Doba prípravy: max. 40 minút
Čo budeme potrebovať na 16 ks?
- 2 vajíčka
- 4 lyžice kokosového oleja
- 150 ml kvalitného mlieka (môže byť aj rastlinné)
- 4 lyžice trstinového cukru (príp.kokosového)
- 100 g mletého maku
- 1 prášok do pečiva bez fosfátov
- 150 g hladkej špaldovej múky (môžeme použiť aj bezlepkovú múku)
- 1 hrnček ríbezlí
- 1 hrnček josty
Ako budeme postupovať?
2. Pridáme cukor, mak, prášok do pečiva a múku.
3. Vymiešame hladkú jemnú hmotu, ak by sa nám zdalo cesto husté, môžeme pridať ešte trošku mlieka.
4. Do cesta vmiešame ríbezle a josty, ktoré si odstopkujeme a očistíme od „chlpatých“ koncov.
5. Rúru predhrejeme na 180°C.
6. Do formy na muffiny dáme papierové košíčky, ktoré naplníme cestom zhruba do dvoch tretín, keďže cesto sa ešte pri pečení nadvihne.
7. Pečieme vo vyhriatej rúre 15 – 20 minút, po upečení necháme vychladnúť a až tak muffiny vyklopíme z formy.
TIP: Použi o polovicu menej cukru, prípadne ho nahraď medom a môžeš muffiny ponúknuť aj deťom od 2 rokov.
Výživové hodnoty na 1 ks:
Kalorické hodnoty | Tuky | Bielkoviny | Sacharidy | Vláknina |
115 kcal 483 kJ | 5 g | 4 g | 12 g | 2 g |
Super recepty aj na zdravé sladkosti nájdeš v našej knihe Z fitka do kuchyne 1:
Muffiny môžeš pripraviť aj na tieto spôsoby:
Banánové muffiny
Gaštanové muffiny
Slivkové muffiny
Jablkové muffiny
Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj instagram @viktoria.janov