Tip na fantastickú zdravú večeru plnú bielkovín: Quinoa šalát s cviklou a rukolou

Predstavujem ti osviežujúci quinoa šalát s cviklou a rukolou, do ktorého sa naozaj zamiluješ. Túto zdravú, chutnú obedovú „rýchlovku“ máš hotovú raz dva a nakŕmiš ňou celú rodinku. Výborný šalát obsahuje kopec železa, kyseliny listovej či vitamín C. Miesto feta syru ho môžeš pripraviť aj s grilovanými kuracími prsiami alebo kúskami lososa pripraveného na masielku. Mne sa už zbiehajú slinky a čo tebe?

Doba prípravy: 30 minút

Čo budeme potrebovať na 3 porcie?

  • 200 g quinoy
  • 200 g rukoly
  • 2 pomaranče
  • 1 väčšiu uvarenú cviklu alebo 2 menšie
  • 100 g feta syru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • morskú/himalájsku soľ
  • 1 lyžičku domáceho medu
  • 1 lyžičku citrónovej šťavy

Ako budeme postupovať?

1. Quinou sparíme cca 500 ml vriacej vody, dáme do hrnca a zalejeme cca 400 ml vodou.

2. Občas premiešame, ku koncu osolíme.

3. Hotovú quinou necháme vychladnúť, medzitým pripravíme ostatné ingrediencie.

4. Rukolu opláchneme, môžeme nakrájať.

5. Pomaranče zbavíme šupky a nakrájame.

6. Uvarenú a vychladnutú cviklu nakrájame na väčšie kúsky.

7. Všetko zmiešame dokopy, posypeme feta syrom, polejeme medom a kvapkami olivového oleja. Môžeme pridať aj trošku citrónovej šťavy.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
1 910 kJ

459 kcal

13  g 69  g 9 g 9 g

quinoa recept

 

cviklový šalát

Prajem ti dobrú chuť!

 

Fantastické recepty aj od autorky Betky nájdeš aj v knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2:

quinoa recepty

 

Vyskúšaj aj tieto šaláty:

Zdravšia verzia vajíčkového šalátu s avokádovým krémom namiesto majonézy

Batatovo-cícerový šalát s čiernou šošovicou, ideálny na večeru

Rukolový šalát s prosciuto šunkou a pečenými batatmi

Zemiakovo-cviklový šalát s feta syrom

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 02/11/2018 a zaradený do kategórie: BezlepkovéPotréningovéReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1,5 rokaŠalátyVegetariánske   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre