Bazové kvety dozrievajú rýchlo, a preto je dobré uchovať ich jedinečnú chuť na horúce letné dni. Už viackrát som skúšala uvariť domáci bazový sirup.
Aj keď uprednostňujem rýchle a jednoduché postupy, tomuto sirupu som sa rozhodla venovať viac času. Ver mi, oplatí sa čakať na tú lahodnú a intenzívnu chuť.
Pri varení krásne rozvonia byt a keď vychladne, to prvé sústo bude cítiť v ústach ešte dlho.
Počet kusov: 5 litrov sirupu
Doba prípravy: Macerácia 1-2 dni/príprava 30-45 minút
Čo budeme potrebovať?
- 4 l vody
- šťavu zo 4 citrónov
- 75 g kyseliny citrónovej
- 600 g jahôd (čerstvých alebo mrazených)
- čerstvú mätu a medovku (čím viac, tým lepšie)
- 300 g bazy očistenej od hrubých stopiek (toto množstvo určite zaručí intenzívnu chuť)
- 3 kg trstinového cukru
Ako budeme postupovať?
1. Prevaríme vodu a necháme ju vychladnúť. Do vychladenej vody pridáme citrónovú šťavu, kyselinu citrónovú, jahody, mätu, medovku a bazu.2. Necháme macerovať 1-2 dni (pre intenzívnejšiu chuť odporúčam 2 dni).3. Hrniec zakryjeme, umiestnime na tmavé miesto a občasne premiešavame.4. Potom bazu precedíme, vyžmýkame všetku šťavu a prelejeme do väčšieho hrnca.5. Šťavu privedieme na miernom plameni do varu. Postupne pridávame cukor.6. Varíme, kým sa cukor úplne neroztopí. Teplý sirup je riedky, keď vychladne, tak zhustne.7. Ešte teplý sirup opatrne prelejeme do umytých fliaš.8. Dobre ich uzavrieme a necháme zabalené v utierkach alebo deke vychladnúť.9. Skladujeme v komore na tmavom mieste, po otvorení skladujeme v chladničke.Moje tipy:
- Na sirup zbierame iba plne vykvitnuté kvety, ktoré sú plné peľu. Na zbieranie bazy si vyberieme miesto s čo najmenším pohybom áut, ďalej od ciest a čo najviac v prírode. Baza je teraz naozaj všade. Stačí sa len trochu poobzerať. Na bazový sirup si vyhradíme 2 dni
- Mnohé recepty na bazový sirup uvádzajú množstvo bazy v kusoch. Mne sa to počítať nechcelo, tak som si bazu zvážila. :-) Jahody môžeme zameniť alebo skombinovať s iným šťavnatým ovocím.
- Natrafila som aj na recepty, v ktorých na 2 litre dávali až 6 kg cukru. Neodporúčam takéto množstvo, prekryje a zabije všetku chuť. Ak chceme, aby sirup vydržal celý rok, pomer vody a cukru by mal byť 1:1. Čím menej cukru dáme, tým skrátime jeho dobu trvanlivosti. Ja som zvolila menej cukru. Ak bude sirup vhodne skladovaný, tak vydrží. Možno to nebude rok, ale o rok sa môže urobiť znovu ďalší. Je však tak dobrý, že sa minie určite rýchlo.
- Sirup môžeme aj darovať, stačí ho naliať do pekných sklenených fliaš. Rodina a priatelia to určite ocenia.
Štrng, na zdravie 😊!
V našej kuchárke Z Fitka do kuchyne 2 objavíš ďalšie zdravé maškrty. Teraz ju navyše dostaneš od nás zadarmo, ku kúpe ročného členstva!
Pozri si aj ďalšie benefity, ktoré máme pre našich členov a pridaj sa k nám 🤩:
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz