Včely symbol pracovitosti – včelár symbol nádeje?

Včely sú veľmi dôležitou súčasťou nášho ekosystému. Sám Albert Einstein povedal, že do štyroch rokov po tom ako uhynie posledná včela, zahynie i ľudstvo. Čo si o tomto výroku myslí skúsený včelár, ako vyzerá jeho práca, aké medy a včelie produkty by sme mali konzumovať a aj to, na čo si dať pri kúpe medu pozor, sa dozvieš v tomto rozhovore.

 

1. Pán Pišák, ako ste sa dostali k tak krásnemu povolaniu včelára, a koľko sa mu už venujete?

K včeláreniu som sa dostal prostredníctvom môjho starého otca z maminej strany, ktorý sa venoval včeláreniu od jeho 15 rokov. Včelárenie prerušil len v období počas povinnej vojenskej služby, t.j. ako 18 ročný prestal včeláriť cca dva roky, a včeláril v podstate až do konca svojho života. Včeláriť začal v roku 1944, čiže tradícia včelárenia je v našej rodine zachovaná už viac ako 70 rokov. Ja som už počas posledných rokov včelárenia môjho starého otca pomáhal, najprv len pri vytáčaní medu, a neskôr aj pri samotnom ošetrovní včiel (prehliadky a pod.).
Začiatkom včelárenia som absolvoval školenie začínajúceho včelára v Banskej Bystrici, ktoré trvá cca 1 rok. Stretnutia sú cca každú druhú tretiu nedeľu v B. Bystrici. Zakončené osvedčením o absolvovaní.
Po úspešnom ukončení som pokračoval štúdiom včelárstva na rovnakej škole v B. Bystrici SOS pod Bánošom, ide o učňovské štúdium zakončené vyučným listom (zapísať sa na toto štúdium môžu iba absolventi riadnej školy, s maturitou, bez maturity alebo aj vysokoškolskí absolventi, mal som spolužiakov, ktorí mali aj cez 50 rokov, a na škole mali údajne pred pár rokmi aj študenta, ktorý mal cez 80 rokov).
Sám sa včeláreniu bez pomoci starého otca venujem asi 5 rokov, a spolu sme sa včeláreniu venovali približne rovnako – 5 rokov, čiže dá sa povedať že včelárim a aktívne žijem so včelami 10 rokov.

fitshaker-blog-clanok-med-pan-pisak4

2. Koľko máte včelích rodín, a koľko Vám za rok dajú medu?

Aktuálne mám okolo 100 rodín, 8 v záhrade na dedine v intraviláne (viac nie kvôli susedským vzťahom :-) ), ostatné neďaleko dediny pri lese v extraviláne. Čo sa týka množstva vyprodukovaného medu, nedá sa to vôbec povedať, pretože je to veľmi premenlivé. Všetko závisí od počasia, zimy, ktorú sme prežili, množstva zrážok a pod. Sú roky, keď jedna rodina dokáže vyprodukovať 50 kg medu (bez kočovania /zatiaľ nekočujeme/), ale sú roky, keď to môže byť aj len niekoľko kg alebo dokonca, že treba celý rok včely len prikrmovať, pretože nemajú žiadnu znášku (boli už roky keď nebola na jar repka, agát zamrzol a jediné, čo nás ako tak zachránilo bola slnečnica v posledných rokoch u nás na juhu, na severe ešte zvyknú mať medovicu).

3. Aké druhy medu včely v oblasti Vašej pôsobnosti dokážu vyprodukovať?

Včely mám v okolí obce Dolinka, čo je cca 30 km od Veľkého Krtíša smerom na Šahy. V našej oblasti dokážeme vyprodukovať 3 druhy medov, a to repkový, agátový a slnečnicový, prípadne, ak nemáme v okolí slnečnicu, tak máme z lúk a záhrad kvetový zmiešaný med.
Robíme ešte aj pastovaný med (aktuálne len repkový, v budúcnosti možno aj slnečnicový), takže máme tak povediac o jeden druh medu viac, ale je to stále ten istý repkový med akurát je napastovaný.

fitshaker-blog-clanok-med-pan-pisak5

4. Aké iné druhy medu, by ste odporučili skúsiť a prečo? Ktorý med je podľa Vás najkvalitnejší?

Určite odporúčam skúsiť každý druh medu, ale len priamo od včelára. Niekomu viac chutia južanské medy, iným zas tie horské. Južanské medy majú menej minerálov, sú lepšie stráviteľné, a horské medy majú zase viac minerálov. Najlepšie je obmieňať konzumované medy, pretože v každom mede je iný druh minerálu, enzýmu, ktorý zas v tom druhom nie je obsiahnutý, a má určitý pozitívny účinok na imunitu a naše zdravie. Najkvalitnejší med je samozrejme môj :-).  Ale teraz vážne. Bez srandy sa dá povedať, že každý včelár, ktorý poctivo včelári, nekŕmi včely počas znášky cukrom, nepridáva nič do medu, dodržiava všetky hygienické zásady, dokáže vyprodukovať kvalitný med. Čiže odporúčam vždy kupovať iba od včelára. Ja každému, kto má pochybnosti tvrdím, že sa môže ku mne prísť pozrieť ako včelárim, čo robím alebo sa môže prísť pozrieť aj ako vytáčame med a pod. Čo sa týka kvality spomedzi samotných druhov medu, je to tiež ťažko povedať. Každý med je dobrý na niečo iné, obsahuje niečo iné, ale z hľadiska pesticídov by sme mohli povedať, že by boli najkvalitnejšie medy: agátový a medovicové, pretože agát ani medovicu nikto nestrieka, ale repku a slnečnicu áno.

5. Aký to je pastovaný med?

Pastovaný med sa vyrába väčšinou z medov, ktoré rýchlo kryštalizujú. Ide najmä o repkový, prípadne o slnečnicoví med. Dôvodom je, aby bol med počas celej doby spotreby použiteľný (med ktorý je tvrdý ako betón /skryštalizovaný/ sa ťažko používa) bez zohrievania (keď skryštalizuje). Čiže sa med napastuje a tak ostane už natrvalo natierateľný, podobný kravskému maslu. Počas pastovania sa s medom nerobí žiadna chemická zmena. Ide čisto len o fyzikálnu zmenu, a to, že kryštáliky medu sa pravidelným miešaním rozbijú na menšie, a tak med už nestuhne ako betón.

6. Aké iné včelie produkty ponúkate? A ktoré by podľa Vás nemali chýbať v našej domácnosti a prečo?

Okrem medov ponúkame ešte sušený včelí peľ, ktorý je v poslednej dobe označovaný ako potravina 21. storočia. Svojím všestranným využitým, najme pri pomoci s imunitou, ale aj na rôzne problémy s trávením, chudokrvnosťou a pod. Obsahuje extrémne veľa vitamínov, enzýmov a pod, čiže ak nie ste alergický na peľ, určite odporúčam denne 1-2 čajové lyžičky na ráno. Ďalej ponúkame voskové sviečky z čistého 100% vosku od našich včiel. Vosk je prírodné palivonie je rakovinotvorný ako parafín, z ktorého sa sviečky bežne vyrábajú. Do budúcnosti pripravujeme propolisovú tinktúru, prípadne medovinu, medové mydlá a iné včelie produkty.

V domácnosti určite nemá chýbať med. Každý deň by sme mali užívať aspoň jednu polievkovú lyžicu (med v našom organizme pôsobí ako taký film, a choroboplodné zárodky, baktérie, vírusy sa nevedia zachytiť v našom žalúdku, hrdle a pod., a tak putujú von z nášho tela. Sme potom viac odolný voči chorobám), sušený peľ (denne 1-2 čajové lyžičky na posilnenie imunity, prípadne napravenie črevných alebo aj krvných problémov, nedostatok železa a pod), a prípadne propolisovú tinktúru (ak už je človek chorý tak pomáha ako prírodné antibiotikum)

fitshaker-blog-clanok-med-pan-pisak3

7. Ako správne skladovať med a včelie produkty?

Všetky včelie produkty treba skladovať na suchom a chladnom mieste bez prístupu slnečného žiarenia, nemusia byť v chladničke, ale v komore, kde máte zaváraniny a pod. Nie však vlhká pivnica, pretože aj med aj peľ je hygroskopický, čiže dokáže vodu z okolia prijať aj odovzdať. A nielen vodu, ale aj pachy.

