Šťavnaté slivkové muffiny zo špaldovej múky

V tomto ročnom období nám v záhradách dozrieva množstvo výživného ovocia. Hrušky, hrozno, broskyne, slivky – za tieto dary prírody sa ti poďakujú nielen chuťové bunky, ale aj tvoje telo. Urob si sladkú radosť vo forme slivkových muffiniek, ktoré si môžeš pripraviť na raňajky, na desiatu či ako dezert ku káve. Ukážem ti také, pri ktorých nemusíš trpieť výčitkami svedomia, pretože obsahujú samé zdravé vecičky. A že nebudú chutiť len tebe, ale aj celej tvojej rodine, tak o tom som presvedčená :-).

Slivky obsahujú až 70 % vody. Sú bohaté na vitamín C, vitamíny skupiny B alebo beta karotén. Z minerálnych látok naše telo zase doplnia o vápnik, horčík, fosfor, draslík, železo a síru. Určite ich zaraď do svojho jedálnička.

Ďalšou skvelou ingredienciou v našich zdravých muffinkách je konopná múka. Tým, že ju primiešaš k špaldovej múke, zvýšiš nutričnú hodnotu tejto maškrty. Konopná múka neobsahuje lepok, je zdrojom všetkých esenciálnych aminokyselín, vlákniny, prírodných fytosterolov a antioxidantov. Nezanedbateľné množstvo vyvážených mastných kyselín omega 3 a 6 a kyseliny gama-linolénovej urobí z týchto muffinov zdravú bombu :-).

Čo budeme potrebovať?

Na cesto:

  • 175 g špaldovej celozrnnej múky
  • 75 g konopnej múky (kúpiš v potravinách so zdravou výživou, prípadne môžeš nahradiť špaldovou múkou)
  • 2 ČL prášku do pečiva z vínneho kameňa alebo kypriaceho prášku bez fosfátov
  • 1 bio vanilkový cukor
  • 70 g trstinového cukru
  • 2 vajcia
  • 200 ml mlieka (plnotučného v kvalite BIO)
  • 85 ml kokosového oleja

Na náplň:

  • 500 g sliviek
  • 3 ČL hnedého cukru
  • 1,5 dcl vody

Ako budeme postupovať?

  1. Najprv si vykôstkujeme slivky, ktoré nakrájame na kocky. Vložíme ich do hrnca, pridáme cukor a vodu a privedieme do varu. Stíšime teplotu a pomaly dusíme, kým sa voda neodparí a slivky nezískajú lekvárovú konzistenciu.
  1. Špaldovú múku zmiešame spolu s konopnou múkou a práškom do pečiva. Pridáme trstinový cukor, vanilkový cukor, kokosový olej a mlieko. Všetko spolu dôkladne premiešame.
  1. Z vajíčok oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky pridáme k múke a z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne pridávame do cesta.
  1. Do formy na muffiny poukladáme košíčky a lyžicou naplníme do polovice. Potom pridáme plnku zo sliviek a druhú polovicu košíčka doplníme cestom. Na vrch muffinu položíme ešte polovicu slivky a dáme piecť do vyhriatej rúry na cca 25 minút  na 180  stupňov.
  1. Ak ti zostane slivková náplň, odlož ju do chladničky. Môžeš ju použiť neskôr, napríklad do raňajkovej kaše.

DSCF7823

DSCF7811

DSCF7825

Prajem fantastickú chuť :-).

 

Kalorická hodnota 1 kúsku:

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny
898 kj 9,1 g 23,50 g 5,72

 

Ďalšie koláčiky, ktoré si môžeš dopriať bez výčitiek:

Bleskové cookies zo 4 ingrediencií

Jogurtovo-ovocné bezlepkové muffiny

Fantastické škoricové koláčiky

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 10/09/2015 a zaradený do kategórie: DesiataFitness dezertyRaňajkyRecepty   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre