Prečo by si bataty nemala prehliadať?
Sladké zemiaky obsahujú veľké množstvo vitamínu C, D a B6. Podporujú trávenie, posilňujú kosti a chránia pred srdcovým infarktom. Tiež sú skvelým bojovníkom proti stresu a úžasnou plodinou pre ľudí, ktorých trápia poruchy štítnej žľazy. Obsahujú významné množstvo železa a draslíka. Pomáhajú nám pri znižovaní vysokého krvného tlaku. Obsahujú tiež nerozpustnú vlákninu, ktorá je prospešná pri trávení, a tým pádom podporujú aj chudnutie. Bataty sú veľkou výhrou aj pre diabetikov, majú nízky glykemický index a nespôsobujú kolísanie hladiny cukru v krvi.
Najlepšie spravíme, ak sladké zemiaky pripravíme v šupke, ktorá v sebe skrýva mnoho dobrého. Samotné bataty vieme pripravovať na mnoho spôsobov. Môžeme z nich ukuchtiť hlavné jedlo, prílohu, dezert, palacinky a pod. Používať ich vieme na sladko i slano. Vyskúšaj ich napríklad v niektorom z týchto originálnych receptov.
Originálny obed alebo víkendové raňajky, ktoré si môžeme pripraviť na sladko alebo slano. Je len na tebe, či si placky dosolíš, pridáš obľúbené bylinky a veľa zeleniny alebo dáš na sladkú variantu a budeš podávať s ovocím. V oboch prípadoch chutia lahodne.
Čo budeme potrebovať na 2 porcie?
- 1 väčší batat
- 50 ml kvalitného mlieka
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 1 vajce
- kukuričnú krupicu alebo špaldovú múku na zahustenie
- trocha kokosového oleja alebo masla
Ako budeme postupovať?
1. Batat si očistíme, nakrájame a uvaríme do mäkka. Uvarený zemiak rozpučíme vidličkou, pridáme mlieko, vajce, krupicu/múku a sódu bikarbónu. Všetko poriadne rozmiešame, krupicu/múku pridávame od oka, aby bola zmes hustá.
2. Na panvici si roztopíme trocha masla alebo použijeme olej. Po polievkových lyžiciach pečieme z cesta placky (1 lyžica = 1 placka). Opekáme z oboch strán do zlatista.
3. K takto pripraveným plackám servírujeme kyslú smotanu alebo dip podľa vlastného výberu.
Aj halušky môžu byť zdravé! Ak do nich použiješ špaldovú múku a za hlavnú ingredienciu zvolíš sladký zemiak. V kombinácii s tofu-mrkvovou omáčkou si vyčaruješ chutné jedlo, ktoré odporúčam podávať na obed a doplniť poriadnou porciou čerstvej zeleniny.
Čo budeme potrebovať na 2 porcie?
Na halušky:
- 240 g uvareného batatu (cca 1 väčší zemiak)
- 100 g špaldovej múky
- 1 vajce
- soľ a korenie
Na omáčku:
- 150 g bieleho jogurtu
- 1-2 mrkvy
- 80 g kvalitného tofu
Ako budeme postupovať?
1. Uvarené sladké zemiaky si rozpučíme, pridáme múku a vajce. Z týchto troch surovín si pripravíme cesto, ktoré si osolíme a okoreníme.
2. Do hrnca dáme vodu a privedieme ju k varu. Na hrniec si dáme sitko na halušky a cesto cez neho pretlačíme. Halušky varíme asi 5 minút, potom zlejeme vodu a prepláchneme studenou vodou. Necháme odkvapkať.
3. Pripravíme si omáčku. Do mixéra si dáme jogurt, nakrájanú mrkvu a tofu. Ochutené tofu (údené) dodá lepšiu chuť. Všetko spolu rozmixujeme a pridáme k haluškám.
Netradičná príloha alebo jednoduchý snack. Upeč si hranolky na zdravý spôsob, ktoré chutia omnoho lepšie ako tie klasické. Sladučké vďaka batatom a lahodné vďaka kvalitnému olivovému oleju. Odporúčam otestovať :-).
Čo budeme potrebovať na 2 porcie?
- 1 väčší batat
- soľ, korenie
- olivový olej
- tymián
Ako budeme postupovať?
1. Zemiak ošúpeme a nakrájame na hrubšie pásiky.
2. Menší plech vytrieme olivovým olejom. Pridáme zemiaky, osolíme, okoreníme a pridáme bylinky.
3. Pečieme 30 - 40 minút (kým nie sú bataty mäkké).
TIP: Môžeme podávať s jogurtovým dressingom, ktorý si pripravíme vymiešaním bieleho jogurtu, cesnaku, kurkumy a byliniek.
Ďalšie recepty, ktoré by ťa mohli zaujať:
Fit obed: Batáty s prekvapením plné prírodných spaľovačov
Chrumkavé zdravé hranolky z tekvice a zeleru
Životabudič v pohári – cviklové smoothie!
Od svojho detstva obľubujem varenie, pečenie a rôzne domáce práce. V mojich 15-tich rokoch som vážila dosť veľa. A vzhľadom na môj veka bola moja kondícia na veľmi nízkom bode, nehovoriac o tom, že moje zdravie na tom tiež nebolo najlepšie. V tom čase som si povedala dosť a zmenila som svoj život od základov. Všetko sa to začalo samotným prístupom k mnohým okolnostiam. Snažila som sa nebyť lenivá a mať viac pohybu. Postupne som si upravovala aj jedálniček, ktorý do dnes obsahuje viac ovocia, zeleniny, vlákniny, zdravých tukov a podobne. Takýto systém sa mi úspešne darí udržiavať už pár rokov, vlastne, nie je to o udržiavaní, je to už celé o zvyku. Počas tohto obdobia sa mi podarilo schudnúť cca 20 kilogramov. Teraz sa cítim zdravšie, veselšie a všeobecne lepšie. Robím to čo ma tak baví a to je fotografovanie a príprava rôznych jedál.