Doba prípravy: 2 hodiny vrátane kysnutia
Čo budeme potrebovať na 12 ks?
- 700 g celozrnnej špaldovej hladkej múky + múka na pracovnú dosku
- 2 lyžičky morskej/himalájskej soli
- 50 ml olivového oleja
- 300 ml vlažnej vody
- 80 g čiernych olív
Na kvások:
- 1 kocku čerstvých kvasníc
- 200 ml vlažnej vody
- 1 lyžičku trstinového cukru (príp. kokosového)
Ako budeme postupovať?
2. Necháme odstáť cca 10 minút.
3. Do misy vsypeme múku, pridáme soľ, olej, vodu a nakrájané čierne olivy.
4. Nakoniec pridáme kvások a vypracujeme cesto. To vyklopíme na pracovnú dosku, ktorú máme dobre vysypanú múkou, aby sa nám cesto nelepilo a ešte pár minút spracúvame. Nič sa nedeje, ak by bolo ceste trošku redšie. Stačí do neho zapracovať miesením múku.
5. Cesto vložíme do misy, prikryjeme utierkou a necháme 1 hodinu na teplom mieste vykysnúť.
6. Keď je cesto vykysnuté, preložíme ho na pomúčenú pracovnú dosku, vytvarujeme šulec a nožom krájame približne rovnaké kúsky cesta, ktoré tvarujeme do tvaru malých ciabatt a ukladáme na plech vedľa seba, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie, alebo vymastili a vysypali múkou. Ja som ciabatty vážila, aby mali približne 100 g. Necháme ešte 10 minút kysnúť.
7. Takto pripravené ciabatty vložíme do vyhriatej rúry na 210°C a pečieme približne 30 minút.
8. Po dopečení potrieme ciabatty olivovým olejom zmiešaným s vodou.
9. Ciabatty si môžeme obložiť podľa svojej fantázie.
Tip: Toto pečivo môžeme urobiť aj vo verzii s kváskom. Ingrediencie 1 kocku čerstvých kvasníc, 200 ml vlažnej vody a 1 lyžičku trstinového cukru (príp. kokosového) z receptu vynecháme (čiže 1. a 2. bod receptu nerobíme) a nahradíme ich rozkvasom, ktorý pripravíme z 150 g vody, 150 g špaldovej celozrnnej múky a 2 lyžíc ražného kvásku. Takto pripravený rozkvas necháme kysnúť 10-12 hodín. Potom pokračujeme od bodu č.3 v postupe. Namiesto 1 hodiny (ako je tom v bode č.5), necháme vypracované cesto kysnúť cca 4 hodiny. Vytvarujeme ciabatty, poukladáme na plech a tie ešte necháme kysnúť ďalšie 2 hodiny (v bode č.6 je 10 minút, tak si to nepomýliť). Pečieme rovnako dlho.
Výživové hodnoty na 1 ks bez náplne:
Kalorické hodnoty | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny |
1194 kJ 289 kcal | 6 g | 41 g | 8 g |
Skvelé recepty aj na domáce pečivo nájdeš v našej novej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2:
Určite neprehliadni aj:
Kvásková focaccia s kozím syrom
Snack na cesty
Marhuľový chlebík aj pre začiatočníkov
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.