“Syrovo-smotanové” cestoviny s hovädzím mäsom bez lepku a laktózy

Aj ty sa hneď zalízneš pri predstave chuti cestovín obalených v syrovej omáčke? :-) Veruže, aj ja ich milujem, a preto som sa rozhodla vymyslieť túto verziu, ktorá je bez lepku a laktózy. Pre vyšší obsah bielkovín som k nim pridala hovädzie mäso.

Doba prípravy: 1 hod. (v prípade kuracieho mäsa iba 30 minút) 

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?

  • 2 lyžice olivového oleja (cca 20 ml)
  • 1 cibuľu (cca 100 g)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 200 g kvalitného chudého hovädzieho mäsa
  • 5 guľôčok nového korenia
  • 250 g cícerových cestovín (vyrába napr. značka Bonduelle)
  • 250 ml sójovej alebo bezlaktózovej smotany na varenie
  • 2 lyžice lahôdkového droždia (cca 20 g)
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme recept pre deti)

Ako budeme postupovať?

1. Na panvici na oleji opečieme nadrobno nakrájanú cibuľku. Po chvíľke k nej pretlačíme cesnak.

2. Na malé kúsky nakrájané mäso pridáme k cibuľke a necháme zatiahnuť.

3. Podlejeme asi 3 dl vody, pridáme nové korenie a necháme pomaly dusiť aspoň 45 minút.

4. Do hrnca dáme variť osolenú vodu. Keď začne vrieť, nasypeme do nej cestoviny a varíme podľa času uvedeného na obale.

5. Keď mäso zmäkne, prilejeme k nemu smotanu a pridáme lahôdkové droždie. To dodá omáčke syrovú chuť.

6. Omáčku ešte dosolíme a dokoreníme podľa chuti a zmiešame s uvarenými cestovinami.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
1 971 kJ

471 kcal

23 g 36 g 28 g 8 g

Smotanove cestoviny

Je to jednoduché, však? 😊 Prajem dobrú chuť!

 

Aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál III nájdeš celú jednu kapitolu venovanú receptom s cestovinami:

cestoviny recepty

 

Tu sú ďalšie cestovinové inšpirácie:

Fantastické zapekané cestoviny s kuracím mäsom a koreňovou zeleninou

Celozrnné cestoviny s lososom: tip na rýchly obed do 20 minút

Čo na obed? Šampiňónovo-tekvicové kari, hotové do 30 minút!

Tip na zdravý obed aj pre vegetariánov: cícerovo-cuketové kari

Tip na ľahký obed: Zapekané cestoviny s cuketou a tofu

Veronika Kašická

Článok bol pridaný dňa 26/03/2020 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéBezlepkovéCestovinyReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokov   |   Autor: Veronika Kašická

Komentáre