8. Ako si v obchodoch vyberieme kvalitný med a kvalitné včelie produkty? Je to vôbec možné? Alebo ako hneď vidíme, že sa jedná o nekvalitný med?

Určite by som v obchode (ak sa nejedná o špecializovaný obchod so zdravou výživou alebo bio obchod) nekupoval žiadne včelie produkty. Pretože, ak by aj boli skutočne kvalitné a pravé, ale pôvod by bol mimo SR, tak hrozí určitá alergia na rastliny, ktoré naše telo bežne nepozná. Rôzni lekári dlhodobo tvrdia, že človek by mal konzumovať medy iba z okolia kde žije. Čiže nie med dovezený z Argentíny, ktorý je tiež napríklad agátový, ale môžu tam byť také peľové zrná z inej rastliny, na ktoré naše telo nie je zvyknuté. Je dokonca známy prípad v EU, kedy nejaká pani dostala alergickú reakciu na med, ktorý bol miešaný zo zahraničia. Med mal označenie pôvodu zmes medov z EU a mimo EU, čo znamená, že sa jedná o med, ktorého pôvod nikto nevie. Niekedy sa nedá ani analýzou zistiť pôvod medu, pretože med je natoľko filtrovaný, že neobsahuje žiadne peľové zrná, a teda nie je podľa čoho určiť druh a pôvod medu (druh medu sa určuje podľa množstva jednotlivých peľových zŕn vo vzorke medu).
Preto odporúčam kupovať medy iba od včelára priamo z domu, eshopu, zo špecializovanej predajne zdravej výživy alebo biopotravín, ktoré ale majú ako dodávateľa včelára zo SR.
Kvalitný med má byť hustý, má mať označenie pôvodu, výrobcu, a všetky zákonom stanovené náležitosti, a má byť z nášho okolia čiže zo SR. V najlepšom prípade má mať platné osvedčenie na ochrannú známku Slovenský med, ktorú zaregistroval a udeľuje ju Slovenský včelársky zväz, podľa kritérií stanovených vo vyhláške.

fitshaker-blog-clanok-med-pan-pisak7

9. Myslíte si, že každý med kúpený od včelára je kvalitný?

Je rozdiel včelár a včelár. Ako som už písal vyššie aj medzi včelármi je rozdiel samozrejme, niekto ponúka medy za super cenu okolo 4-5 EUR, ale tu nastáva otázka, prečo je ten med tak lacný? Môže ísť o med pančovaný (sirupová voda), môže ísť o med, ktorý je síce od včiel, ale počas znášky boli včelstvá prikrmované cukrovým roztokom a ten včely zmiešali s medom. Ale môže ísť aj čisto o to, že si včelár necení svoj produkt a svoju robotu. Preto odporúčam každému kto má určité pochybnosti, nech sa ide pozrieť ku včelárovi, v akom prostredí pracuje, ako med vytáča, ako med plní a či dodržuje všetky základné hygienické a kvalitatívne predpisy na med a včelie produkty. Prvovýrobcovia, ktorí majú povolenie predávať med konečnému spotrebiteľovi a aj do obchodov ako aj ja, sú aj pod dozorom RVPS, ktorá chodí aj na kontrolu.

10. Mohli by ste nám vysvetliť rozdiel, keď sa v kozmetike používa parafín alebo včelí vosk?

Parafín je čisto ropný produkt, čiže čistá syntetika a včelí vosk je čisto prírodný produkt, používaný a tvorený včelami už milióny rokov. Takže vyvstáva otázka, čím by ste sa radšej natreli? Niečím čo nedávno ešte malo podobu čiernej ropy, a bolo hlboko v zemi niekoľko miliónov rokov alebo voskom, ktorý používajú a vytvárajú včely už niekoľko milióny rokov a stále im to s voskom funguje. Asi to nebude náhoda, keďže včely sú len o pár miliónov rokov staršie ako ľudia :-).

11. Aký je rozdiel medzi sviečkami z včelieho vosku a klasickými sviečkami? Majú aj nejaký vplyv na zdravie človeka?

Vosková sviečka má jasnejšie svetlo ako parafínová, jas svetla je blízky slnečnému svetlu, oproti tomu je parafínová sviečka opäť ropný produkt, a je rakovinotvorná. V podstate spaľujete ropný produkt, ktorý potom inhalujete doma. Určite investovať radšej o pár desiatok centov navyše a kúpiť voskovú sviečku ako parafínovú.

fitshaker-blog-clanok-med-pan-pisak1

12. Vo svojej ponuke máte aj včelí jed. Tvrdí sa, že včelárom predlžuje život. Na čo ho využívate Vy alebo na čo sa odporúča?

Včelí jed zatiaľ v ponuke nemáme, ale áno ako tvrdíte, údajne predlžuje život (väčšina včelárov sa dožíva vysokého veku). Včelí jed sa používa na rôzne reumatické a nervové problémy v lekárstve alebo apiterapii.

13. Čo si myslíte o výroku Alberta Eisteina, že do štyroch rokov po tom, ako uhynie posledná včela, zahynie i ľudstvo samé?

Aktuálne by to podľa mňa pravda nebola, ale nastala by situácia podobná v Číne, kde v určitých oblastiach už včely nie sú kvôli znečistenému prostrediu a stromy opeľujú samotní ľudia malými štetcami už niekoľko rokov. Skôr by som tvrdil, že v momentálnom svete by ceny potravín stúpli natoľko, že by si ich určitá skupina ľudí nemohla dovoliť a možno preto by časť ľudstva vyhynula.

14. Čo by sa mal človek učiť od včiel?

Podaktorí ľudia by si mali brať príklad v pracovitosti, pretože je veľa ľudí, ktorí sedia doma a čakajú, že sa im bude zrazu dobre dariť len tak samo od seba bez práce. Samotná včela sa počas svojho života doslova upracuje k smrti. Keby sme len v 1% nasledovali včelu, určite by sme sa mali lepšie a aj tie naše diaľnice by už boli dostavané aj u nás a juhu :-).

15. Čo by ste odkázali našim čitateľom?

Aby konzumovali med, boli zdraví a fit!

fitshaker-blog-clanok-med-pan-pisak6

Ak by si mala chuť na kvalitný slovenský medík u pána Pišáka nájdeš zaručenú kvalitu.

Ďakujeme za rozhovor!

 

Ďalšie zaujímavé články:

“Sladkosti bez výčitiek? Áno, existujú.” Rozhovor s Tinou Zlatoš Turnerovou

Fantastický medovo-orieškový koláčik za pár minút

Jedlo nie je strašiak aka Prečo sa ženy boja jesť? 4 kroky k oslobodeniu!

Lucia Jurčová

Redaktorka vo Fitshaker
Som nadšencom zdravej výživy, pohybu, byliniek, všetkého, čo si človek môže doma sám uvariť, upiecť, dokonca i vyrobiť a všetkého čo s tým súvisí. Rada sa budem s čitateľmi blogu Fitshakera deliť o informácie, ktoré mne osobne pomohli a ďalej pomáhajú orientovať sa na ceste za zdravím a prírode bližším, šetrnejším spôsobom života.
Lucia Jurčová

Článok bol pridaný dňa 02/12/2016 a zaradený do kategórie: StravovanieVšeobecnéZdravie   |   Autor: Lucia Jurčová

Komentáre