Aby si mala poruke vždy to najlepšie zo svojej záhradky, ponúkam ti jednoduchý a rýchly recept na pravý domáci bujón. A už nebudeš musieť čítať etikety v obchode. Tak aký bude ten tvoj bujón?
Čas prípravy
- 15 minútpríprava
- 30 minútv mrazničke
Ako na to?
1
Hrnček si naplníme sušenou zeleninou, ktorú máme radi a ktorú si prajeme mať v polievke.
2
Vybranú zeleninu v sekáčiku rozdrvíme na menšie kúsočky a spolu s olivovým olejom a kokosovým olejom rozmixujeme na kašičku.
3
Akú formu použijete, tak bude váš domáci bujón vyzerať. Naše domáce bujóny sú z tejto zeleniny a korenín:
- bujón – kocka: sušený cesnak, rozmarín, petržlen, pažítka, mrkva, talianske bylinky (zmes z bio obchodu), olivový olej a kokosový olej (toto je len rozdrvená zelenina, preto sú väčšie kúsky).
- bujón – srdce: sušená mrkva, petržlen, zelerová vňať, ligurček, kurkuma, cibuľa, olivový olej (toto je rozmixovaná zelenina, lepšie to drží pokope).
Moje overené tipy:
- Môžeme použiť aj bambucké maslo.
- Môžeme pridať aj na masle alebo oleji jemne opečenú cibuľku.
- Čo všetko môžeme pridať: rôznorodú zeleninu (cibuľu, cesnak, petržlen, mrkvu, batat, zemiak, cuketu, paradajku, zeler) a bylinky (rozmarín, pažítku...), himalájsku soľ (nemusíte použiť soľ)
- Ak si prajeme mať aj mäso (vopred spracované a rozmixované), pridávame aj soľ.
- Ak nechceme dávať do malých kociek, dáme si to do jednej nádoby s vrchnáčikom a odoberáme postupne lyžičkou do polievok či omáčok 😊.
Výživové hodnoty na 1 ks:
77 kcal
324 kJ
T:
6 g
B:
1 g
S:
5 g
V:
0 g
Verím, že ťa recept inšpiroval a odteraz si začneš bujón vyrábať doma sama 😉.
Aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III nájdeš recepty na polievky, ktoré by vedel takýto domáci bujón príjemne oživiť:
Som dvojmama, ktorá sa hrabe v zloženiach produktov, čo nakupuje. Mám rada čerstvú a zdravú stravu. Nepáči sa mi, keď je v každom jedle pridaný cukor. Od rohlíku po detské pyré. Až sa mi hlava točila z čítania etikiet. Našťastie som si našla recepty a upravila ich pre seba tak, aby som nahradila väčšinu sladkostí z obchodov. Doma varím a pečiem bez pridaného cukru a moje deti cukor nepoznali do svojich skoro 3 rokov. Starší ho spoznal v škôlke. A som rada, pretože viem, že ho vediem k rovnováhe v strave.