Dobrý a sýty šalát by mal, v čo najväčšom zastúpení obsahovať zeleninu všetkých farieb: zelenú, žltú a červenú. To nielen preto, aby lahodil oku, ale predovšetkým, aby v ňom bolo zastúpených, čo najviac vitamínov. Na to, aby nás aj zasýtil, potrebujeme do neho pridať zdravé tuky a aby sme ho zjedli s chuťou, doladiť bylinkami a domácim dressingom. Takže poďme sa pustiť do "kuchárčenia" :-).
Návod ako si vyčarovať chutný a zdravý šalátik:
2. Vyber si ostatnú zeleninu – rajčiny, uhorky, červenú cibuľku, cuketu, mrkvu, stonkový zeler, kaleráb, brokolicu, mladú jarnú cibuľku. Pozor, zeleninu používaj vždy čerstvú a umývaj ju pod studenou vodou (pod tou teplou vodou totiž stráca živiny).
3. Pridaj za malú hrsť dobrých tukov – orechy (vlašské, kešu, píniové, mandle) a rôzne semiačka (slnečnicové, tekvicové, sezam). Pre zvýraznenie chuti semienok si ich môžeš krátko na sucho opražiť na panvici.
4. Aby sa dobre uvoľnili všetky potrebné živiny, pokvapkaj šalát olejom (vynikajúci je olivový, pestrecový, ľanový, tekvicový) a kvôli chuti môžeš použiť aj pár kvapiek citrónovej šťavy, príp. použi sójovú omáčku z bio obchodu.
5. Dochuť obľúbenými bylinkami - napr. pažítkou, bazalkou, petržlenovou vňaťou, oreganom, atď. Všetky druhy byliniek sú vítané a ak máš čerstvé, tak to je ideál :-).
6. Bodku na záver tvoria koreniny - odporúčame himalájsku soľ (veľmi prospešná pre naše zdravie na doplnenie minerálov v tele), príp. korenie na šalát (pri kúpe sleduj jeho zloženie - nechceš predsa šalát s glutamánom sodným). Často používame aj kurkumu, ktorá je úžasná pre tvoje zdravie a krásne šalát zafarbí.
7. Všetko dobre zamiešaj a hotovo. Šalátik je na svete :-).
Čomu by si sa mala pri príprave šalátu vyhnúť?
2. kupovaným dresingom,
3. kuchynskej soli (t.j. chloridu sodnému) - nedávaj si dobrovoľne chémiu do taniera. Ani na šalát, ani do iných pokrmov. Spôsobuje nám upchávanie ciev a poškodzovanie kĺbov. Tým, že sa spolu s inými látkami, ktoré telo nedokáže vylúčiť sa usadzuje - kryštalizuje práve na kĺboch, kostiach a stenách ciev. Nahraď ju zdravou himalájskou soľou, ktorá má toľko priaznivých účinkov na naše zdravie.
4. olivovému oleju, ktorý je pootvorený, nie je uskladnený v tmavej, sklenenej fľaške. Olivový olej podlieha oxidácii, teda skaze. Katalizátormi sú svetlo, teplo a vzduch.
5. rôznym zálievkam s bielym cukrom.
Tip: Ak rada skúšaš nové a odvážne kombinácie, skús si do šalátiku pridať napríklad ovocie. Vhodnými kandidátmi na to je napríklad granátové jablko, hruška, klasické jabĺčko, či rôzne druhy melónov.
Nebráň sa ani kombinácii syru a ovocia. O tom, že kozí syr a hrušky sa krásne dopĺňajú si už určite počula, no skúšala si to? Smelo do toho! Sladko slané kombinácie si určite zamiluješ.
Už len nakúpiť suroviny a môžeš sa pustiť do prípravy pravého, výživného šalátu. A nezabudni do neho pridať aj kúsok lásky ;-).
Zdroj fotografií: www.pixabay.com
Inštruktorka aeróbnych cvičení a certifikovaná osobná trénerka.