Modelka Nikoleta: “Chudnutie na rastlinnej strave je jednoduchšie. Zješ viac a schudneš.”

Vieš si predstaviť Veľkonočné sviatky bez tradičných jedál? Zaujíma ťa ako vníma príchod jari a Veľkú noc jedna z najznámejších a dovolíme si tvrdiť, že aj najkrajších vegánok na Slovensku? Chceš nazrieť do iných krajín, kultúr a kuchýň? Prečo je chudnutie na rastlinnej strave oveľa jednoduchšie? Neváhaj a začítaj sa do rozhovoru, v ktorom sme exkluzívne vyspovedali Nikoletu Kováč – blogerku a špecialistku na vegánsku kuchyňu :-).

Veľa našich čitateliek ťa určite pozná. Skús sa, ale v pár riadkoch predstaviť tým, ktoré tú česť stretnúť sa s tebou zatiaľ nemali.

Som človek, ktorému záleží na budúcnosti a aktívne ju chce ovplyvniť. Som Nikoleta a spolu s mojou maminou tak robíme cez náš blog Raw Mother and Daughter či môj Youtube kanál, kde sa venujem vegánstvu a RAW stravovaniu. Snažím sa, čo najviac šíriť povedomie o tom, ako naša obrovská konzumácia mäsa a mliečnych výrobkov výrazne prispieva ku globálnemu otepľovaniu, vyčerpávaniu a znečisťovaniu pitnej vody, pôdy, ničí naše zdravie a ovplyvňuje všetko. Veľkochovy zvierat sú veľkým problémom pre ľudí, planétu a samotné zvieratá, ktoré takto odsudzujeme na krátky život v klietkach. To všetko každý z nás, ale vie ovplyvniť, tým, čo si vloží do úst.

fitshaker-blog-veganska-velka-noc6

Aké sú pre teba ako RAW vegánku zimné mesiace bez takého pestrého výberu jedla, aké je v teplejších mesiacoch?

Marhule z našej záhrady v zime veru nie sú, ale zimné obdobie je zase sezónou pre citrusy ako grepy, pomelo, červené pomaranče a potom aj pre hurmikaki. Takže aspoň niečo. Ale na Slovensku sa stravujem vegánsky a v zime určite viac ako v lete. Takže viac strukovín, zemiakov, koreňovej zeleniny a času stráveného v kuchyni varením.

Mení sa tvoj jedálniček počas jari?

Prirodzene, ako každý bežný človek sa teším na čerstvú a mladú zeleninu, šaláty, reďkovky, hrášok, neskôr prvé jahody. Na jar zjem najviac listovej zeleniny, ktorú dopestujeme doma. Po zime sa jej nedá odolať.

12356838_920774074637663_5780720963525894608_o

Veľká noc sa vo všeobecnosti spája s množstvom zvierat. Ako by si si predstavovala Vegan Veľkú noc? Akým spôsobom oslavuješ sviatky jari ty, prípadne tvoja rodina?

Ak niekto chce oslavovať príchod jari, prebúdzanie prírody, nový život a začiatok, tak by tieto oslavy nemali byť sprevádzané tým, že tento nový život zabíjame, aby sme jedli pár mesiacov staré jahniatka alebo sa celkovo prejedali mäsom. Absolútne to ničí myšlienku osláv nového života. Nie som kresťan, takže Veľkú noc neslávim a nemám k týmto tradíciám vzťah. Zvyšok rodiny to už tiež veľmi neprežíva, keďže sme všetci už vyrástli a oblievanie vodou a šibanie nás tiež nebaví. Moja vegánska Veľká noc by bola najlepšia, keby sa aj zvyšok rodiny vzdal šunky a syrov, namiesto slávenia doma by sa dalo užívať si slnečný deň vonku a inak by to bol úplne bežný deň.

Slávnostný veľkonočný rodinný obed z čisto rastlinných surovín a jedál – ako na to?

K všetkému už existujú náhrady alebo si stačí vymyslieť inovatívne menu bez náhrad, ako to robíme väčšinou aj my. Kto je šikovný v kuchyni, tak dokáže upiecť aj veľkonočného baránka tak, že nahradí kravské mlieko za rastlinné, vajíčka za banán či jablkové pyré. U nás sa najčastejšie robia len obložené zeleninové taniere, pečie domáci kváskový chlieb, ktorý je prirodzene vegánsky, zeleninové nátierky a kto chce, tak sa dá pripraviť vegánsky syr z kešu orieškov, RAW majonéza, kúpiť náhrada za mäso, opražiť údené tofu, ktoré bude chutiť ako slaninka. Trikov a receptov je veľa :-).

fitshaker-blog-veganska-velka-noc4

Aký je tvoj najobľúbenejší recept, ktorý ti najviac pripomína prvé teplé jarné dni?

