
Toto jedlo má okrem ostatných makroživín aj významný obsah vlákniny, čo podporuje trávenie, sýtosť a stabilnú hladinu cukru v krvi. Je to vegan šalát, ktorý ťa nasýti, dobije bielkovinami a len tak rýchlo ti po ňom nevyhladne. Vhodný do práce, na cesty alebo ako rýchly obed do 15 minút. Stačí otvoriť krabičku a... jesť!
Ako na to?
1
Dáme si rozohriať panvicu.
2
Quinou si párkrát dôkladne prepláchneme a dáme variť do menšieho hrnca na stredný plameň.
3
Kým sa nám quinoa varí, tak na rozohriatej panvici si na časti olivového oleja (5 ml) opečieme pomaly cuketu (v prípade, že by sa začala prichytávať, môžeme postupne pokojne podliať cca 50ml vody) a ku koncu pridáme paradajky, nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku, koreniny a ešte malú chvíľu orestujeme (nie príliš dlho a ideálne len 1-2 krát premiešať, aby sa nezačali paradajky rozpadať).
4
Z limetkovej šťavy, dijonskej horčice, javorového sirupu (voliteľné) a zvyšného olivového oleja si vymiešame dressing.
5
V miske spolu zmiešame zeleninu, uvarenú quinou, šošovicu a zalejeme dressingom.
TIP1: Ak chceš viac bielkovín, môžeš do šalátu pridať: z vegan zdrojov - 100g opečeného tofu (120kcal/12gB), zo živočíšnych zdrojov - 100g cottage cheese (85kcal/11gB) či uvarené vajíčko (70kcal/6gB) alebo 100g tuniaka vo vlastnej šťave (120kcal/23gB) .
TIP2: Pre letnú verziu šalátu je možné cuketu zameniť za šalátovú uhorku a paradajky nerestovať.

Dobrú chuť !
Mojou životnou filozofiou je žiť v harmónii mysle, tela a duše. Som absolútnym milovníkom jedla, ktoré by malo byť z môjho pohľadu vždy vyvážené, nutrične bohaté a z tých najkvalitnejších surovín. Vysoká kvalita neznamená vždy aj vysokú cenu, rovnako ako vysoká cena nezaručuje kvalitu. Pohyb je mojím prostriedkom ako vypnúť. Fascinuje ma, čo telo všetko dokáže, koľko sily v sebe skrýva. Čo dáte, to sa vám vráti, a u vášho tela to platí dvojnásobne. Verím, že moje články vám budú pomáhať pri hľadaní svojich vlastných odpovedí a moje recepty obohatia vašu kuchyňu. Ak máš radšej instagram, môžeš ma sledovať ako @foodistheroot