Tinku Karmažín ti asi veľmi predstavovať nemusíme. Na svojom blogu Tinkine recepty pravidelne pridáva tipy a inšpirácie na varenie a pečenie pre celú rodinu. Vydala sériu kníh Tinkine rodinné recepty 1, 2 a 3 a jej najnovším knižným prírastkom je Tinkina prírodná lekáreň.
Naša Adri Špronglová pozvala nedávno Tinku do podcastu a rozprávali sa na tému vianočné pečenie tradične aj zdravo. Pri múkach nám Tinka dala tip, ako piecť so špaldovou tak, aby koláče pôsobili viac nadýchane. A čo robiť, ak je múka príliš suchá, vpíja tekutiny a nechce dobre lepiť. Dozvedeli sme sa napr. aj to, aké sladidlá Tinka využíva v ktorých koláčoch, ako dosiahnuť karamelovú chuť bez použitia bieleho cukru, prečo sú niektoré trstinové cukry vlhké a lepkavé. Ak si podcast ešte nepočula, vrelo odporúčame.
My sme si od Tinky vypýtali aj tipy na konkrétne vianočné recepty, ktoré by vám chcela odporučiť, a toto sú ony:
Perníkové medovníčky
Tinka tieto medovníčky z ražnej múky spomínala aj v podcaste, ak si toho roku ešte žiadne nepiekla, vyskúšaj ich.
Čas prípravy
- 15 minútpríprava
- 6-8 minútpečenie
Potrebujeme:
- 50 g kvalitného masla
- 80 g domáceho medu
- 50 g mletého trstinového cukru
- 1 lyžičku sódy bikarbóny
- 1 lyžičku perníkového korenia
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 2 vajíčka
- 100 g ražnej hladkej múky (príp. špaldovej)
- 50 g ražnej celozrnnej múky (príp. špaldovej)
- 50 g ovsených vločiek
Ako pripravíme cca 30 medovníkov?
1
Cesto je hotové expresne rýchlo, ale musí odstáť v chladničke. Minimálne cez noc, ideálne 12 hodín.
2
Všetky ingrediencie okrem múky a ovsených vločiek si dáme do nádoby a nad paru. Ja používam úzky vyšší hrniec a na to si dám hlinenú misku. Dobre drží teplo, z vajec sa vám nespraví praženica atď. Zvýšime plyn na maximum a počkáme, kým voda zovrie a začne sa uvoľňovať para.
3
Medzitým si do inej misky navážime múky, pomelieme ovsené vločky a zamiešame.
4
Keď nám voda zovrela, začneme zmes miešať, aby sa nám postupne rozpustilo maslo aj med. Trvá cca 5 minút, pokým sa to rozpustí a zmes sa pekne spojí. Do tohto momentu miešame lyžicou, od tohto ručnou metličkou. Sem-tam premiešame, aby sa nám zmes pekne prepojila a začala vytvárať penu. Trvá to asi ďalších 5 minút.
5
Vypneme a necháme 1 minútu postáť. Zmes musí byť ako kapučíno. Krásne krémová, voňavá a nadýchaná. Ešte horúce po minúte vlejeme do múky a miešame vareškou. Zmes sa hneď krásne spojí, netrvá to dlhšie ako minútu-dve. Následne cesto odložíme do chladničky odstáť, minimálne zvečera do rána, ideálne 12 hodín.
6
Odležané cesto vyberieme z chladu a necháme pri izbovej teplote ohriať cca 30 minút, aby sa nám s ním dobre pracovalo. Zapneme si rúru na 170-180 ˚C (podľa toho, ako vám pečie).
7
Cesto preložíme na silikónovú dosku, prikryjeme potravinovou fóliou a rozvaľkáme na hrúbku cca 3-4 mm. Odstránime fóliu a vykrajujeme – veľkosťou vždy približne rovnaké tvary , aby sa medovníčky rovnomerne upiekli.
8
Ukladáme na plech s pečiacim papierom, potrieme vajíčkom, ktoré sme si predtým mierne rozšľahali vidličkou (aby sa nám spojilo), a potrieme ním medovníčky. Ozdobíme orechom alebo mandľou, makom alebo čo máte radi a dáme piecť do rúry na 6-8 minút (opäť závisí od toho, akú máte rúru) V polovici pečenia plech otočíme, aby sa upiekli rovnomerne. Necháme vychladnúť. Mäkké hneď, no najlepšie sú na druhý deň 🙂.
Domáce malinové grilážky bez salka
Vyskúšaj tradičné grilážky inak. Ak chceš, oživ ich kyslastými malinami, no pamätaj, že vtedy ti vydržia tak 2-3 dni. Ak maliny vynecháš, na grilážkach si vieš pochutnávať aj celé sviatky.
Čas prípravy
- 30 minútpríprava
Potrebujeme:
- 3 ks tortových oblátok
- 250 g trstinového cukru
- 20 g kvalitného masla
- 210 ml šľahačkovej smotany
- 100 g mletých orechov
- 150 g malín (čerstvých alebo mrazených)
Ako na to?
1
Na panvici si upálime cukor na karamel. Na úplne malom ohni upaľujeme aj 10-15 minút, pomaly, aby nám neprihorel. Sem-tam pomiešame.
2
Keď je už liaty, vhodíme 20 gramov masla a poriadne zamiešame.
3
Šľahačkovú smotanu si medzitým zohrejeme na bod varu. Smotanu primiešame do karamelu a začneme ozlomkrky miešať. Zmes veľmi pení, nebojte sa, to sa ustáli a krásne spojí.
4
Zmes vypneme a pridáme pomleté/posekané orechy. Dajte podľa chuti, my máme radi viacej a nahusto.
5
A ideme vrstviť: spodná oblátka, na to mierne vychladnutá grilážová zmes, ďalšia oblátka, pritlačíme, opäť vrstva karamelu a maliny. Ak dávate čerstvé, rozrežte na polovicu, ak mrazené, tak odkvapkané vcelku. Vrchnú oblátku už len jemne priložiť, nepritláčať moc, aby sa nám maliny neroztiekli a tým sa oblátka nerozmočila.
6
Necháme pol hodiny alebo aj cez noc postáť. Čím dlhšie budú grilážky stáť, tým budú stuhnutejšie. Malinové grilážky sú vhodné na rýchly konzum, ideálne do 2 dní. Klasické vydržia dlhšie.
Medové guľky „à la“ Marlenka
Keď budeš mať medovníkov po krk alebo sa ti zvýšia medové pláty, určite ich nevyhadzuj. Môžu ti padnúť vhod práve na tieto guľky.
Čas prípravy
- 25 minútpríprava
Potrebujeme:
- Na guľky:
- 12 g pudingu s pravou vanilkou
- 150 ml kvalitného mlieka (buď 3,5 %, alebo rastlinného)
- 210 g medovníkov (príp. medových plátov alebo maslových keksov)
- hrsť vlašských orechov
- 25 g kvalitného masla (príp. kokosového oleja)
- 2 lyžice domáceho medu
- 1 lyžicu šípkového džemu
- Na obalenie:
- 40 g medovníkov
- 30 g vlašských orechov
Ako na prípravu 30 guľôčok?
1
Najprv si uvaríme puding. ½ mlieka dáme do hrnca zovrieť a druhú spolu s práškom pudingu rozmiešame dohladka, aby neboli hrudky.
2
Do zovretého mlieka pridáme pudingovú časť a miešame, až pokým nezhustne. Dáme nabok alebo do vodného kúpeľa na chvíľu vychladnúť.
3
Medzitým si pomelieme medovníčky (môžete dať aj ozdobené) a orechy dokopy. Rozpustíme maslo a spolu s medom a džemom pridáme k pomletej suchej zmesi.
4
Pridáme aj puding a poriadne zamiešame. Ak je zmes veľmi riedka, pridáme ešte trochu medovníčkov, ak veľmi sypká, pridáme džem.
5
Zo zmesi si odštipujeme a v rukách tvarujeme guľky. Medovníčky aj orechy na posypanie spolu pomelieme na trochu hrubšie a obalíme v nich guľôčky.
TIP: Ak nemáte napečené medovníčky, môžete použiť aj medové pláty (napríklad z môjho receptu na medovú tortu) alebo kúpiť maslové keksy a pridať perníkové korenie. Guľky môžete robiť aj dvojfarebné, do ⅓ cesta pridáte kakao, urobíte guľku a dáte ju do stredu nekakaovej guľky, zaviniete a zgúľate. Ak ich chcete mať šťavnatejšie, dovnútra môžete pridať aj hustý džem alebo hustý uvarený puding. Do hotovej guľky môžete urobiť zhora dierku a tú naplniť džemom, pudingom alebo vpichnúť mandľu. Ak sa vám cesto pri robení guliek začne lepiť, dajte ho na chvíľku do chladničky.
Prezraď, inšpirovali ťa Tinkine recepty? Vyskúšaš niektorý?
A nezabudni, ak ešte zháňaš darček, inšpirovať ťa môže aj darovanie členstva do nášho online fitka Fitshaker:
Moje telo je to jediné, s kým musím prežiť celý život. Nie je to len klišé fráza, ale niečo, podľa čoho sa snažím žiť. Rada objavujem nové zdravé recepty, obklopujem sa pozitívnymi vecami a zbožňujem pohyb. Táto trojkombinácia je pre mňa dôvod, prečo som aj ja súčasťou Fitshakera :-)