MEGA dobrý mrkvový koláč s tvarohovou plnkou

Vytlačiť článok

Ak nás prepadne chuť na sladké je to katastrofa a máloktorá z nás má tak pevnú vôľu, že odolá. Nahraďme však sladkosti z obchodov plných nezdravých cukrov a tukov niečím zdravším. Kvalitné suroviny, žiadne konzervačné látky a zvýrazňovače chutí zaručia, že si zamaškrtíme naozaj zdravo. Doprajme si malú odmenu vo forme tohto koláčika napríklad v rámci olovrantu v nedeľu ku kávičke alebo k čaju. Tak smelo do pečenia. :-)

Doba prípravy: cca 1 hodina aj s ochladením

Čo budeme potrebovať na 25 ks?

Na cesto:

  • 370 g mrkvy
  • 100 ml vody
  • 3 vajíčka
  • 200 g trstinovéhu cukru (príp. kokosového)
  • 300 g celozrnnej špaldovej múky
  • 12 g kypriaceho prášku bez fosfátov
  • 2 lyžičky BIO škoricového cukru
  • 200 ml kvalitného masla (príp. kokosového oleja)

Na plnku:

  • 1 ks BIO vanilkového pudingu (40 g)
  • 250 ml kvalitného mlieka
  • 2 lyžice trstinového cukru (príp. kokosového)
  • 100 g kvalitného masla
  • 2 BIO vanilkové cukry
  • 250 g hrudkovitého tvarohu

Na posypanie:

  • domáca granola (príp. orechy)

Ako budeme postupovať?

1. Mrkvu ošúpeme, nakrájame na väčšie kúsky, vložíme do mixéra, prilejeme vodu a rozmixujeme na jemno.

2. Vajíčka rozklepneme do mixéra, pridáme cukor a vyšľaháme tak, aby farba hmoty bola bledožltá a na povrchu sa tvorili malé bublinky.

3. Do misy vsypeme múku s kypriacim práškom, škoricovým cukrom a premiešame.

4. Pridáme rozmixovanú mrkvu, vyšľahané vajíčka a rozpustené maslo.

5. Všetko spolu dobre vymiešame do hladkého cesta.

6. Takto pripravené cesto vylejeme na plech s rozmermi 38 x 35 cm vystlaným papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a pečieme 25 minút.

7. Zatiaľ si pripravíme plnku. Z pudingu, mlieka a cukru si uvaríme puding, ktorý za občasného miešania necháme vychladnúť.

8. Zmäknuté maslo vyšľaháme s vanilkovým cukrom a tvarohom. Postupne pridávame vychladnutý puding a vyšľaháme do hladka.

9. Upečený korpus necháme vychladnúť. Prekrojíme na polovicu a každú natrieme vrstvou plnky.

10. Jednu časť natretého korpusu položíme na druhú a vrch koláča posypeme granolou, alebo orechmi.

 

Výživové hodnoty na 1 ks (cca 80 g):

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny
1081 kJ

257 kcal

15 g 22 g 6 g

zdravý koláč

 

mrkvový koláč

 

koláč

Nech ti chutí! :-)

 

Aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál II nájdeš mnoho koláčov na rôzne príležitosti:

zdrave recepty z fitka do kuchyne special 2

 

Aj v týchto receptoch sa stretneš s mrkvičkou:

Bezlepková mrkvová torta s orieškami

Bezlepkový jablkovo-mrkvový chlieb na sladké raňajky

Šťavnatý koláčik z mrkvy a ananásu

Júlia Rašlová

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 15/02/2018 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyReceptyVeľkonočné   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre