Určite poznáte Tahini sezamovú pastu a použili ste ju napríklad pri príprave hummusu. Je častou ingredienciou hlavne východnej kuchyne – tureckej, gréckej.
Ale skúsili ste pridať Tahini aj do dezertu? Ak ešte nie, upečte si tento rýchly, jednoduchý a vláčny koláčik. Chuť sezamu, kakaa a kávy je neskutočná a vytvára netradičnú orieškovo-čokoládovú chuť.
Ako na to?
1
V miske zmiešame sypké ingrediencie – múku, kakao, sódu bikarbónu, soľ a cukor.
2
Prilejeme maslo, Tahini, kávu, mlieko, ocot a vanilku.
3
Metličkou vymiešame hladké cesto, ktoré nalejeme do papierom vystlaného vyššieho plechu alebo formy.
4
Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 ˚C na horný dolný ohrev na cca 40 minút. Prepečenie skontrolujeme špajdľou.
5
Kyslú smotanu, 1 PL Tahini a med zmiešame a rovnomerne rozotrieme na horúci upečený koláč. Necháme vychladnúť a ozdobíme čiernym sezamom.
Tip: Do cesta môžeme primiešať napríklad čerstvé čučoriedky alebo maliny.
Príjemné maškrtenie 🙂!
Zdravé sladké maškrty a aj iné recepty nájdeš aj v našich knihách:
V kuchyni sa motám už odmalička. Mám množstvo záľub, ale varenie a hlavne pečenie patria medzi tie naj. Vyžívam sa v "stajlovaní" a fotení jedla. Proste mám stále potrebu umelecky sa prejaviť, tak sa to snažím skĺbiť. Rád píšem recepty a teším sa, keď sa ľuďom daria a chutia. Nie som prototypom vyslovene zdravého stravníka, ale veľmi mi záleží na tom, čo jem. Varím a pečiem hlavne rozmanito, čerstvo a chutne. Domáce jedlo je pre mňa základ. Nemusím moc reštaurácie, lebo si väčšinou poviem, že by som to uvaril lepšie. Milujem kváskovanie. Je to pre mňa taká malá forma relaxu. Človek sa pri ňom naučí hlavne trpezlivosti. No a samozrejme, nie je nad voňavý čerstvý kváskový chlieb. Verím, že budem prínosom a spestrením úžasnej Fitshaker komunity. Nájdeš ma aj na Facebooku ako Muž v zástere.