Tip na obed: Špargľovo-lososové lasagne, vhodné aj pre vegetariánov

Vždy som si lámala hlavu nad tým, či klasické lasagne musia byť tak jednotvárne. Veď je toľko možností, ako celý tento recept pozmeniť a dodať mu štipku svojej fantázie. A tak jedného dňa vznikol recept na lososovo -špargľové lasagne. Je to síce troška komplikovanejší recept, ale ja verím že to každá z vás zvládne. Tak sa do toho pusťme. ;-)

Doba prípravy: 80-90 minút

Čo budeme potrebovať na 6 porcií?

Na omáčku:

  • 30 g kvalitného masla (napr. ghee)
  • 3 lyžice hladkej špaldovej múky
  • 1 l kvalitného mlieka (môžeš použiť aj ryžové mlieko)
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
  • cca 50 g parmezánu
  • 12 plátov celozrnných cestovín na lasagne (cca 500 g)
  • 600 g lososa
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 12 ks bielej špargle (cca 120 g)

Ako budeme postupovať?

1. Najprv si pripravíme bešamelovú omáčku. Na masle opražíme 3 lyžice múky, a potom postupne prilievame mlieko.

2. Do omáčky pridáme soľ, čierne korenie a primiešame 2 hrste strúhaného parmezánu. Varíme, kým omáčka nezhustne.

3. Odstavíme zo sporáka, necháme omáčku vychladnúť.

4. Medzitým si pripravíme pláty lasagní. Dáme ich variť podľa návodu, po uvarení ich prevesíme napríklad po obvode nejakej misky, aby sa k sebe neprilepili.

5. Lososa pomasírujeme olejom, okoreníme, osolíme a dáme opiecť na panvičku z oboch strán. Opekáme tak, aby stred ostal stále ružový, ale jednotlivé kúsky sa už začali od seba oddeľovať.

6. Bielu špargľu ošúpeme a uvaríme

7. Keď máme všetky ingrediencie pripravené, môžeme začať ukladať do zapekacej misky strednej veľkosti. Vymastíme ju olivovým olejom, aby sa cestoviny neprilepili.

8. Na dno misky dáme 4 pláty cestovín, na ne vrstvu z 1/2 pripraveného bešamelu, 1/2 pripraveného lososa nakrájaného na menšie kúsky a špargľu, ktorú sme si takisto nakrájali na menšie kúsky. Posypeme asi hrsťou parmezánu a zopakujeme celý postup ešte raz.

9. Lasagne dáme piecť na 170°C asi na 30 minút. Tesne pred koncom pečenia ich môžeme ešte posypať parmezánom a nechať ho zapiecť.

 

Tip: Recept je vhodný aj pre deti od 1 roka, ale vynecháme čierne korenie.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorické hodnoty Tuky Bielkoviny Sacharidy Vláknina
705 kcal

2 961 kJ

23 g 40 g 81g 5 g

lososove lasagne

 

lososovo-sparglove lasagne

Tadááá. Zvládla si to! Verím, že ti bude tento recept chutiť a dáš nám o tom vedieť. ;-)

 

Ďalšími skvelými receptami sa inšpiruj aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál:

kucharska kniha z fitka do kuchyne special

 

Viac inšpiratívnych receptov s lososom ti prinášame nižšie:

Losos na večeru, po cvičení

Losos podávaný s karfiolovou kašou, ideálna voľba na večeru

Zapekaná letná zelenina s mozarellou servírovaná s lososom

Veronika Kašická

Redaktorka vo Fitshaker
Ako maskérka v divadle sa stretávam s mnohými vecami, ktoré obsahujú veľa chémie. Preto sa snažím o presadenie prírodnej kozmetiky a zdravého jedla aspoň v osobnom živote. Hľadanie a vytváranie nových veci pre telo a pleť z ingrediencií, ktoré nám ponúka sama príroda je moje veľké hobby. Verím, že jedného dňa si ľudia opäť všimnú, že kvalitné a zdravé prípravky na telo, tvár či vlasy sa dajú pripraviť aj doma bez zruinovania peňaženky.
Veronika Kašická

Článok bol pridaný dňa 25/05/2017 a zaradený do kategórie: CestovinyJedlá z rýbPotréningovéReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1 rokaVegetariánske   |   Autor: Veronika Kašická

Komentáre