Tip na olovrant či snack pre návštevy: talianska focaccia so sušenými paradajkami

Čerstvý domáci chlieb je ideálnou prílohou k letným šalátom, čerstvej zelenine či grilovaným dobrotám. Má mnoho chutných a rozličných podôb. Zbožňujem taliansku kuchyňu, pretože ich  recepty sú jednoduché, pestré na vône, chute, farby a hlavne sa dajú robiť na mnoho rozličných spôsobov. Už dlho som nepiekla chlebík, keďže mi v poslednom čase nič poriadne nevykyslo. Našla som recept na jednoduché slané pečivo (talianska foccacia), rýchlo a ľahko som ho vymiesila, pekne vykysol a pridala som do neho všetko, čo mám rada. Konečný výsledok bol viac než uspokojivý. Bytom sa preháňala omamná vôňa korenia a mne sa začali zbiehať slinky. Nedočkavo chodím okolo rúry a pozorujem, ako cesto krásne rastie a chytá farbu. Hotovo. Prvý pokus má ešte malé  nedostatky, ktoré bude potrebné vylepšiť. Chuť to však neovplyvnilo. To je môj nový obľúbený chlieb, plný rozmanitých chutí, vôní a pôžitku.

Doba prípravy: 1 hodina 40 minút

Čo budeme potrebovať na cca 12 ks?

  • 3 1/2 šálky celozrnnej špaldovej múky
  • 1 lyžicu sušeného droždia
  • 1 lyžicu sušeného oregana
  • 1 lyžicu sušenej bazalky
  • 1 lyžicu sušeného rozmarínu
  • 1 lyžicu domáceho medu
  • 1 lyžičku morskej/himalájskej soli
  • 2 šálky parmezánu (príp. iným obľúbeným syrom)
  • 3 lyžice kvalitného olivového oleja + olej na potretie chleba
  • 1 1/3 šálky vlažnej vody
  • 2 hrste kvalitnej salámy
  • cca 15 ks sušených paradajok (príp. môžu byť aj čerstvé)

Ako budeme postupovať?

1. V miske zmiešame múku, sušené droždie, korenie, med, soľ a najemno nastrúhaný parmezán.

2. Pridáme olivový olej a vodu. Miešame dovtedy, kým sa cesto úplne nespojí.

3. Cesto dáme na pomúčenú dosku a hnetieme 3 až 5 minút.

4. Potom ho dáme naspäť do misky a necháme kysnúť na teplom mieste 40-60 minút.

5. Do vykysnutého cesta postupne pridáme na kocky nakrájanú salámu a paradajky. Nezabudneme ich do cesta popritláčať, aby po upečení v chlebíku držali.

6. Keď je všetko spracované, vyvaľkáme cesto vo veľkosti plechu 30 x 40 cm a urobíme na ňom prstami malé jamky.

7. Plech vystelieme papierom na pečenie. Cesto potrieme olivovým olejom a ochutíme čerstvým alebo sušeným rozmarínom.

8. Pečieme pri teplote 190°C cca 35-40 minút.

9. Podávame buď samotný alebo k zelenine, šalátu, mäsu, resp. k čomu nám to pasuje najviac. Chlebík si môžeme zobrať zo sebou na túru, piknik či kúpalisko.

 

TIP: Do tohto chlebíka sa hodia aj kapary či olivy.

slany taliansky chlieb

 

domace pecivo

 

susene paradajky

 

navstevy

Verím, že ti bude chutiť. ;-)

 

Ďalšie recepty, ktoré by si mohla pripraviť na pohostenie pre návštevy:

Zeleninová focaccia

Malinová galetka s ricottou

Makové krekry

Antónia Puškášová

Antónia Puškášová

Redaktorka at Fitshaker
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchúprípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz
Antónia Puškášová

Článok bol pridaný dňa 01/08/2017 a zaradený do kategórie: DesiataPečivoRecepty   |   Autor: Antónia Puškášová

Komentáre