Asi hrášková polievka s mandľovým mliekom a avokádom. Celý recept nájdete tu.

Môžeš sa popýšiť oveľa pestrejšou kariérou ako tvoje rovesníčky. Čo všetko si si už vyskúšala?

Asi tri roky som cestovala ako modelka hlavne v Ázii. Najdlhšiu dobu som strávila v Číne – 9 mesiacov v rôznych mestách. Ďalej som žila v mestách ako Bangkok, Mumbay, Singapúr, Mexico City a precestovala  až na pár štátov celú juhovýchodnú Áziu, kde som mala pri práci nejaký čas. Ďalšou skúsenosťou je práca copywriterky, ktorú som si skúsila na plný úväzok tu na Slovensku a teraz hlavne blogovanie.

fitshaker-blog-veganska-velka-noc2

Myslíš si, že tento druh stravovania je vhodnou voľbou aj pri túžbe zhodiť pár kíl?

Ak je to zdravá a oprávnená túžba, tak áno. Chudnutie na rastlinnej strave je jednoduchšie, človek musí jesť väčšie objemy jedla ako predtým a stále môže chudnúť. Veľa ľudí ma problém udržať si vôbec váhu. Vždy treba mať dobre zostavený jedálniček a dostatok kalórií, či človek chce chudnúť alebo pribrať svalstvo, udržať si ho. Častou chybou ľudí ženúcich sa len za chudnutím je, že si na RAW strave naordinujú 1 000 kcal denne, čo je veľmi málo. A akákoľvek strava, z ktorej človek nezíska dostatok živín a energie pre to, že jej jedáva málo, je zlá. Ale ľudia chcú chudnúť rýchlo a nevedia si na výsledky počakať, a tak si môžu aj ublížiť. Ja som chudla „až“ po pol roku. Bez snahy, obmedzovania, jedla som viac kcal ako kedykoľvek predtým.

Pomohlo ti vegánstvo aj v iných smeroch? (zdravie, postava, energia)

Áno, okrem postavy si užívam veľa energie, mentálnu čistotu, lepšie zvládam stres, vyčistila sa mi pleť, mam pevné nechty, krajšie vlasy. K lekárom chodím len, keď idem darovať krv alebo na preventívne prehliadky :-). Na vegánskej strave mám konečne dosť železa a môžem darovať krv, znormalizoval sa mi aj krvný tlak, ktorý som mala nízky. Vždy som sa považovala za zdravého človeka, ale po rokoch na vegánskej strave som zdravšia a vidím tie drobnosti, ktoré mi zlepšili kvalitu života :-).

Ovplyvnil modeling tvoje RAW vegan presvedčenie?

Modeling mi dal šancu cestovať, osamostatniť sa, dospieť, zlepšovať sa, a tak ma priviedol aj k lepšiemu životnému štýlu. Ale teraz je to skôr naopak, že vegánstvo ovplyvňuje moju prácu modelky, keďže mi je prednejšie ako modeling a často sú v konflikte, či ide o oblečenie z kože, kožušiny, nevegánske líčidlá…

fitshaker-blog-veganska-velka-noc1

Aké tipy, prípadne náhrady, by si odporučila začínajúcim vegánom alebo ľuďom, ktorým nie je osud našej planéty ľahostajný?

Náhrady nikdy extra neodporúčam, skôr recepty, kde náhrady človek nepotrebuje alebo mu nechýbajú. Mäso doma nenahrádzam žiadnymi sójovými plátkami, ale pripravujem recepty, kde vyniknú strukoviny, ryža, zemiaky, zelenina, obilniny ako v indickej kuchyni. Rovnako aj mexická, thajská, talianska ponúka veľa veganských alternatív. Ale, ak niekomu bude chýbať chuť nejakého živočíšneho produktu, náhrady sa dajú zohnať. Od jogurtov po párky. U nás sa robí raz do roka na Vianoce tofu obalené v nori riase, lebo chutí identicky ako kapor. Kupujeme sem-tam aj mandľové, ryžové mlieko, sójovú smotanu do polievok. Akékoľvek jedlo sa už dá nahradiť, aby chuťovo aspoň nejako ľudí uspokojilo. Nedávno som mala aj „bryndzové“ halušky so slaninou, ktoré chutili identicky a slanina bola len opražené  lahôdkové tofu :-).

