Kupované pečeňové paštéty nekonzumujem už niekoľko rokov. Po prečítaní zloženia (rôzne separované kože, stabilizátory a pod.) ma hneď prejde chuť. Občas však chcem s domácim pečivom jesť niečo iné ako nátierku. Preto som sa naučila, ako urobiť vynikajúcu pečeňovku sama. Základom sú kvalitné suroviny. Pri pečienke naozaj dbaj na to, aby si ju kúpila v bio kvalite, zo zvieratka, ktoré malo voľný výbeh. Potom stačí popustiť uzdu fantázii a skvelý recept je na svete. Naučím ho aj teba. ;-)
Ako na to?
1
Kuracie pečienky umyjeme, odblaníme a dáme variť do hrnca na 10 minút do polosurova.
2
Necháme vychladnúť a vložíme do mixéra.
3
Pridáme smotanu na varenie, cesnak, soľ, čierne korenie a všetko spolu dobre zmixujeme.
4
Prelejeme do misy a pridáme nadrobno nakrájané gaštany, agar a všetko spolu dobre premiešame.
5
Formu vystelieme plátkami prosciutta a vlejeme pripravenú zmes. (Ja som použila 2 menšie formy 30x11 cm, použiť však môžeme akúkoľvek misku, alebo nádobu vhodnú do rúry.)
6
Vrch formy prekryjeme alobalom, vložíme do plechu, alebo misy z jenského skla a podlejeme vodou.
7
Pečieme v rúre pri 200°C cca 1 hodinu. Potom pečeňovku vyberieme a necháme vychladnúť.
8
Podávame s domácim chlebom a zeleninou.
TIP: Namiesto gaštanov sa môžu použiť rôzne orechy. Prosciutto sa môže vynechať, vtedy sa forma vystelie alobalom.
Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 100 g ):
141 kcal
594 kJ
T:
6 g
B:
15 g
S:
7 g
Ak ti teda raz za čas vyjde chuť na pečeňový syr, nekupuj si ho, ale radšej si nakúp kvalitné suroviny a priprav si ho sama doma. Uvidíš, že to sama viac oceníš. ;-)
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.