Varenie mám oveľa radšej ako pečenie. Keď už pečiem, musí to byť rýchle, jednoduché a samozrejme zdravé. Tieto slivkové mafiny spĺňajú všetky kritéria a sú aj bez cukru. Môj muž ich má veľmi rád, lebo sú mega šťavnaté. Pri pečení až tak veľmi nepodrastú ako klasické mafiny s múkou, takže do košíčkov je potrebné dať cesta viac ako len do dvoch tretín.
Čo budeme potrebovať na 16 mafinov?
- 200 g ovsených vločiek
- 50 g vlašských orechov
- 50 g mandľovej múky (príp. drvených mandlí)
- 10 g chia semienok
- 300 ml rastlinného mlieka (ja som použila ovsené)
- 500 g odkôstkovaných sliviek
- 2 lyžičku mletej škorice
- 1 prášok do pečiva bez fosfátov
- 1 lyžicu kokosového oleja
Ako budeme postupovať?
2. Necháme odstáť asi cca 15 minút, aby dobre nasiaklo.
3. Slivky so škoricou zohrejeme na panvici, aby pustili trochu šťavu a zmäkli.
4. Takto pripravené slivky primiešame k vločkám a orechom, pridáme prášok do pečiva a kokosový olej.
5. Všetko dobre premiešame a rozdelíme do košíčkov na mafiny.
6. Pečieme 40 minút na 180°C.
Super tipy na snacky nájdeš aj v našich knihách:
Varenie ako terapia? Pre mňa je pocit, keď stojím v kuchyni, jedlo vonia a treba už len zavolať “večera” presne to, čo predpísal lekár. V kuchyni rada experimentujem a skúšam rôzne chute a koreniny. Ešte aj moji dvaja psi sa volajú Čili a Kari. Uprednostňujem lokálne a sezónne potraviny a vždy ma poteší, keď objavím poctivých domácich farmárov. Najväčšou odmenou sú pre mňa plné brušká môjho manžela, hostí a čoskoro už aj mojej dcérky, pri ktorej práve začíname s príkrmami. Veľmi rada by som ti niečo z tejto svojej vášne odovzdala vo svojich receptoch a tipoch.