Rýchly obed či večera: Rukolový šalát s hráškom a šampiňónmi

Pripraviť si šalát na obed či večeru je najmä v letných mesiacoch voľba, ktorou nič nepokazíš. Nie je nič lepšie, ako využiť čerstvú sezónnu zeleninu a ovocie, možno aj z tvojej vlastnej záhrady priamo do šalátu. V tomto prípade sme siahli po hrášku, ktorý je plný vitamínov a vďaka vysokému obsahu kyseliny listovej je skvelou voľbou pre tehotné ženy.

Doba prípravy: max. 30 minút

Čo budeme potrebovať na 3 porcie?

  • 300 g krémových šampiňonóv
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 300 g čerstvého hrášku (už olúpaného)
  • 1 červenú cibuľu (cca 50 g)
  • 20 g čerstvej petržlenovej vňate
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
  • 150 g rukoly
  • 30 g parmezánových hobliniek

Na zálievku :

  • 4 lyžice olivového oleja
  • 3 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 lyžicu domáceho medu
  • 1 lyžičku dijónskej horčice

Ako budeme postupovať?

1. Rúru predhrejeme na 200 °C.

2. Šampiňóny očistíme a nakrájame na plátky. Na väčší plech položíme papier na pečenie a rozložíme nakrájané huby jednu vedľa druhej. Pokvapkáme ich olivovým olejom.

3. Takto pripravené huby dáme zapiecť na 15 minút, následne ich vyberieme a pridáme k nim hrášok a cibuľu nakrájanú na plátky.

4. Túto zmes posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou, osolíme a okoreníme ju. Dáme ju piecť ešte na 10 minút.

5. Medzitým pripravíme zálievku zmiešaním olivového oleja, citrónovej šťavy, medu a dijónskej horčice.

6. Vo väčšej miske zmiešame rukolu, zálievku a upečenú zeleninu a šalát uložíme na taniere. Posypeme ho parmezánovými hoblinkami a podávame.

 

Tip: K tomuto šalátu sa výborne hodí jednoduchý kurací steak.

zeleninovy salat

 

zeleninový šalát

 

rýchla večera

Prajem dobrú chuť! :-)

 

Viac skvelých receptov aj na šaláty nájdeš aj v našich knihách:

zdravé recepty

 

Vyskúšaj aj ďalšie recepty na šaláty:

Šalát s grilovanou cuketou a kozím syrom

Rukolový šalát s avokádom, mrkvou, paradajkou a mungo klíčkami

Rukolový šalát s vajíčkom, opekaným cícerom a paradajkami

Recepty na dresingy na zeleninový alebo cestovinový šalát

Viktória Janov

Redaktorka vo Fitshaker
Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj food blog victoriakitchenstories.com
Viktória Janov

Článok bol pridaný dňa 24/07/2019 a zaradený do kategórie: BezlepkovéReceptyŠalátyVegetariánske   |   Autor: Viktória Janov

Komentáre