Bleskové pohostenie pre nečakané návštevy: 3x rýchly snack

Čakáš návštevu a chceš ju pohostiť niečím chutným, netradičným a zároveň zdravým? Potom sú tieto 3 tipy na rýchly snack práve pre teba! Na prípravu ti stačí pár surovín, 15 minút a dobrota je na svete. U nás si tieto nátierky robíme veľmi často, a to hlavne vtedy, keď príde nečakaný hosť a ja mu chcem niečo na rýchlo pripraviť. Prvá nátierka je zo šampiňonóv a zvyšné 2 zo zelených a čiernych olív. Poďme si ukázať, ako postupovať. ;-)

Počet porcií: cca 1

Doba prípravy: 15 minút

Nátierka zo zelených olív

Čo budeme potrebovať?

  • 1 balíček zelených olív bez kôstok (cca 70 g)
  • cca 1 lyžicu olivového oleja

Ako budeme postupovať?

1. Zelené olivy v miske rozmixujeme s lyžicou olivového oleja (nesolíme, už sú dosť slané).

2. Ak sa zdá, že 1 lyžica oleja je málo, môžeme doliať tak, aby nátierka nebola ani hustá ani príliš riedka.

3. Natrieme nakrájané bagetky alebo iné pečivo a máme hotovo.

 

Tip: Nátierka je vhodná aj pre deti od 2 rokov.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu (nátierky bez pečiva):

Kalorické hodnoty Tuky Bielkoviny Sacharidy Vláknina
188 kcal

792 kJ

19 g 0,6g 2 g 2 g

olivova natierka

 

Počet porcií: cca 1

Doba prípravy: 15 minút

Nátierka z čiernych olív

Čo budeme potrebovať?

  • 1 balíček čiernych olív bez kôstok (cca 70 g)
  • cca 1 lyžicu olivového oleja

Ako budeme postupovať?

1. Postup je rovnaký ako v prípade zelených olív. Čierne olivy v miske rozmixujeme s lyžicou olivového oleja (nesolíme, už sú dosť slané).

2. Ak sa zdá, že 1 lyžica oleja je málo, môžeme doliať tak, aby nátierka nebola ani hustá ani príliš riedka.

3. Natrieme nakrájané bagety alebo iné pečivo a máme hotovo.

 

Tip: Nátierka je vhodná aj pre deti od 2 rokov.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu (nátierky bez pečiva):

Kalorické hodnoty Tuky Bielkoviny Sacharidy Vláknina
194 kcal

818 kJ

20 g 1 g 2 g 2 g

pomazanka z ciernych oliv

 

Počet porcií: cca 1

Doba prípravy: 15 minút

Šampiňónová nátierka

Čo budeme potrebovať?

  • 5 väčších čerstvých šampiňónov
  • cca 1 lyžicu olivového oleja
  • 50 ml bieleho suchého vína
  • morskú/himalájsku soľ
  • petržlenovú vňať

Ako budeme postupovať?

1. Šampiňóny olúpeme a nakrájame na menšie kúsky.

2. Opražíme ich na lyžice olivového oleja, pridáme 50 ml bieleho vína a 3 minútky podusíme, kým nevyprchá alkohol.

3. Nátierku osolíme a pridáme petržlenovú vňať (čerstvú alebo sušenú).

4. Natrieme nakrájané bagetky alebo iné pečivo a máme hotovo.

 

POZOR! Huby by deti jesť nemali, napriek tomu, že olivové nátierky sú pre deti, táto nie je.

sampinonova natierka

 

Tip: Nátierky môžeš navrchu posypať čerstvou pažítkou, aby boli krajšie a lákavejšie.

pomazanky pre navstevy

Verím, že pri najbližšej príležitosti týmto receptom očaríš svojich hostí. ;-)

 

Ďalšie zaujímavé nátierky nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál:

kucharska kniha z fitka do kuchyne special

 

Aby si si mala na čo natrieť nátierku, pozri aj recepty na domáce pečivo:

Domáce rožky zo špaldovej múky

Špaldovo-ražný chlieb

Kurkumové žemličky

Viktória Janov

Redaktorka vo Fitshaker
Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj food blog victoriakitchenstories.com
Viktória Janov

Článok bol pridaný dňa 08/06/2017 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéBezlepkovéDesiataNátierkyOstatnéReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokovVeganVegetariánske   |   Autor: Viktória Janov

Komentáre