Vianočné sviatky sa nezadržateľne blížia. Ako ste na tom u vás doma? Máte svoje obľúbené koláčiky, ktoré pečiete každý rok, alebo si tak ako my pred Vianocami spolu sadnete a spomínate, čo ste vlastne pred rokom piekli? U nás je práve to spomínanie rodinná tradícia. Vždy popri tom niečo nové vymyslíme alebo objavíme skvelý tradičný recept. Verím, že aj vy si užívate spoločné chvíle pri prípravách na najkrajšie dni v roku.
Ako na to?
1
Maslo necháme pri izbovej teplote zmäknúť.
2
Nastrúhame ho na hrubom strúhadle do misky.
3
Pridáme mandľovú múku, špaldovú múku, trstinový práškový cukor, soľ a kypriaci prášok.
4
Zo všetkých surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme 30 minút odležať.
5
Keď je cesto odležané, rozvaľkáme ho na dobre pomúčenej doske na cca 4 mm a vykrajujeme rôzne tvary. Cesto je trochu sypkejšie, preto potrebujeme viac trpezlivosti.
6
Vykrojené koláčiky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry na 180 ˚C.
7
Pečieme cca 10-15 minút. Po upečení necháme vychladnúť a spájame domácim džemom.
Výživové hodnoty na 1 ks:
114 kcal
481 kJ
T:
7 g
B:
3 g
S:
8 g
V:
2 g
Maj nádherné a čarovné Vianoce :-)!
Ak zháňaš ešte stále darčeky pre ženy, pozri aj sem:
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.