Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Geniálne pohostenie pre návštevy: Syrovo-mrkvová roláda s medvedím cesnakom

4 porcie
roláda
roláda
Milujem vymýšľať nové chuťovky, hlavne pre moje návštevy. Ak nemám čas, nakrájam na tanier na rýchlo syr so zeleninou, ale pokiaľ čas dovolí, viem sa v kuchyni vyblázniť. Syr má úžasnú vlastnosť, že keď sa roztopí, pôsobí ako spojivo rôznych surovín. V tomto prípade to bola mrkva a pomohli mu k tomu aj vajcia, ktoré boli z farmy z voľného chovu. Chuť a kvalita takýchto vajec je úplne iná ako tých bežne dostupných v reťazcoch a dá sa povedať, že sa najviac podobajú domácim vajciam. Preto, ak chceš dosiahnuť výbornú chuť svojho jedla, dbaj vždy na kvalitu jednotlivých surovín.
Doba prípravy: cca 50 minút
Chladenie: 1 hodina

Čo budeme potrebovať (na veľkosť plechu 30×35 cm)?


  • 250 g tvrdého syra do 30% tuku

  • 250 g mrkvy

  • 4 vajíčka

  • 1 väčšiu hrsť medvedieho cesnaku (príp. čerstvého špenátu)

  • 120 g lučiny

  • morskú/himalájsku soľ


Ako budeme postupovať?

1. Mrkvu ošúpeme a spolu so syrom nastrúhame na hrubom strúhadle.
2. Pridáme vajcia a jemne ochutíme soľou. Všetko spolu dobre premiešame.
3. Plech si vystelieme papierom na pečenie a pripravenú zmes rovnomerne rozotrieme po celom plechu.
4. Takto pripravený plát vložíme do vyhriatej rúry na 200 °C a pečieme 25-30 minút dozlatista. Opäť záleží od rúry, preto znamením, že je plát hotový, je roztopený a dozlatista upečený syr.
5. Keď je syr upečený, vyberieme ho z rúry. S papierom na pečenie ho preložíme na pracovnú dosku a ešte teplý ho opatrne stočíme do rolády. Môžeme si pomôcť aj utierkou, aby sme sa nepopálili.
6. Stočenú roládu necháme chvíľu vychladnúť , rozvinieme ju  opatrne odstránime papier na pečenie a necháme vychladnúť.
7. Keď je roláda vychladnutá rozprestrieme ju, natrieme Lučinou na ktorú poukladáme lístky medvedieho cesnaku  a stočíme späť.
8. Roládu zabalíme do alobalu a dáme na hodinu do chladničky.
Tip: Roládu môžete naplniť plnkou podľa svojej fantázie napríklad slaným tvarohom, alebo bryndzou. A pokiaľ nemáte medvedí cesnak môžete použiť lístky špenátu, rukoly alebo polníčku.
 
Výživové hodnoty na 1 kus (cca 75 g)

Výživové hodnoty na 1 porciu:

121 kcal

508 kJ

T:

8 g

B:

9 g

S:

3 g

V:

2 g

 
na roládu potrebujeme medvedí cesnak a mrkvu
 
postruhana mrkva a vajicka
 
syrove cesto na roladu
 
na cesto poukladame medvedi cesnak
 
syrovo-mrkvova rolada
 
mrkvova rolada so syrom a medvedim cesnakom
Verím, že aj vďaka tejto roláde budeš pre svoje návštevy obľúbenou hostiteľkou. Nech všetkým chutí! :-)
 

Mnohé iné zaujímavé recepty nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne:


chudnutie strava a cvičenie
Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktor vo Fitshaker

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.