Všetky
Recepty
Zdravie
Všeobecné
Cvičenie
Stravovanie
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Sebarozvoj a motivácia
Pre fitmaminky
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
LETO
Fit pobyty a dovolenky

Poctivý kurací vývar s celozrnnými nitovkami

8 porcií
kurací vývar

Potrebujeme: 

  • 1 kg kuracích skeletov
  • 500 g kuracích krkov (bez kože)
  • 400 g kuracích krídel
  • 250 g očistenej mrkvy
  • 200g petržlenu
  • 1 kaleráb
  • 100 g stonkového zeleru
  • 100 g bielej časti póru
  • 130 g cibule (neošúpanej, rozpolenej)
  • 2 strúčiky cesnaku (neošúpané)
  • 1 kávová lyžička soli
  • 8 guľôčok čierneho korenia
  • 2 guľôčky nového korenia
  • 3 vetvičky tymianu
  • 1 bobkový list
  • 1 stonka plocholistej petržlenovej vňate
  • 1 lyžica oleja
  • --
  • Na servírovanie:
  • 300 g celozrnných nitoviek
  • nasekaná petržlenová vňať
kurací vývar

Nie je nad misku horúceho domáceho vývaru, ktorý zahreje, posilní a poteší dušu. Tento kurací vývar je presne taký — voňavý, s bohatou chuťou a plný zeleniny. Vďaka celozrnným nitovkám je aj výživnejší a perfektne zasýti.

Ako na to?

1

Rúru si predhrejeme na 220 °C. Kuracie skelety zbavíme kože (tú si môžeme odložiť napríklad na výpek), nasekáme ich na menšie kúsky a spolu s krídlami rozložíme na plech. Pečieme približne 20 minút, kým sa nezafarbia do zlatohneda – práve tento krok dodá vývaru krásne tmavú farbu a bohatú chuť.

2

Kým sa mäso pečie, očistíme zeleninu. Mrkvu, stonkový zeler a pór nakrájame na menšie kúsky (asi 0,5 cm). Cibuľu a cesnak necháme neolúpané, iba ich rozpolíme.

3

Do veľkého hrnca (cca 10 litrov) vložíme upečené kuracie kosti, krky a zalejeme studenou vodou tak, aby boli všetky suroviny ponorené. Privedieme k varu, z povrchu odoberieme penu a pridáme korenie, soľ, tymian, bobkový list a petržlenovú vňať. Znížime teplotu a necháme vývar jemne vrieť približne 75 minút.

4

Po hodine pridáme pripravenú zeleninu, cibule a cesnak. Opäť privedieme k varu, potom znížime teplotu a vývar necháme „ťahať“ ďalších 45 minút.

5

Hotový vývar precedíme cez jemné sitko do čistého hrnca. Ak je ho priveľa, necháme ho chvíľu povariť, aby sa zredukoval na asi 3 litre.

6

Podľa návodu na obale si v osolenej vode uvaríme celozrnné nitovky, scedíme ich a krátko opláchneme. Do horúceho vývaru pridáme časť uvarených nitoviek, trochu z nakrájanej zeleniny a posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou.

7

Ak chceš vývar ešte intenzívnejší, nechaj ho po odstavení z ohňa prikrytý ešte aspoň 20 minút – chute sa krásne prepoja. A nezabudni – vývar je najlepší na druhý deň, keď sa všetky ingrediencie „zosúladia“.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

225 kcal

945 kJ

T:

3 g

B:

12 g

S:

32 g

V:

4 g

Dobrú chuť !

Fotka autora
Iveta Kašická
Redaktor vo Fitshaker

Som šťastná mamina, manželka a pozitívna žienka, ktorá miluje svoju rodinku, zdravé varenie a pečenie. Teším sa, keď môžem skúšať nové suroviny, experimentovať v kuchyni, pretvárať nezdravé koláče na zdravé dobroty, tradičné jedlá na ich netradičné zdravé verzie a obzvlášť tvoriť recepty vhodné pre deti, bezlepkáčov, "bezlaktózových" či histaminikov (medzi ktorých sama patrím). Verím, že moje nápady inšpirujú aj teba! :-)

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.