Geniálne pohostenie pre návštevy: Syrovo-mrkvová roláda s medvedím cesnakom

Milujem vymýšľať nové chuťovky, hlavne pre moje návštevy. Ak nemám čas, nakrájam na tanier na rýchlo syr so zeleninou, ale pokiaľ čas dovolí, viem sa v kuchyni vyblázniť. Syr má úžasnú vlastnosť, že keď sa roztopí, pôsobí ako spojivo rôznych surovín. V tomto prípade to bola mrkva a pomohli mu k tomu aj vajcia, ktoré boli z farmy z voľného chovu. Chuť a kvalita takýchto vajec je úplne iná ako tých bežne dostupných v reťazcoch a dá sa povedať, že sa najviac podobajú domácim vajciam. Preto, ak chceš dosiahnuť výbornú chuť svojho jedla, dbaj vždy na kvalitu jednotlivých surovín.

 

Doba prípravy: cca 50 minút

Chladenie: 1 hodina

Čo budeme potrebovať (na veľkosť plechu 30×35 cm)?

  • 250 g tvrdého syra do 30% tuku
  • 250 g mrkvy
  • 4 vajíčka
  • 1 väčšiu hrsť medvedieho cesnaku (príp. čerstvého špenátu)
  • 120 g lučiny
  • morskú/himalájsku soľ

Ako budeme postupovať?

1. Mrkvu ošúpeme a spolu so syrom nastrúhame na hrubom strúhadle.

2. Pridáme vajcia a jemne ochutíme soľou. Všetko spolu dobre premiešame.

3. Plech si vystelieme papierom na pečenie a pripravenú zmes rovnomerne rozotrieme po celom plechu.

4. Takto pripravený plát vložíme do vyhriatej rúry na 200 °C a pečieme 25-30 minút dozlatista. Opäť záleží od rúry, preto znamením, že je plát hotový, je roztopený a dozlatista upečený syr.

5. Keď je syr upečený, vyberieme ho z rúry. S papierom na pečenie ho preložíme na pracovnú dosku a ešte teplý ho opatrne stočíme do rolády. Môžeme si pomôcť aj utierkou, aby sme sa nepopálili.

6. Stočenú roládu necháme chvíľu vychladnúť , rozvinieme ju  opatrne odstránime papier na pečenie a necháme vychladnúť.

7. Keď je roláda vychladnutá rozprestrieme ju, natrieme Lučinou na ktorú poukladáme lístky medvedieho cesnaku  a stočíme späť.

8. Roládu zabalíme do alobalu a dáme na hodinu do chladničky.

 

Tip: Roládu môžete naplniť plnkou podľa svojej fantázie napríklad slaným tvarohom, alebo bryndzou. A pokiaľ nemáte medvedí cesnak môžete použiť lístky špenátu, rukoly alebo polníčku.

 

Výživové hodnoty na 1 kus (cca 75 g)

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny
508 kJ

121 kcal

8 g 3 g 9 g

na roládu potrebujeme medvedí cesnak a mrkvu

 

postruhana mrkva a vajicka

 

syrove cesto na roladu

 

na cesto poukladame medvedi cesnak

 

syrovo-mrkvova rolada

 

mrkvova rolada so syrom a medvedim cesnakom

Verím, že aj vďaka tejto roláde budeš pre svoje návštevy obľúbenou hostiteľkou. Nech všetkým chutí! :-)

 

Mnohé iné zaujímavé recepty nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 1

zdrave recepty z fitka do kuchyne 1

 

Ďalšie vynikajúce recepty s medvedím cesnakom si môžeš pripraviť aj podľa týchto receptov:

Špargľa a medvedí cesnak na jednom tanieri. Priprav túto chutnú špargľovú polievku.

6x medvedí cesnak inak. Aspoň jeden recept budeš chcieť vyskúšať! Ktorý to bude?

Medvedí cesnak v hlavnej úlohe. Vyskúšaj tieto 3 fantastické recepty!

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 21/04/2017 a zaradený do kategórie: BezlepkovéNízkokalorickéPotréningovéReceptyVegetariánskeVeľkonočné   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre