Zapekané palacinky s tvarohovou plnkou a vanilkovým krémom, úplne bez lepku!

Niekedy sú také dni, kedy máš jednoducho chuť na sladký obed. Môžeš si pripraviť napríklad guľky plnené ovocím či tvarohom, ryžový nákyp, buchty na pare, šúľance, pirohy na sladko. Samozrejme, všetko v zdravej verzii. Mne nedávno vyšla chuť na palacinky, tak som ich skúsila urobiť inakšie, ako obvykle. Vznikol recept na zapekané palacinky s tvarohom poliate vanilkovým krémom. Nakoľko som v recepte použila bezlepkovú múku, môžu si na ňom pochutnať aj celiatici. Vyskúšaš ho? :-)

 

Doba prípravy: 1 hodina 20 minút

Čo budeme potrebovať na 8 porcií?

Na palacinky:

  • 3 dl akéhokoľvek rastlinného mlieka
  • 2 vajíčka
  • 1 lyžicu kokosového oleja + na potretie panvice
  • 2 dl vody
  • 1 lyžicu javorového sirupu
  • štipku škorice (napr. Ceylon)
  • 200 g hladkej bezlepkovej múky

Na plnku:

  • 500 g jemného tvarohu
  • 2 lyžice domáceho medu
  • hrsť vlašských orechov nasekaných nadrobno (príp. mandle alebo para orechy)

Na vanilkový krém:

  • 450 ml rastlinného mlieka
  • 1 balíček BIO vanilkového pudingu bez lepku

Ako budeme postupovať?

1. Najprv pripravíme cesto. Mlieko, vajíčka, kokosový olej, vodu, javorový sirup a škoricu poriadne premiešame.

2. Postupne pridávame múku. Rozmiešame mixérom tak, aby nevznikli hrudky.

3. Z cesta upečieme palacinky. Malo by vyjsť cca 12 ks.

4. Tvaroh, med a orechy premiešame dohromady, aby sa spojili chute.

5. Palacinky naplníme tvarohom a zrolujeme.

6. Poukladáme vedľa seba do zapekacej misky.

7. Z mlieka a pudingu uvaríme redší krém, ktorým zalejeme palacinky tak, aby ich nebolo vôbec vidieť.

8. Vložíme do rúry na 210°C približne na 15 minút, kým nechytí vrch zlatú farbu.

9. Keď palacinky trošku vychladnú, môžeme servírovať. Podávame napríklad s čerstvým ovocím, alebo poliate ovocným sirupom bez cukru.

 

TIP: Ak nemáš rada mlieko a mliečne výrobky, prípadne si na ne alergická či ich netoleruješ, použi bezlaktózový tvaroh.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorické hodnoty Tuky Bielkoviny Sacharidy Vláknina
271 kcal

1 138 kJ

8 g 15 g 34 g 1 g

palacinky

 

zapekane palacinky

 

bezlepkové palacinky

Nech ti chutí! ;-)

 

Ďalšie parádne recepty, ktoré si môžeš dopriať, keď máš chuť na sladké, nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál II:

zdrave recepty z fitka do kuchyne special 2

 

Palacinky si urob aj na tieto spôsoby:

Zapekané jablkové palacinky

Klasické palacinky zdravšie

Ovsené palacinky

Veronika Kašická

Redaktorka vo Fitshaker
Ako maskérka v divadle sa stretávam s mnohými vecami, ktoré obsahujú veľa chémie. Preto sa snažím o presadenie prírodnej kozmetiky a zdravého jedla aspoň v osobnom živote. Hľadanie a vytváranie nových veci pre telo a pleť z ingrediencií, ktoré nám ponúka sama príroda je moje veľké hobby. Verím, že jedného dňa si ľudia opäť všimnú, že kvalitné a zdravé prípravky na telo, tvár či vlasy sa dajú pripraviť aj doma bez zruinovania peňaženky.
Veronika Kašická

Článok bol pridaný dňa 18/11/2017 a zaradený do kategórie: BezlepkovéFitness dezertyPalacinky, lievance a vafleReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokovVegetariánske   |   Autor: Veronika Kašická

Komentáre