Niektorých od RAW alebo vegan stravy odrádza aj to, že ju považujú za drahú. Čo si o tomto tvrdení myslíš?

RAW strava môže byť finančne náročnejšia, ale vždy je to o tom, koľko si človek dovolí rozhadzovať. Aj pri exotickom ovocí môže mesačne minúť do 150 eur. Niekto, ale berie RAW ako investíciu do zdravia a míňa aj 600 eur mesačne na rôzne špeciality, ktoré nie sú nevyhnutné. Pre mňa je RAW a vegánska strava to najlacnejšie. Ušetrila som veľa peňazí. Nie, keď jedávam vo vegánskych reštikách, ale keď jedávam doma. Keď odhliadneme od ovocia, tak zemiaky, ryža, strukoviny sú naozaj to najlacnejšie, čo nájdeme v obchodoch. V lete s ovocím z našej záhrady ma môže strava na deň vyjsť na 3 eurá :-).

fitshaker-blog-veganska-velka-noc5

Je o tebe známe, že veľa cestuješ. Ktoré krajiny chceš ešte navštíviť a kam sa chceš určite vrátiť?

Minulý rok som bola v Japonsku, čo bol môj sen a najlepšia dovolenka, akú som si mohla vybrať. Teraz by som sa už len chcela vrátiť do Thajska. Už nie ako modelka, ale ako turista. Rada by som sa pozrela ešte do Taiwanu, na Filipíny, aby som mala aspoň malý kúsok sveta – Ázie kompletný. Túžila som aj po návšteve Južnej Afriky, takže tá možno príde teraz po Japonsku.

Ovplyvnil tvoje presvedčenie pobyt v rôznych krajinách a ako?

Stretla som sa z rôznymi kultúrami a náboženstvami. Naučila som sa všetko tolerovať, prijímať ľudí takých, akí sú. Na jednej strane im dôverovať a na druhej strane rátať s komplikáciami či klamstvom. V Ázii som hlavne videla ako si v týchto krajinách ničia ľudia krajinu odpadom, vyhadzujú smeti kdekoľvek. Viem si predstaviť, že kedysi sa aj v Európe takto ľudia správali. Odvtedy sme sa, ale zmenili a verím, že každá krajina si prejde takouto zmenou a vieme sa aj na Slovensku ešte posunúť smerom k ekologickejšiemu životu. Nebrať čistý vzduch, pôdu a vodu za garantovanú, ale zodpovedne sa o všetko starať pre budúce generácie.

12794897_967973403251063_4668120774348992050_o

Aký je tvoj názor na stravovanie a zdravý životný štýl v rôznych krajinách? Kde žijú zdravšie a kde to vnímaš horšie?

Najmenej obéznych ľudí som si všimla v Japonsku. Japonsko je už známe tým, že má dlhovekých a zdravých obyvateľov, keďže mäso sa aj v Japonsku jedávalo po stáročia v malých porciách a kravské mlieko rovnako. Pritom Ázia mala najmenší výskyt osteoporózy aj rakoviny. Ale veľký boom obezity teraz zažívajú aj tieto krajiny, špeciálne všetky veľké mestá, kde prerazilo rýchle občerstvenie. A tak to vidím v každej krajine, veľkomestá sa uberajú v zdraví zlým smerom. Aj v Indii je jasne vidieť rozdiel medzi chudobnejšími a bohatšími obyvateľmi miest práve v obvodoch ich pása.

fitshaker-blog-veganska-velka-noc3

Za rozhovor plný inšpiratívnych myšlienok, názorov i tipov ako našu budúcnosť spríjemniť i chrániť ďakujeme Nikolete Kováčovej. Prajeme veľa úspechov, nápadov a odhodlania v začatom diele, za ktoré budú raz naše deti určite vďačné :-).

Viac o Nikolete sa dozvieš na FB page RAW Mother&Daughter.

 

Vegánske recepty, ktoré by si mala otestovať:

Fantastický tofu-karfiolový nákyp

Pikantná kukuricová polievka

Rýchle pšenové guľôčky

Baška Línek

Článok bol pridaný dňa 27/03/2016 a zaradený do kategórie: ChudnutieStravovanieZdravie   |   Autor: Baška Línek

Komentáre