Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Jednoduché zeleninové karí s kokosovým mliekom vhodné aj pre vegánov

Občas sa mi stane, že mám v chladničke prebytok koreňovej zeleniny. Polovica zeleru, zabudnutý petržlen alebo zvädnutá mrkva, veď to možno poznáš tiež. Mojou domácou vychytávkou je pripraviť si z takejto zabudnutej zeleniny rýchle a jednoduché karí. Dúfam, že sa inšpiruješ aj ty a moje zeleninové karí s kokosovým mliekom si vyskúšaš pripraviť tiež! :-)

Čas prípravy: 60 minút

Čo budeme potrebovať na 6 porcií?


  • 1 kg koreňovej zeleniny (použila som mrkvu, zeler, petržlen, paštrnák a aj jednu zabudnutú cuketu)

  • 2 stredne veľké cibule

  • 2 lyžice kokosového oleja

  • 1 x 400 ml plechovka kokosového mlieka

  • 2 lyžičky korenia karí (moja kupovaná zmes obsahovala kurkumu, koriander, rascu, čierne korenie, fenikel, horčicu, senovku, zázvor, škoricu, kardamóm a klinček; ak nemáš doma korenie karí, použi hlavne kurkumu a zázvor, ktoré najviac pripomenú jeho chuť)


Ako budeme postupovať?

1. Zeleninu ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky, krúžky alebo kocky.
2. Cibuľu nakrájame na jemno.
3. V širokom hrnci alebo vo veľkej a hlbokej panvici s pokrievkou zohrejeme kokosový olej a opražíme na ňom cibuľu, po chvíli pridáme zeleninu, môžeme všetku naraz.
4. Dusíme 10 − 15 minút (môžeme pridať 2 lyžice vody).
5. Následne prilejeme kokosové mlieko, privedieme do varu a prikryté varíme do zmäknutia mrkvy, ktorá je najtvrdšia. Čas varenia záleží na veľkosti kúskov, na aké sme mrkvu nakrájali. Väčšinou je to hotové do pol hodinky.
6. Podávame s ryžou.
Tip č.1: K tomuto karí rada pridávam aj cícer, či už uvarený, alebo prepláchnutý z plechovky.
Tip č.2: Môžeme využiť aj koreňovú zeleninu z vývaru. Ak by sme používali aj surovú aj uvarenú z vývaru, tú uvarenú pridáme do karí trošku neskôr, nakoľko ona nepotrebuje mäknúť.
zeleninove kari s kokosovym mliekom
Prajem dobrú chuť! :-)
 
Pre viac takýchto chutných receptov nahliadni aj do našich kníh:
z fitka do kuchyne
 
Vyskúšaj nabudúce aj tieto recepty:
Tip na obed do 20 minút aj pre vegánov: soté z tofu so zeleninou a fazuľou v paradajkovej omáčke
Tip na rýchly obed bez mäsa do 30 minút: karfiolové kari s tofu
Tofu na paprike s jasmínovou ryžou: tip na rýchly obed aj pre vegánov
Fotka autora
Bohdana Tandlich
Redaktor vo Fitshaker

Varenie ako terapia? Pre mňa je pocit, keď stojím v kuchyni, jedlo vonia a treba už len zavolať “večera” presne to, čo predpísal lekár. V kuchyni rada experimentujem a skúšam rôzne chute a koreniny. Ešte aj moji dvaja psi sa volajú Čili a Kari. Uprednostňujem lokálne a sezónne potraviny a vždy ma poteší, keď objavím poctivých domácich farmárov. Najväčšou odmenou sú pre mňa plné brušká môjho manžela, hostí a čoskoro už aj mojej dcérky, pri ktorej práve začíname s príkrmami. Veľmi rada by som ti niečo z tejto svojej vášne odovzdala vo svojich receptoch a tipoch.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.