Fľakatý makový koláč s tvarohom a slivkami, navyše bez lepku

Mne nič tak nepohladí v upršanej jeseni dušu ako skvelý koláč, hrnček čaju a zapálená sviečka :-). Ak pripravíme koláč z overenej kombinácie akou je napríklad spojenie maku so slivkami, nemôžeme tým nič pokaziť. Už len vytiahnuť obľúbenú alebo práve rozčítanú knihu, uvariť čaj, zababušiť sa do deky a vychutnať si krásy jesene.

Čas prípravy: 50 min

Čo budeme potrebovať na 12 porcií?

Na makovú časť:

  • 5 vajíčok
  • štipku morskej/himalájskej soli
  • 3 lyžíc kokosového cukru
  • 5 lyžíc mletého maku
  • 3 lyžice bieleho jogurtu
  • 2 lyžice pohánkovej múky + na vysypanie plechu
  • maslo na vymastenie plechu

Na tvarohovú časť:

  • 250 g polotučného mäkkého tvarohu
  • 1 lyžičku mletej škorice
  • 1 lyžicu domáceho medu
  • 1 vajíčko
  • 14-16 ks sliviek
  • 1/2 citróna

Ako budeme postupovať?

1. Vajíčka rozdelíme na bielka a žĺtka. Bielka vyšľaháme spolu so štipkou soli do tuhého snehu.

2. Žĺtka vyšľaháme do hustej peny spolu s cukrom. Šľaháme naozaj poctivo aspoň 10 minút.

3. Pridáme mak, jogurt a múku. Premiešame vareškou a následne na to opatrne primiešame k vyšľahanému snehu.

4. Tvaroh zmiešame so škoricou, medom a vajíčkom.

5. Slivky umyjeme a prekrojíme na polovicu, vyberieme kôstku a pokvapkáme citrónovou šťavou.

6. Menší plech (rozmer cca 18 x 25 cm) vymažeme maslom a vysypeme pohánkovou múkou.

7. Vylejeme naň cesto a poukladáme slivky rezom dole. Do medzier medzi slivkami pridáme polievkovou lyžicou tvaroh.

8. Pečieme na 170°C približne 30 minút.

 

Tip: Ak koláčik robíme iba pre dospelákov, môžeme k slivkám pridať zopár kvapiek rumu.

makový koláč

 

koláč so slivkami

Koláčik chutí dobre teplý ale aj studený. Prajem príjemné vychutnávanie!

 

Chutné koláč nielen na jesenné obdobie nájdeš aj v našej najnovšej knihe Z fitka do kuchyne špeciál III:

recepty na zdravý obed

 

Odporúčame aj:

Famózna makovo-slivková štrúdľa

Tvarohový tart s makom, slivkovým džemom a mandľami

Šťavnatý bezlepkový makovo-jablkový koláč

Veronika Kašická

Redaktorka vo Fitshaker
Ako maskérka v divadle sa stretávam s mnohými vecami, ktoré obsahujú veľa chémie. Preto sa snažím o presadenie prírodnej kozmetiky a zdravého jedla aspoň v osobnom živote. Hľadanie a vytváranie nových veci pre telo a pleť z ingrediencií, ktoré nám ponúka sama príroda je moje veľké hobby. Verím, že jedného dňa si ľudia opäť všimnú, že kvalitné a zdravé prípravky na telo, tvár či vlasy sa dajú pripraviť aj doma bez zruinovania peňaženky.
Veronika Kašická

Článok bol pridaný dňa 11/10/2019 a zaradený do kategórie: BezlepkovéDesiataFitness dezertyReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokov   |   Autor: Veronika Kašická

Komentáre