Praženica s cream cheese a jarnou cibuľkou
Čo budeme potrebovať na 1 porciu?
- 1 lyžičku ghee masla
- 1-2 jarné cibuľky (záleží na veľkosti)
- 3 vajíčka
- 50 g cream cheese
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie
Ako na to?
1
Na panvici rozpustíme maslo, na ktorom orestujeme nakrájanú cibuľku.
2
Pridáme vajcia a po chvíľke ešte primiešame cream cheese. Osolíme a okoreníme podľa chuti.
3
Praženica je krémová, veľmi jemná a najlepšie chutí s opečeným domácim chlebíkom.
Praženica s paradajkami, bazalkou, mozzarellou a čiernymi olivami
Čo budeme potrebovať na 1 porciu?
- 1 lyžičku masla ghee
- 50 g cherry paradajok
- 15 g čiernych olív
- 3 vajíčka
- 40 g mozzarelly
- hrsť čerstvej bazalky
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie
Ako na to?
1
Na panvici rozpustíme maslo, pridáme na drobné kúsky nakrájané paradajky a olivy.
2
Chvíľu restujeme, pridáme nakrájanú mozzarellu s vajíčkami dochutenú soľou a korením.
3
Miešame a ku koncu dochutíme ešte čerstvou bazalkou.
Praženica s údeným lososom
Čo budeme potrebovať na 1 porciu?
- 1 lyžičku masla ghee
- 3 vajíčka
- 50 g údeného lososa
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie
Ako na to?
1
Na panvici rozpustíme maslo, rozmiešame vajíčka a po minútke pridáme nakrájaného lososa. Môžeme osoliť a okoreniť.
2
Necháme lososa trošku zatiahnuť a máme výživné a chutné raňajky hotové.
TIP: K tejto praženici sa výborne hodí šalátová uhorka pokvapkaná trochou olivového oleja a tekvicovými semienkami.
Praženica so syrom Gorgonzola a rukolou
Čo budeme potrebovať na 1 porciu?
- 1 lyžičku masla ghee
- menšiu hrsť lístkov rukoly
- 40 g syru Gorgonzola
- 3 vajíčka
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie
Ako na to?
1
Na panvici rozpustíme maslo, primiešame lístky rukoly aj s Gorgonzolou.
2
Miešame, pokiaľ sa syr čiastočne nerozpustí.
3
Následne pridáme vidličkou jemne vyšľahané vajíčka zmiešané so soľou a korením. Táto kombinácia je síce veľmi netradičná, no chutí naozaj perfektne.
Praženica s bryndzou a čerstvou pažítkou
Čo budeme potrebovať na 1 porciu?
- 1 lyžičku masla ghee
- 3 vajíčka
- 50 g bryndze
- čerstvá pažítka
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie
Ako na to?
1
Na panvici rozpustíme maslo, rozmiešame vajíčka, keď nám začne praženica hustnúť primiešame bryndzu. Jemne osolíme a okoreníme.
2
Úplne nakoniec dochutíme čerstvou nasekanou pažítkou.
3
Toto sú raňajky ako sa patrí a hovorí sa, že májová bryndza je najkvalitnejšia, tak daj vedieť ako ti chutilo. ;-)
Výživové hodnoty na 1 porciu:
630 kcal
2648 kJ
T:
55 g
B:
30 g
S:
2 g
V:
0 g
Nakoľko v každom recepte používam Ghee maslo, pozri si náš návod, ako si ho vieš vyrobiť a aj benefity, ktoré tvojmu telu prináša.
Ďalšie skvelé tipy na raňajky nájdeš v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál
Aby si sa vajíčkami neprejedla, daj si niekedy na raňajky aj niečo sladké:
Mojou životnou filozofiou je žiť v harmónii mysle, tela a duše. Som absolútnym milovníkom jedla, ktoré by malo byť z môjho pohľadu vždy vyvážené, nutrične bohaté a z tých najkvalitnejších surovín. Vysoká kvalita neznamená vždy aj vysokú cenu, rovnako ako vysoká cena nezaručuje kvalitu. Pohyb je mojím prostriedkom ako vypnúť. Fascinuje ma, čo telo všetko dokáže, koľko sily v sebe skrýva. Čo dáte, to sa vám vráti, a u vášho tela to platí dvojnásobne. Verím, že moje články vám budú pomáhať pri hľadaní svojich vlastných odpovedí a moje recepty obohatia vašu kuchyňu. Ak máš radšej instagram, môžeš ma sledovať ako @foodistheroot