Šťavnatý makovo-jablkový koláč bez lepku. Zn.: rýchlo a jednoducho

Čo by to bola za jeseň, keby sme v našich kuchyniach nemajstrovali s ingredienciami ako jablká, hrušky či tekvica. Dnes sme si pre teba pripravili zdravý koláč práve s jablkami. Je dokonca vhodný aj pre celiatikov. Príprava je veľmi jednoduchá a nenáročná, zvládne ho aj menej skúsená gazdiná. Nie je sa čoho báť, šup do pečenia, nech si na ňom môže pochutiť celá rodinka.

Doba prípravy: 40 minút

Čo budeme potrebovať na cca 12 ks?

  • 2 vajíčka
  • 90 g trstinového cukru
  • 80 ml tekutého kokosového oleja
  • 250 g bieleho jogurtu (napr. gréckeho)
  • 150 g bezlepkovej múky napr.pohánkovej
  • 150 g mletého maku
  • 1 lyžičku sódy bikarbóny
  • 1 lyžičku mletej škorice
  • 3 stredne veľké jablká alebo 2 veľké jablká (ja som použila zelené)
  • maslo na vymazanie formy
  • strúhaný kokos na vysypanie formy

Ako budeme postupovať?

1. Žĺtka s cukrom vymiešame do penista.

2. Pridáme olej a nakoniec jogurt.

3. V druhej mise zmiešame múku, mak, sódu bikarbónu a škoricu.

4. Po lyžiciach primiešavame do pripravenej tekutej zmesi.

5. Cesto by malo dosiahnuť akurát hustú konzistenciu.

6. Potom pridáme očistené a na hrubo nastrúhané jablká.

7. Na záver zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov.

8. Plech na pečenie o rozmere 20 x 30 cm vymastíme maslom a vysypeme strúhaným kokosom.

9. Pečieme 30 minút vo vyhriatej rúre na 170 – 180°C.

 

Výživové hodnoty na 1 ks:

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
1 184 kJ

283 kcal

17,5 g 23,8 g 6 g 4 g

jablkový koláč

 

jablkovy kolac

 

jednoduchy kolac

Prajem ti dobrú chuť! :-)

 

Ďalšie zdravé koláčiky nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 3:

 

Pozri aj na tieto vynikajúce koláče s jablkami:

Nepečená jablková torta, navyše bez cukru

Čokoládový koláč s jablkami, v ktorom nenájdeš múku ani cukor

Fantastický škoricovo-jablkový koláč, ktorý chutí aj vyzerá neodolateľne

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 09/11/2018 a zaradený do kategórie: BezlepkovéFitness dezertyRecepty   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre