Kuriatka rastú od mája do novembra v machu a lístí vo veľkých húfoch. Preto sa musíš poriadne obzerať, aby si ich našla. Majú príjemnú korenistú chuť a môžeš ich pripraviť na veľa spôsobov. Pozor však na zjedené množstvo. Kuriatka sú huby, ktoré sa ťažšie trávia, preto ich konzumuj s mierou.
Doba prípravy: 25 minút
Čo budeme potrebovať na 4 porcie?
- 300-350 g celozrnných špagiet (ak si celiatik, použi bezlepkové)
- 15-18 ks čerstvých kuriatok
- 2 lyžice ghee masla
- 150 ml smotany (môže byť aj bez laktózy, či rastlinná verzia napr. kokosová)
- 150 g syru (parmezán, pecorino alebo čedar)
- 4 žĺtka
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie
Ako budeme postupovať?
2. Kým sa špagety budú variť, očistím kuriatka a nakrájame ich na menšie kúsky.
3. Na panvici rozpustím maslo a pridáme kuriatka.
4. Opekáme dozlata a dochrumkava.
5. Počas opekania nesolíme, iba pridáme čierne korenie. Osolíme až na záver, keď ich odstavíme z ohňa.
6. V inej miske zmiešame smotanu, nastrúhaný syr a 4 žĺtka. Pridáme soľ a korenie.
7. Zmes premiešame veľmi dôkladne. Špagety scedíme, no nevylejeme všetku vodu. Necháme trochu horúcej vody na dnes hrnca.
8. Špagety vrátime naspäť do hrnca k horúcej vode, pridáme do nich omáčku.
9. Všetko dobre premiešame a pridáme kuriatka. Môžeme podávať. :-)
Mnoho super inšpirácií nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2:
Inšpiruj sa aj týmito receptami:
Vegetariánske lasagne
Cestoviny s avokádom a čiernymi olivami
Avokádovo-bazalkové cestoviny
Som šťastná mamina, manželka a pozitívna žienka, ktorá miluje svoju rodinku, zdravé varenie a pečenie. Teším sa, keď môžem skúšať nové suroviny, experimentovať v kuchyni, pretvárať nezdravé koláče na zdravé dobroty, tradičné jedlá na ich netradičné zdravé verzie a obzvlášť tvoriť recepty vhodné pre deti, bezlepkáčov, "bezlaktózových" či histaminikov (medzi ktorých sama patrím). Verím, že moje nápady inšpirujú aj teba! :-)