Čo budeme potrebovať na 4 porcie?
- 300 g bieleho smotanového jogurtu
- 150 g kyslej smotany (ideálne 16 %)
- ½ lyžičky soli
- 1,5 hrste medvedieho cesnaku
- čerstvé vajcia (podľa počtu osôb)
Ako budeme postupovať?
2. Pripravíme si čistú utierku a vyššiu nádobu. Okraje utierky upevníme okolo nádoby tak, aby nám vznikol “vak” a doňho potom preložíme jogurtovo-smotanovú zmes. Keďže z tejto zmesi bude odtekať syrovátka, mala by byť nádoba dostatočne veľká. Takto pripravenú budúcu lučinu vložíme do chladničky na asi 24 hodín.
3. Na druhý deň lučinu vyberieme a dáme do nádoby s nadrobno nasekaným medvedím cesnakom (alebo inými bylinkami, či šalátom - rukolou, bazalkou, pažítkou a pod.).
4. Vajíčka uvaríme na tvrdo, vyberieme žĺtky a naplníme lučinou (príp. žĺtky môžeme primiešať do lučiny, aby sme ich zúžitkovali alebo ich odložíme a využijeme inak).
5. Podávame so šunkou a zeleninou, či aranžujeme ako súčasť veľkonočnej tabule.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
192 kcal
812 kJ
T:
14 g
B:
10 g
S:
6 g
V:
0.15 g
Množstvo skvelých receptov nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III:
Ďalšie tipy na prestretý stôl:
Chrumkavé bryndzové tyčinky
Mrkvovníky z celozrnnej múky
Cviklové trojuholníčky so semienkami
Svoju záľubu vo varení som znovuobjavila, keď som čakala prvého syna. Po narodení druhého syna som vytvorila FB stránku MOJE JEDLO. Keďže pri dvoch deťoch niet času na dlhé varenie, uprednostňujem jednoduché a časovo nenáročné recepty. A keďže mi záleží na zdraví mojej rodiny, tvorím recepty, ktoré nemajú za úlohu len zasýtiť, ale aj dodať telu to, čo potrebuje. Som milovníčkou dobrého jedla. Nepoužívam polotovary, náhrady jedál, glutamany a suroviny s éčkami. Mám rada čisté chute z prvotných surovín. Dávam prednosť kvalitným, sezónnym a lokálnym potravinám. Myslím, že veľa vecí sa dá vyrobiť aj doma. Milujem skúšať nové, nepoznané chute a kombinácie chutí. Chcem prinavrátiť tradičnú slovenskú kuchyňu na naše stoly v modernom šate. Keďže žijem na dedine, používam bežne dostupné suroviny. Verím, že Vám MOJE JEDLO bude chutiť :-).