MEGA dobré makové šúľance z batatovo-zemiakového cesta

Šúľance sú mojou voľbou číslo 1 na slovenských kolibách. No ich problémom je, že sú obvykle pripravované z nezdravých múk a posypané hojnou vrstvou bieleho cukru. Ak máš chuť na šúľance, na ktorých si pochutíš a ešte budú i zdravšie, tak tento recept by si nemala prehliadnuť. Do cesta sme pridali batat a okrem bielej múky sme použili i celozrnnú, aby boli výživnejšie. Poliate roztopeným maslom, osladené datľovým sirupom a posypané kvalitným makom… nooo, chutia úžasne :-).

Doba prípravy: 40 minút

Vhodné od: 1 roka (bez maku, len s troškou masla, prípadne s jogurtom), od 2 rokov (s makom alebo kakaom)

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?

  • 300 g vopred uvarených zemiakov (ideálne 1 deň)
  • 150 g vopred uvarených batatov (táto gramáž mi vyšla z 1 ks)
  • 1 vajíčko
  • štipku morskej/himalájskej soli
  • 220 g špaldovej múky (dala som mix hladkej bielej a celozrnnej)

Ako budeme postupovať?

1. Uvarené zemiaky a bataty postrúhame najemno.

2. Pridáme vajíčko, štipku soli a dosýpame múku, aby vzniklo kompaktné cesto, s ktorým sa bude dať dobre pracovať.

3. Na pomúčenej doske ho rozdelíme na 2 časti, z ktorých vytvoríme valčeky a z nich tvarujeme šúľance.

4. Medzitým necháme v hrnci zohriať vodu. Keď vrie, stíšime plameň a hádžeme do nej šúľance. Varíme ich asi 10 minút.

5. Podávame s roztopeným maslom (odporúčam nešetriť :-)), datľovým sirupom a kvalitným makom alebo kakaom.

makove sulance

A už zostáva len jediné – dobrú chuť :-)!

 

Kopec výživných a veľmi chutných receptov pre detičky (no najedia sa z nich aj dospelí) nájdeš v našej knihe Zdraví papkáči:

recepty pre deti

 

Pozri aj na tieto recepty:

Mrkvovo-zelerový šalát pre vegánov: vynikajúca náhrada za sviatočný zemiakový šalát

Vynikajúce domáce pečené buchty s lekvárom, navyše bez lepku

Recept na moravské koláče z kvásku, čo chutia ako od babičky

Romana Cibulková

Článok bol pridaný dňa 10/04/2020 a zaradený do kategórie: ReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1 rokaRecepty pre deti od 2 rokovVegetariánske   |   Autor: Romana Cibulková

Komentáre