút! - 11. februára 2021
- Najlepšie čokoládové mini tortičky preliate horúcim ovocím, aké kedy pripravíš - 9. februára 2021
Článok bol pridaný dňa 22/09/2017 a zaradený do kategórie: Jedlá z rýbPotréningovéRecepty | Autor: Júlia Rašlová