Nejedz v tomto období studené šaláty! 10 stravovacích tipov na jesenné dni

Ani do teba ten studený zeleninový šalát nejako nejde? Počas leta si ho jedla každý deň, ale teraz ho nie a nie dostať do úst. Nie si sama. Počas jesene naše telo vyžaduje úplne iné potraviny, inej teploty, inak upravené. Teraz nepotrebujeme jesť studené jedlá a osviežujúce dezerty. Práve naopak. Musíme si vyberať potraviny s harmonizujúcimi vplyvmi na naše telo a myseľ. Ktoré sú to a čo si počas chladnejších dní naložiť na tanier, aby sme sa cítili fit? Čo konzumovať, ak máme problémy so žalúdkom? Týchto 10 rád ti ukáže ten správny smer.

Na čo si dávať počas jesene pozor?

V tomto období je oslabený žalúdok, preto ho zbytočne nezaťažujme ťažkými jedlami alebo zložitými kombináciami jedál. Žalúdok reaguje aj na naše myšlienky a často ho cítime pri akomkoľvek rozrušení. Možno si to ani neuvedomujeme, ale vplyvom stresu, strachu, či depresie, klesá tvorba štiav. Naopak hnevom, i tým, ktorý potláčame, dochádza k ich nadprodukcii. Hoci stres sám o sebe nemusí byť príčinou vzniku vredov, môže výrazne zhoršiť príznaky tohto ochorenia. Činnosť žalúdku môže ovplyvniť nadmerne vysoké psychické a fyzické napätie, a tiež nepomer oddychu a aktivity. Preto sa pokúsme krok po krôčiku meniť samých seba, pozorujme, ale nekritizujme a zbytočne nehodnoťme tých druhých a nehnevajme sa.

fitshaker_blog_jesen_potraviny2

Čo si naložiť na tanier?

1. Voľme ľahšie teplé jedlá, stredne sladké, oranžovej, žltej, či hnedej farby. Tieto potraviny posilňujú metabolizmus a činnosť žalúdka. Tiež sú vynikajúce potraviny, ako pšeno, ovos, guľatá celozrnná ryža, kukurica.

2. Varme obilninové jedlá, napr. na raňajky si pripravujme obilninové kaše, pretože varené celozrnné obilie sa trávi pomaly, pocit nasýtenia pretrváva dlhší čas, a tak nemáme chuť na sladké.

3. Zo zeleniny si dajme kapustu (bielu i červenú, ktorá má v sebe vzácne fytochemikálie), tekvicu hokaido, cuketu, cesnak, cibuľu, zeler, čiernu, či bielu reďkev, chren, hrach. Je i sezóna gaštanov, takže si ich pokojne zopár upečte.

fitshaker_blog_jesen_potraviny3

4. Používajme koreniny a bylinky, ako škoricu, kardamón, koriander, fenikel, kumín, aníz, červené, žlté štipľavé papričky, a tiež zázvor. S radosťou môžeme používať šalviu, bazalku, oregano, kôpor, tymián, dokonca i sedmokrásku – ak máte doma svoj trávnik, natrhajte si ich a dajte usušiť, v zime je z nich dobrý čajík i na prechladnutie.

5. Jedzme sezónne ovocie (jablká, hrušky, neskoršie odrody hrozna, či slivky, ktoré ste si správne uskladnili). Jeseň je obdobím tých najchrumkavejších plodov, tak si ich do sýtosti vychutnajme.

6. Mäso zaraďujeme sporadicky, napr. 2 – 3 x týždenne a môžeme prechádzať od chudých mies po tučnejšie domáce a kvalitné. Rovnako zaraďujeme i morské ryby alebo naše sladkovodné.

7. V tomto období pomaly vynechávame surové jedlá, ako studené zeleninové šaláty, ktoré nás ochladzujú. Zeleninu je teraz dobré si len zrýchla ohriať na panvici alebo uvariť na pare do 5 – 10 minút.

fitshaker_blog_jesen_potraviny1

8. Nevhodná je tiež konzumácia bieleho rafinovaného cukru, ale to je vo všetkých ročných obdobiach (používame med a nerafinované sladidlá v podobe trstinového cukru, melasy a sladidla z kokosových kvetov a i.). Vyhýbame sa zložitým jedlám s množstvom ingrediencií.

9. Jedlá by sa mali v tomto období pripravovať veľmi jednoduchým spôsobom s minimálnym množstvom dochucovadiel. Pri príprave sa predlžuje čas varenia, používame nižšiu teplotu po dlhšiu dobu.

10. Postupne pridávame pri príprave kvalitné tuky a pripravujeme sa na zimu.

still-life-697802_1920

Pozor na žalúdok!

Telo najlepšie spracúva prijatú potravu od 7:00 – 9:00, kedy je činnosť žalúdka na vrchole. Od 19:00 – 21:00 sa naopak jeho činnosť znižuje. Telo sa pripravuje na nočný kľud, preto sa potrava skonzumovaná v tomto čase horšie trávi. Jedlo, ktoré prijmeme medzi 7:00 – 9:00 by malo byť najvýdatnejšie, plné vitamínov a minerálov. Jedným z najväčších prehreškov v tejto dvojhodinovke je studená sprcha a chladné nápoje. Práve naopak, v tomto časovom rozmedzí je dôležité, aby sme zostali v teple.

Čo zaberá na žalúdočné problémy?

Ak by ste pocítili nepokoj, či bolesť v žalúdku, pomôcť vám môže dobrý čaj z rumančeka, púškvorca, skorocelu, medovky, či kostihoja a benedikta, ale i bylinky známej svojou horkosťou, ako palina, horec, púpava a i.. I šťava z bielej kapusty upokojí podráždený žalúdok.

DOMÁCA LEKÁRNIČKA

Posilňujúci čaj na žalúdok si pripravíme z 1 lyžice vňate ľubovníka bodkovaného, ktorý zalejeme pohárom vriacej vody, varíme asi 15 minút, odstavíme a necháme ešte 15 minút lúhovať. Scedené pijeme 3 x denne 1 šálku.

Čaj pri pálení záhy si pripravíme z byliniek v rovnakom pomere. Je to rumanček, fenikel, medovka, sladké drievko a ibištek. Čajovú lyžičku zmesi zalejeme ½ litrom vody a necháme 6 minút lúhovať. Výluh pijeme vlažný.

cup-829527_1920

Prajem vám pevné zdravie a radostné jesenné dni :-).

 

Zdroje:

Zdravie a výživa ľudí, Keresteš J. a kol., 2011, 1031 s.

Radost z jídla, Strnadelová V., Zerzán J., ,

Varíme s láskou, Planieta, Marková Z., 2014, 234 s.

Biologické hodiny, Frej D., 2013, 363 s.

Liečivé rastliny z Božej záhrady, Trebenová M., 2015, 172 s.

http://www.alternamedica.sk/tcm.html

http://www.magazinluna.sk/default.aspx?p=magazinearticlepage&article=199

 

Ďalšie články, ktoré sú určené presne pre teba:

Kedy je najlepší čas na konzumáciu sladkého? Počas týchto hodín!

Máš stále studené ruky? Tieto tipy ťa zahrejú!

5 x zelené smoothies na posilnenie imunity

Lucia Jurčová

Článok bol pridaný dňa 07/11/2015 a zaradený do kategórie: StravovanieZdravie   |   Autor: Lucia Jurčová

Komentáre