Tip na zdravú večeru: zeleninový šalát s kapustou a tarhoňou

V lete oveľa viac ako v chladnejších mesiacoch siahame po ľahších jedlách a hlavne šalátoch. Aby sme ale zo samotného šalátu neboli rýchlo hladní, je vhodné k zelenine primiešať bielkoviny alebo sacharidy. Ja som v tomto recepte využila tarhoňu, ktorá sa mi zvýšila z obedu z predchádzajúceho dňa. Tarhoňa je vlastne cestovina, preto, kto ju nemá rád, alebo ju chce vymeniť, môže ju nahradiť inou cestovinou prípadne aj obilninou. Poď do kuchyne a vykúzli si so mnou tento jednoduchý recept.

Doba prípravy: max. 20 minút

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?

  • 200 g uvarenej tarhone (príp. quinou, pšeno, bulgur a pod.)
  • ½ menšej hlávky mladej kapusty
  • 1 ks bielej cibule
  • 10 ks cherry paradajok
  • 100 g čiernych olív
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie (vynecháme, ak je recept pre deti)
  • 4 lyžice bieleho jogurtu (napr. gréckeho)
  • pažítku

Ako budeme postupovať?

1. Tarhoňu uvaríme podľa návodu, prípadne ju najprv opečieme na malom plátku kvalitného masla, potom zalejeme vodou cca 1,5 cm nad tarhoňu a privedieme k varu.

2. Varíme cca 5 minút, odstavíme od zdroja tepla a necháme pod pokrievkou dôjsť.

3. Kapustu nastrúhame na jemno, pridáme nakrájanú cibuľu, cherry paradajky, olivy.

4. Jemne premiešame, dochutíme soľou, čiernym korením a pridáme uvarenú tarhoňu.

5. Premiešame a môžeme servírovať.

6. Na tanier naložíme šalát, ozdobíme bielym jogurtom a nasekanou pažítkou.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorické hodnoty Tuky Bielkoviny Sacharidy Vláknina
423 kcal

1 778 kJ

17 g 10 g 57 g 6 g

salaty

 

zeleninový šalát

Prajem ti dobrú chuť! :-)

 

Zaujímavé a chutné recepty od Julky nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál:

recepty

 

Pozri aj ďalšie tipy na šaláty:

Cícerovo-batatový šalát s čiernou šošovicou – skvelý aj na večeru

Šalát s rukolou, granátovým jablkom, fetou a orieškami – skvelá kombinácia ovocia a zelenina

Šalát s rukolou, batatmi, prosciutom a feta syrom – tip na zdravú večeru

Šalát s pečenou hokkaido a kuracím mäsom – večera vhodná aj po tréningu

Šalát s vajíčkom, mrkvou, karfiolom a kukuricou – rýchla zdravá večera

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 24/08/2018 a zaradený do kategórie: ReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokovŠalátyVegetariánske   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre