Rýchla cícerová polievka s batatmi: hustá aj bez rozmixovania

Cícer, sladké zemiaky a kokosové mlieko. Ideálna kombinácia chutí, ktorá sa krásne snúbi dokopy. Poď si so mnou pripraviť zdravú polievku z výživných surovín. Hotovú ju máš do 30 minút a nemusíš použiť ani mixér, bude veľmi hustá aj bez kuchynského pomocníka. Táto chutná cícerová polievka je ideálna na obed, môže nahradiť aj druhé jedlo, pretože je veľmi sýta.

Doba prípravy: 30 minút

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?

  • 1 stredne veľký sladký zemiak (batat)
  • 1 šalotku
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 200 g uvareného cíceru alebo prepláchnutého cíceru z konzervy
  • 1 cm čerstvého nastrúhaného zázvoru
  • 400 ml kokosového mlieka
  • mleté čili korenie
  • mleté čierne korenie
  • morskú/himalájsku soľ
  • majoránku
  • 1-2 lyžice kokosového alebo trstinového cukru
  • 1 lyžičku citrónovej šťavy
  • 100 ml vody
  • 1 lyžičku arowroot (príp. bio kukuričný škrob)

Ako budeme postupovať?

1. Sladké zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky.

2. Šalotku nakrájame na drobno a opražíme na olivovom oleji dozlata.

3. Pridáme nakrájané zemiaky, uvarený cícer, nastrúhaný zázvor a chvíľku opekáme.

4. Potom pridáme kokosové mlieko a necháme variť na strednom plameni cca 15 – 20 minút.

5. Na záver pridáme mleté čili, mleté čierne korenie, soľ, nasekanú majoránku, cukor, citrónovú šťavu.

6. Aby sme dosiahli hustú konzistenciu polievky, vo vode rozmiešame škrob a za stáleho miešania ho pridáme do polievky.

7. Hotovú batatovú polievku s cícerom môžeme podávať.

 

Tip: Škrob môžeme úplne vynechať, môžeme odobrať trošku polievky bokom, rozmixovať ju a vrátiť túto hustú zmes späť.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 290 g):

Kalorická hodnota Tuky Bielkoviny Sacharidy Vláknina
480 kcal

2 017 kJ

 29 g 10 g 44 g 5 g

cícerová polievka

 

rýchla polievka

 

rýchla polievka na obed

Prajem ti dobrú chuť! ;-)

 

Chutné sýte polievky nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál:

polievky

 

Vyskúšaj aj tieto polievky:

Krémová šampiňónová polievka: perfektná na večeru

Skvelá cícerovo-chrenová polievka: keď chceš naštartovať metabolizmus, je to tá najlepšia voľba

Fazuľová polievka, ktorá ťa parádne zasýti

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 21/06/2018 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéBezlepkovéPolievkyPotréningovéReceptyVeganVegetariánske   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre