Prečo je melón úžasný pre tvoje zdravie? Tieto liečivé účinky ťa prekvapia!

Dyňa červená, hovorovo melón –  plod, ktorý sa nám prirodzene spája s detstvom, letom alebo s rôznymi redukčnými diétami a detoxikačnými kúrami. Proste sladká dobrota, ktorú si počas horúcich dní nemôžeme odoprieť. Milujeme ho nielen kvôli jeho skvelej chuti, ale aj preto, že je neuveriteľne zdravý. V čom všetkom sa dá využiť a aké sú jeho zázračné vlastnosti? Ak chceš z toho letného plodu vyťažiť, čo najviac, inšpiruj sa. :-)

Melón – ovocie či zelenina?

S odpoveďou na túto otázku si lámu hlavu odborníci, obchodníci, záhradkári aj bežní ľudia. Zelenina je rastlina, z ktorej na konzumáciu využívame koreň, stonky, listy alebo semená, a preto sa zeleninári a záhradkári prikláňajú k zaradeniu do skupiny zeleniny. Niektorí z nich tvrdia, že je dokonca príbuzná s tekvicami a uhorkami. Naopak, ovocie je plodina, z ktorej konzumujeme plody, z čoho vyplýva, že aj melón by mal byť ovocie. Či už sa prikláňame k jednej alebo druhej variante, faktom je, že melón je úžasný osviežujúci letný plod plný sladkej chuti, vitamínov, antioxidantov a aminokyselín. Poďme si o ňom povedať viac :-).

watermelon-769147_1280

Čo všetko vlastne melón obsahuje?

Podstatnú časť tohto plodu tvorí voda, až neuveriteľných 92 %. Týmto podielom vody zabrániš akýmkoľvek prejavom dehydratácie, čo je v letnom období viac ako žiadúce. Chladený melón osvieži v horúčavách, je ideálny spoločník na rôzne výlety a pobyty pri vode a deti ho milujú. Všetky tieto atribúty ho korunujú na kráľa leta.

Zvyšných 8 % tvorí kombinácia vitamínov, antioxidantov, aminokyselín a vlákniny. Za zmienku určite stojí obsah vitamínu A, B6 a C. Obsahuje vysoké hladiny lykopénu (tie môžu byť dokonca vyššie ako pri paradajkách) a skromnejšie hladiny draslíka, vápnika, horčíka a kyseliny listovej. Lykopén je rastlinná látka s červeným pigmentom, prirodzene sa vyskytujúca v ovocí a zelenine. V tele vyvoláva okamžité reakcie prospešné pre zdravé látkové výmeny. Ak chceš maximalizovať príjem lykopénu, vyberaj vždy najzrelší (najviac červený) melón. Aj tu platí, že čím zrelší melón, tým vyšší obsah lykopénu.

Super faktom je, že neobsahuje žiadny tuk a v 100 gramoch je len 20 kalórií.  Vysoký podiel vody a nízky obsah kalórií sú tie vlastnosti, ktoré ženská časť populácie spája najmä s diétami a detoxom.

fitshaker_blog_melon1

Prečo je melón fantastický pre naše zdravie?

1. Podporuje trávenie – obsah vlákniny podporuje a pomáha správnej funkcii  tráviacej sústavy.

2. Dopomáha k zdravému srdcu – vysoký obsah lykopénu znižuje riziko srdcových ochorení, chráni bunky pred ich poškodením a tiež znižuje vysoký krvný tlak. Kombinácia citrulínu a arginínu pomáha zlepšovať krvný obeh a znižovať ukladanie prebytočného tuku.

3. Hydratuje – melón obsahuje vysoký podiel vody. Tá zabraňuje dehydratácii organizmu, čo je veľké plus v dňoch, kedy sa teploty pohybujú nad 30°C. Melónová šťava je plná elektrolytov, pomáha dodržiavať pitný režim, potláča príznaky úpalu a zvyšuje regeneráciu organizmu.

4. Je úžasný na krásnu pleť a zdravé vlasy – vitamín A je základom krásnej pokožky a vlasov. Pomáha ich udržiavať hydratované, čím prispieva k obnove kolagénu a vyhladeniu vrások.

5. Utlmuje príznaky svalovice – podľa štúdie z roku 2013, športovci, ktorí si doprajú šťavu z červeného melóna pred intenzívnym tréningom, znížia prejavy „svalovice“ na ďalší deň. Túto vlastnosť môžeme pripísať kombinácii aminokyselín, ktoré zlepšujú cirkuláciu krvi.

fitshaker_blog_melon2

Môže mať melón negatívne účinky na organizmus?

Konzumácia melónu v primeranom množstve nespôsobuje žiadne závažné prejavy. Problém môže nastať, ak denný príjem lykopénu presiahne viac ako 30 mg. Vtedy prichádzajú nevoľnosti, hnačka, poruchy trávenia alebo nafukovanie. Zvýšenej konzumácii by sa mali vyhnúť aj ľudia, ktorých trápi hyperkaliémia. Vysoká hladina draslíka v krvi by im mohla spôsobiť vážne zdravotné komplikácie.

Čo s melónovými jadierkami? Jesť alebo vyhodiť?

Vyhadzuješ ich už od detstva, lebo vraj klíčia v žalúdku? Nerob to, ide len o vymyslenú poveru :-). Pri konzumácii jadierok máme 3 možnosti – odstránenie, prehltnutie alebo rozhryzenie. Viac odborníkov odporúča práve rozhrýzanie. Vraj veľké množstvo nerozhryzených jadierok by mohlo spôsobiť tráviace problémy. Viaceré zdroje ďalej uvádzajú, že v bežnom stave neobsahujú žiadne cenné zdroje. Ďalšie tvrdia opak. Pomleté sa dajú využiť pridaním do rôznych omáčok, pečené do krémových polievok alebo na chrumkanie k telke :-).

Ako zúžitkovať melónovú šupku?

Aj v tejto časti sa nachádzajú zdraviu prospešné látky. V bielej časti šupky prevažuje aminokyselina citrulín, ktorá sa mení na arginín. Ten podporuje krvný obeh, čo má podľa viacerých výskumov pozitívny vplyv na mužský pohlavný život. Využitie by sa dalo porovnať s uhorkou alebo cuketou, čiže do studenej kuchyne (šaláty, smoothie, prílohy), ale aj varenej (hranolky, prílohy k mäsu, omáčky, polievky, zavareniny). Fantázii sa medze nekladú :-).

Kozmetický tip: Melónové šupky môžu mastnú a aknóznu pleť zbaviť nečistôt a stiahnuť póry. Postačí priložiť na pleť a nechať pôsobiť približne 20 minút. Pleť bude krásne čistá a póry stiahnuté :-).

fitshaker_blog_melon3

Zaujímavosti o červenom melóne:

  • prvá zmienka o melóne sa spája s púšťou Kalahari v Afrike,
  • Egypťania ich umiestňovali aj s iným jedlom do hrobiek kráľov, lebo verili v posmrtný život,
  • v 10. storočí si našiel cestu do Číny, ktorá je v súčasnosti najväčším svetovým producentom,
  • od 13. storočia je známy už aj v Európe,
  • v súčasnosti poznáme 1 200 druhov tohto plodu,
  • dužina môže byť: červená, oranžová, žltá alebo biela,
  • podľa Guinnessovej knihy rekordov bol najťažší melón vypestovaný v štáte Arkansas, USA v  roku 2005 a vážil neuveriteľných 121,93 kilogramov.

smoothie-833470_640

RECEPTY Z MELÓNA

Kuracie prsia s červeným melónom

Čo budeme potrebovať na 3 porcie?

  • 2 kuracie prsia
  • 300 g červenej melónovej dužiny
  • 1 veľkú cibuľu
  • 2 mrkvy
  • 100 g cukety
  • 1 hrnček ryže
  • podľa chuti môžeme pridať: cesnak, soľ, rôzne bylinky a korenie

Ako budeme postupovať?

1. V prvom kroku si na kokosovom oleji orestujeme nakrájanú cibuľu do zlata.

2. Do orestovanej cibuľky vložíme nakrájanú mrkvu, cuketu a cesnak. Zelenina si pustí  trošku šťavy, preto nie je treba dolievať vodu. Ak by sa ti zdalo, že vody je málo, tak prilej.

3. Po asi 10 minútach pridáme aj kuracie prsia nakrájané na rezance. Podľa chuti osolíme a okoreníme (ja som pridala čierne korenie a červenú papriku). Varíme asi 25 minút.

4. Medzitým si nakrájame červenú melónovú dužinu, tiež na rezance.

5. Na záver pridáme dužinu, zľahka premiešame a necháme variť 5 minút, aby sa chute pekne spojili.

6. Podávame s natural ryžou a dobrou náladou :-). Mňam.

fitshaker_blog_kuracie_prsia_s_melonom1

fitshaker_blog_kuracie_prsia_s_melonom2

fitshaker_blog_kuracie_prsia_s_melonom3

Svieži melónový drink

Čo budeme potrebovať na 4 drinky?

  • 3 pomaranče
  • 300 g červenej melónovej dužiny
  • 1 citrón
  • mätu

Ako budeme postupovať?  

1. Postup je veľmi jednoduchý. Ovocie očistíme, zmixujeme a nalejeme do pohárov naplnených ľadom.

2. Ozdobíme mätou alebo inými bylinkami.

 

TIP: Ak nemáš rada hustejšie nápoje, ovocie namiesto zmixovania odšťav. Na zdravie :-).

fitshaker_blog_melonovy_napoj2

Nezabudni si toto leto tiež zaobstarať melón. ;-)

 

Ďalšie články, ktoré by ťa mohli baviť:

10 dôvodov, prečo jesť paradajky každý deň

Prečo je uhorka elixírom zdravia a krásy?

Čo jesť po tréningu? Zdravé večere na každý deň v týždni

Petra Ryšková

Článok bol pridaný dňa 26/08/2015 a zaradený do kategórie: ReceptyZdravie   |   Autor: Petra Ryšková

Komentáre