Šampiňónovo-cícerový guláš: výživný obed (nielen) pre vegánov

Guláš bez mäsa a zemiakov? Áno, aj taký existuje a pochutnáva si na ňom veľa vegetariánov, no aj takých ľudí, ktorí dostali len chuť na nemäsité jedlo. Tento vege guláš obsahuje vďaka hlive ustricovitej a šampiňónom kopec imunoglukánov a zdraviu prospešných živín, ktoré ti napomôžu v jeseni predísť hocijakej chrípke. A nakoniec spojenie húb a cíceru s orieškovou chuťou je naozaj vynikajúce, preto by som sa s tebou rada podelila o môj recept. :-)

Doba prípravy: 40 minút

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?

  • 3 lyžice olivového oleja (príp. ghee masla)
  • 1 cibuľu
  • 1 menšiu červená paprika
  • 1 menšiu zelená paprika
  • 2 paradajky zbavené šupky
  • 2-3 strúčiky cesnaku (voliteľné)
  • 300 g šampiňónov
  • 100 g hlivy ústricovitej
  • morskú/himalájsku soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • 1 lyžicu sladkej červenej sušenej papriky
  • štipku mletej pálivej papriky (voliteľné)
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 1 lyžicu solamylu rozmiešaného v 50 ml vody
  • 200 g uvareného cíceru
  • 1 lyžičku sušeného oregana (najlepšie čerstvý)

Ako budeme postupovať? 

1. Na oleji opražíme natenko pokrájanú cibuľu, pridáme na kocky nakrájanú červenú a zelenú papriku, paradajky, pretlačený cesnak a krátko restujeme.

2. Očistené a na kúsky nakrájané šampiňóny s hlivou pridáme k zmesi, premiešame, osolíme, okoreníme, podlejeme vývarom alebo vodou a dusíme asi 10 minút domäkka.

3. Uvarenú zmes zahustíme solamylom rozmiešaným v 50 ml vody a krátko povaríme.

4. Na záver pridáme uvarený cícer a dochutíme oregánom. Môžeme podávať.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorické hodnoty Tuky Bielkoviny Sacharidy Vláknina
508 kcal

2 137 kJ

21 g 18 g 59 g 10 g

vegetariánsky guláš

 

hríbový guláš

Prajem ti dobrú chuť! :-)

 

Ďalšie super recepty, nielen pre vegetariánov nájdeš v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál:

kucharska kniha z fitka do kuchyne special

 

Inšpiruj sa aj týmito receptami:

Šošovicové kari na sladko-pikantný spôsob

Cviklovo-zemiakový šalát so syrom balkánskeho typu

Batatovo-cuketový koláč

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 20/11/2017 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéBezlepkovéReceptyVeganVegetariánske   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre