Čo to je cirok a odkiaľ k nám prišiel?
Aké prívlastky môžeme ciroku priradiť?
- Bezlepková obilnina
Ako som už spomenula vyššie, cirok neobsahuje glutén, preto je vhodné ním spestriť stravu celiatikov. V USA, kde sa ho popri Afrike pestuje najviac, mu dokonca úsmevne hovoria pšenica celiatikov.
- Zdroj bielkovín a vlákniny
Cirok je bohatým zdrojom bielkovín (11%) a vlákniny (25%). Z minerálov obsahuje predovšetkým horčík, železo, fosfor, draslík, mangán, selén a zinok. Z vitamínov hlavne vitamín B6 (pyridoxín) – dôležitý pri metabolizme červených krviniek, B1 (tiamín) proti únave a pre správne fungovanie nervového systému, srdiečka a svalov, B2 (riboflavín) pre zdravú pokožku a oči a B3 (niacín) pre správny metabolizmus. To neznie zle, však?
- Antioxidant
Cirok je bohatým zdrojom rôznych prírodných chemických zlúčenín ako taníny (triesloviny), fenolové zlúčeniny, fytosteroly a pod. Všetky tieto chemické látky dokážu v tele pôsobiť ako antioxidanty a znižovať tým oxidačný stres. Taníny, ktoré sa prirodzene vyskytujú hlavne v červenom víne, svojím antibakteriálnym účinkom posilňujú imunitný systém a znižujú riziko vzniku nádorových ochorení.
Rastlinné steroly (fytosteroly) pomáhajú tiež pri znižovaní hladiny cholesterolu tým, že blokujú jeho absorpciu v čreve až o 40%. A ako vieme, vysoká hladina cholesterolu vedie k množstvu chronických ochorení.
Cirokové otruby, jedna z dvoch na našom trhu dostupných foriem ciroku, majú vyššiu antioxidačnú kapacitu ako niektoré druhy ovocia považované za silné antioxidanty (napr. čučoriedky). Zaujímavosťou je, že ani tepelná úprava neznižuje túto kapacitu v cirokovom zrne alebo v múke. V jednej štúdii sa testoval vplyv teploty a spôsobu spracovania na obsah antioxidantov. Zistilo sa, že pri spôsobe spracovania mletie/pečenie a praženie zrna, zostáva obsah antioxidantov rovnaký ako v surovej múke mletej z nespracovaného zrna. Nebojme sa teda, že pečením sa obsah antioxidantov v cirokovom pečive zníži.
- Anti-rakovinový
Polyfenolom môžeme tiež ďakovať za protirakovinový účinok ciroku. Cirok je nápomocný pri zastavení rastu niektorých druhov rakoviny – rakoviny hrubého čreva, prsníka, pažeráka. Prebiehajú dokonca štúdie, kde sa opakovane potvrdila pozitívna korelácia medzi úmrtím na rakovinu pažeráka a konzumáciou pšenice, pričom u pacientov s vyššou konzumáciou ciroku a pšena riziko klesalo.
- Protizápalový
Prirodzený výskyt antioxidantov vedie k menšiemu oxidačnému stresu a vytvára tak potenciál pre ústup rôznych druhov zápalov. Cirok sa tak zaradzuje medzi protizápalové potraviny. Práve spomínané polyfenoly sú dôležité z hľadiska imunostimulácie, ktorá vytvára veľký priestor na boj proti zápalom. Extrakt z cirokových otrúb podávaný po dobu aspoň 14 dní sa osvedčil ako účinná látka pri znížení zápalu ucha.
V akej forme cirok konzumovať?
Treba dávať pozor na prispôsobenie množstva použitej cirokovej múky v receptoch. Keďže je pečivo a chlieb z nej krehký, je dobré pridať asi o ¼ viac tuku a tiež kypriaceho prostriedku. Ak je cesto stále krehké, pomôžeme si pridaním jedného vajíčka. Ak už začneme experimentovať s cirokovou múkou, pridávajme ju do pôvodného receptu tak, aby tvorila max. 30% celkového obsahu múky.
Niektoré veľké potravinárske používajú cirok pri výrobe niektorých svojich výrobkov. Napríklad firma Schär pridáva cirokovú múku do niektorých druhov cestovín pre celiatikov.
A ešte jedna zaujímavosť mimo našich zemepisných šírok - v zahraničí (konkrétne v Číne) sa vyrába dobre vyzretý ocot z ciroku, ktorý má výrazné antitrombotické účinky. Snáď dorazí niekedy aj k nám.
Zdroj fotiek: flickr.com
Aj tieto jedlá si môžeš dopriať, ak sa vyhýbaš lepku:
Zeleninový guláš pre vegetariánov
Bezlepkové zapekané palacinky
Karfiolový šalát s vajíčkom
Som inštruktorka Aerobiku, Zumby a Interval tréningu. Taktiež som šťastnou maminou dvoch chlapčekov. Prispievanie na blog fitshaker.sk považujem za úžasnú možnosť podeliť sa so svojimi poznatkami a skúsenosťami s ďalšími nadšencami športu a zdravého životného štýlu.