Čas prípravy: cca 20 minút
Čo budeme potrebovať na 10 palaciniek?
- 2 vajíčka
- 400 g hladkej kukuričnej bio múky
- ½ l vlažnej vody
- 2 lyžice olivového oleja + na potretie panvice
- 1 lyžicu sušeného cesnaku
- 1 lyžicu mletej sušenej zeleninovej zmesi
- štipku morskej/himalájskej soli
Ako budeme postupovať?
2. Vznikne nám husté liate cesto. Domiešame olej a sušený cesnak aj sušenú jemne mletú zeleninovú zmes. Sušený cesnak je výbornou ingredienciou v plackách, jeho jemná chuť sa páči aj deťom a vyhneme sa nahorkastej chuti, čo sa občas pri čerstvom cesnaku stáva.
3. Pridať môžeme aj bylinky, kvôli deťom odporúčam sušené najemno podrviť v dlani, zvyšky stoniek bývajú veľmi nepríjemné v medzizubnom priestore a deti odrádzajú od jedla. Kukuričnú chuť výborne vyzdvihnú sušený medvedí cesnak, pažítka, saturejka, materina dúška, lupienky nechtíka (calendula), oregano či obľúbený tymian.
4. Cesto necháme chvíľku postáť a občas ho premiešame. Výsledná konzistencia musí byť hladká, bez hrudiek.
5. Zvyčajným spôsobom potom pečieme palacinky. Nie sú jemnučké a hodvábne ako klasické pšeničné, preto ich neskrúcame, ale prekladáme alebo nakrájame na trojuholníky.
Tip: Pridať môžeme aj mletú kurkumu, mleté listy senovky gréckej či aromatický rastlinný olej – napríklad sezamový, makový...
Inšpirácie, čo si k týmto palacinkám pripraviť môžeš načerpať aj v našich knihách:
Inšpiruj sa aj týmito receptami:
Rýchly zdravý obed či večera do 30 minút: brokolicové karí s kokosovým mliekom
Jednoduché zeleninové karí s kokosovým mliekom vhodné aj pre vegánov
Tip na obed do 20 minút aj pre vegánov: soté z tofu so zeleninou a fazuľou v paradajkovej omáčke
Jeden z prvých foodblogov na Slovensku My first cooking book zakladala ešte ako Henrieta Peškovičová. Henrietine recepty sú prevažne bezmäsité, celý blog je orientovaný na rýchlu prípravu dobrého a vyváženého jedla pre celú rodinu. Po svadbe a narodení dcérky Lindy, Henrieta ponúka aj jedlá pre deti a ich varianty v dospeláckej úprave. Snaží sa propagovať nielen zdravý životný štýl, ale aj ekologický prístup k jedlu a spracovaniu odpadu, postupnej sebestačnosti – môžeme pozorovať jej budovanie bio záhrady, čo najviac udržateľným spôsobom. Henrieta Kundrátová je lektorka zdravého varenia, kváskovania, kuchyne bez mäsa. Zdieľa svoje skúsenosti ako využívať dary prírody miešaním čajových zmesí a rozumného aplikovania individuálnej aromaterapie. Jej recepty nájdete aj v publikáciách Zdravé rýchlovky, Zdraví papkáči, Fit diároch.. Na jej webstránke www.henrietapeskovicova.eu nájdete v kontaktoch odkazy na viac ako 300 receptov z jej produkcie.