Rýchly zdravý obed: Šťuka na bylinkách a paradajková omáčka

Leto je ideálne obdobie na rôzne recepty obsahujúce ryby a čerstvú zeleninu. Presvedčia ťa o tom aj v all inclusive hoteloch, kde sa švédske stoly priam prehýbajú pod toľkými chutnými a zdravými variantmi jedál. Jeden taký letný recept som pre teba pripravila tiež! Je to šťuka na bylinkách a paradajková omáčka, do ktorej sa jednoducho počas leta zamiluješ. Ideme na to?

Doba prípravy: cca 30 minút

 

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?

Na rybu:

  • 2 šťuky (príp. treska, losos, pangasius)
  • štipku morskej/himalájskej soli
  • mleté čierne korenie
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 BIO citrón
  • čerstvé bylinky podľa chuti (tymian, rozmarín, bazalku)

Na paradajkovú omáčku:

  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 hrste cherry paradajok
  • štipku morskej/himalájskej soli
  • mleté čierne korenie
  • sušené alebo čerstvo nasekané oregano a rozmarín
  • štipku trstinového cukru (príp.kokosového)
  • lístky čerstvej bazalky

Ako budeme postupovať?

1. Ryby umyjeme, osolíme a okoreníme. Na panvici necháme rozpáliť olivový olej a na prudkom plameni budeme restovať ryby z oboch strán, dokým nebudú mäkké.

2. Hotové ryby odložíme nabok (odporúčam prikryť alobalom, aby nevychladli) a pustíme sa do prípravy paradajkovej omáčky.

3. Na olivovom oleji opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Potom pridáme nakrájaný cesnak a ešte minútu opekáme.

4. Ďalej pridáme umyté a nadrobno nakrájané cherry paradajky, soľ, korenie, oregano, rozmarín a štipku cukru (ak sú kúsky paradajok príliš veľké, môžeme ich roztlačiť vidličkou).

5. Omáčku privedieme do varu, oheň stíšime a varíme aspoň 10 minút.

6. Na záver pridáme ešte nasekanú bazalku a môžeme podávať ako prílohu k rybe na bylinkách, ktorú pokvapkáme šťavou z polovičky citróna (niekedy stačí i zopár kvapiek, nemusíme použiť celú polovičku).

 

Tip: Ak máš doma k dispozícii len „klasické“ veľké paradajky, nezúfaj. Ak ich uvaríš v horúcej vode, potom ich zbavíš šupky a nakrájaš ich na malé kúsky, ktoré potom pridáš na panvicu spolu s ostatnými ingredienciami, omáčka sa ti určite podarí.

recept ryba

 

priprav si stuku na bylinkach

Prajem ti dobrú chuť a nádherne vychutnávanie slnečných dní!

 

Skvelé recepty aj na rybky nájdeš v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2:

zdrave recepty z fitka do kuchyne special 2

 

Pre milovníkov rybaciny dávame do pozornosti aj tieto recepty:

Kapor na mandliach s tekvicovou kašou

Halibut so špenátovou kašou

Losos so šošovicovým pyré

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 09/08/2017 a zaradený do kategórie: Jedlá z rýbPotréningovéRecepty   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre