Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Rýchla krémová polievka z reďkovkových listov hotová do 20 minút

20 min
4 porcie
polievka z reďkovkových lístkov

Potrebujeme: 

  • 1 šalotku
  • 3 lyžice olivového oleja (cca 30 ml)
  • 2 paštrnáky
  • 1 lyžičku drvenej rasce
  • 1 väčší bobkový list
  • štipku morskej/himalájskej soli
  • 5 menších zemiakov
  • hrsť čerstvého alebo mrazeného hrášku (cca 80g)
  • listy z 10 reďkoviek
  • 1 menšiu cuketu
polievka z reďkovkových lístkov

V tejto polievke využijeme reďkovkové listy. Teda, ak sme si istí, že pri ich raste nebola použitá chemická podpora a sú v bio kvalite. Červená reďkovka na svoj rast nepotrebuje veľa miesta a je výbornou súčasťou permakulúrneho pestovania v záhonovom mixe, rovnako ako pri balkónovom pestovaní mestského záhradkára. Krehké a chrumkavé prvé listy – srdiečka − sú výborným doplnkom do toastov, šalátov. Celé vňate môžeme použiť tiež do šalátov, smoothie alebo ako my – do polievky. Ak nemáme listy reďkovky, v tejto polievke môžeme použiť špenát, žihľavu či obľúbený medvedí cesnak.

Benefitom každého zeleného listu je chlorofyl, vitamín C, A, B.. Takisto obsahujú "horčiny" - čize ako prvé vňate na jar sa využívajú na pretrávenie - očistu tráviaceho traktu.

Ako na to?

1

Šalotku pokrájame nadrobno a podusíme na olivovom oleji.

2

Pridáme nakrájaný paštrnák a podusíme, kým získa medovú farbu.

3

Pridáme rascu, bobkový list a trošku soli. Nakrájané zemiaky pridáme miešaním, aby sa pre škrob neprilepili.

4

Premiešame a pridáme hrášok, nasekané reďkovkové listy a zalejeme vodou.

5

Prevaríme, kým je zelenina mäkká. Vyberieme bobkový list (mixovaním by v polievke zhorkol).

6

Všetko nalejeme do mixéra, pridáme cuketu a vymixujeme na jemný krém.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

164 kcal

687 kJ

T:

1 g

B:

6 g

S:

31 g

V:

6.5 g

Tip: Polievku z mixéra môžeme prehriať a pridať ešte trošku mletej kurkumy. Navrch môžeme dať pár fritovaných listov reďkovky a použiť ako čipsy spolu s krutónmi a semienkami. Podobne si polievku môžeme nutrične obohatiť pridaním klíčkov napríklad reďkovky, kelu, hrášku a pod...Polievka získa viac na krémovosti primixovaním kúska masla alebo pridaním smotany.

zemiaková polievka
hrášková polievka
rýchla polievka

Dobrú chuť!

Množstvo výživných polievok, ale aj ďalšie recepty nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III:

polievky recepty
 
Vyskúšaj aj:
Polievka z bielej špargle s vajíčkom
Tip na zdravú večeru: špargľová polievka s bryndzou hotová do 30 minút
Krémová zemiaková polievka so smotanou a šampiňónmi: iba 30 minút a HOTOVO
Krémová tekvicová polievka s kokosovým mliekom aj pre deti od 1 roka
Fotka autora
Henrieta Kundrátová
Redaktor vo Fitshaker

Jeden z prvých foodblogov na Slovensku My first cooking book zakladala ešte ako Henrieta Peškovičová. Henrietine recepty sú prevažne bezmäsité, celý blog je orientovaný na rýchlu prípravu dobrého a vyváženého jedla pre celú rodinu. Po svadbe a narodení dcérky Lindy, Henrieta ponúka aj jedlá pre deti a ich varianty v dospeláckej úprave. Snaží sa propagovať nielen zdravý životný štýl, ale aj ekologický prístup k jedlu a spracovaniu odpadu, postupnej sebestačnosti – môžeme pozorovať jej budovanie bio záhrady, čo najviac udržateľným spôsobom. Henrieta Kundrátová je lektorka zdravého varenia, kváskovania, kuchyne bez mäsa. Zdieľa svoje skúsenosti ako využívať dary prírody miešaním čajových zmesí a rozumného aplikovania individuálnej aromaterapie. Jej recepty nájdete aj v publikáciách Zdravé rýchlovky, Zdraví papkáči, Fit diároch.. Na jej webstránke www.henrietapeskovicova.eu nájdete v kontaktoch odkazy na viac ako 300 receptov z jej produkcie.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.