Ryža je najrozšírenejšou obilninou na svete a dnes poskytuje výživu skoro pre viac ako polovicu ľudstva. Jedno čínske príslovie hovorí, že: "Jedlo bez ryže je ako krásna slečna s jedným okom...“
Čo všetko ryža obsahuje?
Ako ju vo všeobecnosti pripravovať?
Skúšala som si aj ryžu dopredu namočiť (1-2 hodiny), a to urýchlilo jej varenie. Ryžu namočíme, potom vodu zlejeme a varíme s čistou vodou. Dočítala som sa, že namočenie zlepšuje stráviteľnosť, ale osobne neviem posúdiť. Mala som pocit, že to bolo rovnaké.
Keď chceš mať ryžu sypkejšiu, je dobré ju po prepláchnutí opražiť na oleji alebo na sucho. Keď zmení farbu, prilej vriacu vodu a var od 40 - 60 minút.
Z akých zdravých druhov ryže si môžeš vybrať?
# 1. Guľatozrnná ryža
# 2. Dlhozrnná ryža
# 3. Basmati ryža (v preklade „kráľovná vôní“)
# 4. Jazmínová ryža
# 5. Ryža Arborio
# 6. Červená ryža
# 7. Čierna ryža (divoká/indiánska)
Pri varení zvýši svoj objem až štvornásobne, preto zvoľ správnu veľkosť hrnca a na 1 diel ryže použi 4 diely vody. Varí sa cca 40 minút. Voda sa musí vypariť ako pri klasickej ryži. Po uvarení ju ešte nechaj dôjsť, bude mať lahodnejšiu chuť. Soľ až po uvarení ako každú inú ryžu. Veľmi dobre sa kombinuje s basmati ryžou.
# 8. Parboiled ryža
Čo dodať na záver?
Naozaj odporúčam vyskúšať tieto jednotlivé druhy ryže. Každá má inú chuť, nutričnú hodnotu, zaujímavú vôňu a zanesie ťa do iných kútov sveta. Zaujímavé je cítiť chuť, napr. talianskej ryže alebo basmati ryže spod Himalájí. Pri kúpe ryže tiež dbaj na kvalitu a čerstvosť - čím viac polámaných zrniečok ryže, tým je ryža staršia. A posledná rada, vždy si ryžu pred varením dobre prepláchni!
Čo budeme potrebovať pre 4 osoby?
Na Trio ryžu:
- 80 g červenej ryže
- 80 g čiernej ryže
- 200 g basmati ryže
- 1 malú hokkaido tekvicu
- zeleninový vývar (ryžový šalát bude chutnejší) alebo vodu na varenie ryže
- 2 cm riasy (Kombu/Wakame) k vareniu čiernej ryže (nemusíš použiť, ale ak použiješ, zvýšiš nutričnú hodnotu jedla)
- 2 lyžičky maha korenia, poprípade mletej rasce + čierneho korenia
- 40 g rukoly
- olivový olej
- morskú/himalájsku soľ
Na mungo pastu:
- 200 g mungo fazuliek dopredu namočených
- 2 lyžice tahini pasty
- 3 strúčiky cesnaku
- štipku čili
- 3 lyžice tekvicového/olivového oleja (s tekvicovým je pasta chutnejšia)
- morskú/himalájsku soľ
- 2 cm riasy (Kombu/Wakame) k vareniu mungo fazuliek
- lyžica na sucho opečených sezamových semienok na posypanie
Ako budeme postupovať?
1. Každú ryžu si uvaríme osobitne, podľa postupu, uvedeného vyššie pri každom druhu ryže. K čiernej ryži som pridala i riasu. Nemusíš, ak nemáš.
2. Pokým sa ryža varí, dáme si piecť hokkaido pokrájanú na kocky, ktorú si po upečení trošku osolíme a pridáme maha korenie. Ale môžeme si hokaido pripraviť i na pare.
3. Po uvarení každej ryže si ich spolu zmiešame, osolíme a pokvapkáme olivovým olejom, pridáme hokkaido, rukolu a zľahka premiešame.
4. Pripravíme si pastu. Mungo fazuľky si uvaríme aj s riasou do mäkka, budeme ich potom mixovať. Keď je fazuľka uvarená, scedíme, pridáme soľ, čili, nakrájaný cesnak, olej a tahini pastu.
5. Vymixujeme ponorným mixérom. Ak to máme príliš husté, môžeme pridať trošku vývaru alebo oleja.
6. Máme hotovú ryžu i pastu a ideme podávať podľa chuti, buď 2 kôpky ryže a kôpku pasty. Alebo si pastu naservírujeme do stredu ryže, môžeme ešte poliať tekvicovým olejom a posypať na sucho opečeným sezamom. Dobrú chuť :-).
Zdroje info:
BioAbecedář Hanky Zemanové, Zemanová, str. 134-179, 2011,
Radost z jídla, Mudr. Strnadelová, 322 s., 2011,
Varíme s láskou, Planieta, Marková, s. 50 – 63, 2014,
Kukuřice, rýže, jáhly, pohánka, Čermáková, s. 3 – 14, 2007,
Zázračné obilniny, Hemmung, 120 s., 1998,
Funkčné zložky cereálií, účinné v prevenci cicilizačných ochorení, Marko, Rakická, Turdík, článok STU, 2014.
Ďalšie články, ktoré sa ti budú páčiť:
10 dôvodov, prečo sa zamilovať do pšena
Toto si nevedela o ovsených vločkách
7 účinných spaľovačov kalórií
Som nadšencom zdravej výživy, pohybu, byliniek, všetkého, čo si človek môže doma sám uvariť, upiecť, dokonca i vyrobiť a všetkého čo s tým súvisí. Rada sa budem s čitateľmi blogu Fitshakera deliť o informácie, ktoré mne osobne pomohli a ďalej pomáhajú orientovať sa na ceste za zdravím a prírode bližším, šetrnejším spôsobom života.