Čo budeme potrebovať na cca 30 kusov?
Na korpus:
- 500 g bezlepkového kuskusu (napr. kukuričný; ak môžeš lepok, použi pokojne celozrnný)
- množstvo vody podľa návodu na kuskuse
- 200 ml extra panenského kokosového oleja
- 1 ČL škorice
- 150 g datľového sirupu (môžeš použiť aj iné prírodné sladidlo)
Na náplň:
- 1 kg očistených jabĺk
- 1 bio vanilkový cukor
- 1 PL škorice
- 3 PL trstinového cukru (ak máš rada sladké, môžeš pridať aj viac)
- 300 g mletých vlašských orechov
- 2 ČL extra panenského kokosového oleja
Ako budeme postupovať?
1. Kuskus zalejeme vriacou vodou, pridáme kokosový olej, datľový sirup, škoricu a dobre premiešame. Takto pripravený kuskus necháme odstáť pod pokrievkou 30 minút.
2. Keď je kuskus nasiaknutý vodou, na plech si dáme papier na pečenie, vysypeme naň kuskus a rovnomerne ho rozotrieme.
3. Vložíme ho do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme asi 10 minút. Potom korpus vytiahneme, skontrolujeme či nie je suchý (zistíme to tak, že zrniečka kuskusu nesmú byť tvrdé), ešte ho pokropíme vodou a dáme na ďalších 15 minút do rúry. Ak je korpus vlhký, vložíme ho do rúry bez kropenia. Pozor, korpus z bezlepkového kuskusu a obyčajného sa môže líšiť.
4. Korpus vyberieme z rúry a necháme trocha vychladnúť.
5. Jablká ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Potom ich v mise zmiešame spolu s vanilkovým cukrom a škoricou. Pripravené jablká rovnomerne natrieme na korpus.
6. Pomleté orechy zmiešame s trstinovým cukrom, pridáme kokosový olej a rukami ho zapracujeme do orechov ako posýpku.
7. Posýpkou zasypeme jablká a celý koláč dáme ešte na 15 minút zapiecť pri 180 stupňoch do rúry.
Výživová hodnota 1 kusu:
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny |
760,32 kj | 9,94 g | 19,44 g | 2,9 g |
Ďalšie tipy na víkendové pečenie:
Čokoláčik bez múky
Broskyňový fit dezert s posýpkou
Famózna mrkvová tortička úplne bez výčitiek
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.